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CATEGORY:  Carriers

R. Taylor

Operations Department

Rice, Unruh, Reynolds Co.

115 Chestnut Street

Philadelphia, PA  19106

RE:  Passenger Coastwise Law; 46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Taylor:

     This is in reference to your letter dated April 9, 1992,

concerning the proposed transport of passengers.

FACTS:

     Two non-coastwise-qualified vessels, the Fyodor Dostoyevsky

and the Maxim Gorkiy, will arrive in the United States with 

passengers boarded in Europe, and make a series of sightseeing

calls at U.S. ports.  At one U.S. port in each schedule there

will be some passengers disembarking and some passengers

embarking, but all embarkees will continue onboard to either the

Azores or South America.

ISSUE:

     Whether the use of foreign-built, foreign-documented

vessels, intended to transport passengers embarking in Europe and

disembarking in the United States, the Azores or South America,

or embarking in the United States and disembarking in the Azores

or South America, and making a series of sightseeing calls at

intermediate U.S. ports, is prohibited by the coastwise trade

laws.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation 

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States (i.e., a coastwise-qualified vessel).

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

     No foreign vessel shall transport passengers between ports

     or places in the United States either directly or by way of

     a foreign port, under penalty of $200.00 for each passenger

     so transported and landed.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "...any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  See 19 CFR 4.50(b).

     Customs has ruled that if passengers embark at a coastwise

point and either disembark (see the definitions of "embark" and

"disembark" set forth below, 19 CFR 4.80a(a)(4)) or go ashore

temporarily to take sight-seeing excursions at an intermediate

U.S. port there would be no violation of section 289 if they are

allowed to remain on shore at the intermediate U.S. port for an

extended period of time (e.g., several days), but are on board

when the vessel leaves the United States port for a distant

foreign port.  

     Section 4.80a(a)(4) defines embark and disembark as follows:

          "Embark" means a passenger boarding a vessel for

          the duration of a specific voyage and "disembark"

          means a passenger leaving a vessel at the

          conclusion of a specific voyage.  The terms

          "embark" and "disembark" are not applicable to a

          passenger going  ashore temporarily at a coastwise

          port who re-boards the vessel and departs with it

          on sailing from the port.

     In the background portion of the Federal Register notice (50

FR 126 (1985)) which published the final rule that amended

section 4.80a(a)(4) to include the above stated language, it is

stated that:

          The terms "embark" and "disembark" are trade words

          of art which normally mean going on board a vessel

          and leaving a vessel at the conclusion of a

          specific voyage.  In this normal context the words

          do not contemplate temporary shore leave for any

          specific voyage.  It has been determined that the

          use of the terms in the amendment will follow the

          intent of Congress and clarify the scope of the

          regulations.  That the statutory language "so

          transported and landed" means the final and

          permanent disembarking is further shown by the

          following Attorney General Opinions....

Without citing the Attorney General Opinions set forth in the

background, we conclude that a passenger would not have

"disembarked" from the vessel if the passenger does not "finally

and permanently" leave the vessel until the conclusion of the

specific voyage.

     The focus of section 289 is on the route of the vessel.     

Turning to the case at hand, you propose two schedules for the

transportation of passengers on non-coastwise-qualified vessels: 

1.)  Passengers will embark in Europe, make a series of

sightseeing calls at intermediate U.S. ports, and will disembark

at either one port in the U.S., the Azores, or South America; or

2.)  Passengers will embark at one port in the U.S., make a

series of sightseeing calls at intermediate U.S. ports, and will

disembark at either the Azores or South America.  Under either

scenario, there will be no violation of 289 provided that the

vessels do not transport any passengers between U.S. ports, with

the exception of going ashore temporarily to take sight-seeing

excursions. 

HOLDING:

     The use of foreign-built, foreign-documented vessels

intended to transport passengers embarking in Europe and

disembarking in the United States, the Azores or South America,

or embarking in the United States and disembarking in the Azores

or South America, and making a series of sightseeing calls at

intermediate U.S. ports is not prohibited by the coastwise laws.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch 




