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CATEGORY:  Carriers

Dr. Sharon W. Cooper, M.D.

Department of the Army

Womack Army Medical Center

Fort Bragg, North Carolina 26307-5000

RE:  Coastwise passenger law; 46 U.S.C. App. 289

Dear Dr. Cooper:

     This is in reference to your letter of July 9, 1992,

concerning your plans to travel on board a non-coastwise-

qualified vessel.

     You state that you plan to board a foreign flag vessel, the

VIKING SERENADE, during its second docking in San Diego,

California, on August 4, 1992, for a trip to an undisclosed

destination.  As schedule changes have forced you to board this

vessel from a coastwise point different from that of the vessel's

original departure, you inquire as to whether such activity must

be sanctioned by our office.

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States (i.e., a coastwise-qualified vessel).

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200.00 for each passenger

          so transported and landed.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "...any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (see, 19 CFR 4.50(b).

     Customs has ruled that if passengers embark at a coastwise

point and either disembark (see, the definitions of "embark" and

"disembark" set forth below, 19 CFR 4.80a(a)(4)) or go ashore

temporarily to take sight-seeing excursions at an intermediate

U.S. port there would be no violation of section 289 if they are

allowed to remain on shore at the intermediate U.S. port for an

extended period of time (e.g., several days), but are on board

when the vessel leaves the United States port for a distant

foreign port.

     Section 4.80a(a)(4) defines embark and disembark as follows:

          "Embark" means a passenger boarding a vessel for

          the duration of a specific voyage and "disembark"

          means a passenger leaving a vessel at the

          conclusion of a specific voyage.  The terms

          "embark" and "disembark" are not applicable to a

          passenger going ashore temporarily at a coastwise

          port who re-boards the vessel and departs with it

          on sailing from the port.

     In the background portion of the Federal Register notice (50

FR 126 (1985)) which published the final rule that amended

section 4.80a(a)(4) to include the above stated language, it is

stated that:

          The terms "embark" and "disembark" are trade words

          of art which normally mean going on board a vessel

          and leaving a vessel at the conclusion of a

          specific voyage.  In this normal context the words

          do not contemplate temporary shore leave for any

          specific voyage.  It has been determined that the

          use of the terms in the amendment will follow the

          intent of Congress and clarify the scope of the

          regulations.  That the statutory language "so

          transported and landed" means the final and

          permanent disembarking is further shown by the

          following Attorney General Opinions....

     Without citing the Attorney General Opinions set forth in

the background, we conclude that a passenger would not have

"disembarked" from the vessel if the passenger does not "finally

and permanently" leave the vessel until the conclusion of the

specific voyage.

     Turning to the case at hand, as the focus of section 289 is

on the route of the vessel, the legality of your proposed voyage

will depend not upon your point of coastwise embarkation, but

upon your point of coastwise disembarkation.  There is no

requirement of written permission from our office for such a

voyage, and the point from which a passenger boards a vessel for

such coastwise purposes is inconsequential.

     With respect to passengers traveling aboard non-coastwise-

qualified vessels, however, it is well established that if a

passenger embarks onboard a vessel at one coastwise point and

disembarks at another, without traveling to a foreign

destination, a violation of section 289 will occur.

     In your letter, you state that you are to traveling to speak

at a medical conference, but you neglected to state whether the

meeting will be held in the U.S. or foreign.  If your plans

involve embarkation at San Diego, California, and disembarkation

(i.e. end your journey) at another point within the U.S.

coastwise waters, a clear violation of section 289 would result.

     Should you require further assistance, please do not

hesitate to contact our office.

                                        Sincerely,

                                        B. James Fritz

                                        Chief

                                        Carrier Rulings Branch

