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CATEGORY: Carriers

Mr. John Harrison Klein

Vice-President

Qualifier 105 Sportfishing

P.O. Box 60729

San Diego  CA  92166

RE:  Coastwise trade; Voyage to nowhere; Charter fishing; 46

     U.S.C. App.  289

Dear Mr. Klein:

     Reference is made to your letter, received in our office

March 28, 1992, which requests a ruling regarding the

transportation between a coastwise point and international waters

of passengers engaged in charter fishing activities conducted

aboard a non-coastwise-qualified vessel during a "voyage to

nowhere."

FACTS:

     It is proposed that a foreign-flagged vessel, not qualified

to engage in the coastwise trade, would board passengers at San

Diego, California and proceed to Mexican waters.  Once there,

the passengers would engage in charter fishing activities before

being returned to, and disembarking at, the same point at which

they boarded the vessel.

ISSUE:

     Whether the carriage of passengers into international waters

during a voyage to nowhere on board a non-coastwise-qualified

vessel for purposes of charter fishing constitutes a violation of

existing law.

LAW AND ANALYSIS:

     The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46

U.S.C. App.  289, sometimes called the coastwise passenger

law), provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     For your general information, we have consistently

interpreted this prohibition to apply to all vessels except

United States-built, owned, and properly documented vessels (see

46 U.S.C.  12106, 12110, 46 U.S.C. App.  883, and 19 C.F.R.

4.80).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service ruled in

Treasury Decision 22275 that the carriage of passengers entirely

within territorial waters, even though the passengers disembark

at their point of embarkation and the vessel touches no other

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.

     However, in accordance with 29 Opinions of the Attorney

General 318, the transportation of passengers to the high seas

or foreign waters and back to the point of embarkation,

assuming the passengers do not go ashore, even temporarily,

at another United States point, often called a "voyage to

nowhere," is not considered coastwise trade.  The territorial

waters of the United States consist of the territorial sea,

defined as the belt, three nautical miles wide, adjacent to

the coast of the United States and seaward of the territorial

sea baseline.

     With regard to charter fishing operations, however, certain

restrictions are imposed.  The Bureau of Navigation and Steamboat

Inspection (the predecessor agency to the Customs Service in the

administration of the coastwise and other navigation laws) ruled

in 1936 (Circular Letter No. 103, June 3, 1936), that the

carriage of fishing parties to the high seas or foreign waters

and back to the passenger's point of embarkation, is an

engagement in coastwise trade for which proper coastwise

documentation is required.  This position was subsequently

affirmed by the Customs Service in Treasury Decision 55193(2),

published in 1960.  Subsequent administrative rulings have

consistently supported this position.

     The proposal at hand contemplates just such an impermissible

carriage of fishing parties into foreign waters and a return of

those parties to the initial point of embarkation.  As a result,

it is clear that this proposal would constitute a violation of

existing law.

HOLDING:

     Following a thorough review of the facts and analysis of the

law and applicable precedents, we have determined that passengers

may not be taken on a non-coastwise-qualified vessel from a

coastwise point, into international waters, and back to the same

coastwise point for the purpose of engaging in charter fishing

activities.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

