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CATEGORY: Drawback

Mr. Gordon C. Anderson

Meyer Customs Brokers

8100 Mitchell Rd., Suite 200

Eden Prairie, MN 55344

RE:  Proof of exportation documentation for purposes of same

condition drawback for merchandise to be sold in duty-free shops

on a cruise vessel; 19 U.S.C. 1313(j); 19 C.F.R. 101.1(K); 191

C.F.R. Subpart E; C.S.D. 84-6; HQ 222284

Dear Mr. Anderson:

     This is in reference to your letter dated February 20, 1992,

concerning proof of export documentation for merchandise to be

sold in on cruise ships, for purposes of same condition drawback. 

Please note that a shop on a vessel is outside the scope of 19

U.S.C. 1555(b), and therefore, can not be considered to be a

"duty-free" shop.

FACTS:

     The importer is importing miniature replica cruise ships

that are made in China.  These replica souvenirs will be sold to

Carnival Cruise Lines in Florida.  Carnival Cruise Lines will

sell the replica souvenirs in their duty-free shops on their

cruise vessels.  

ISSUE:

     What documentation is required to show proof of exportation

for merchandise that is to be sold in a shop aboard a cruise

vessel?

LAW AND ANALYSIS:

     In order to qualify for drawback, an exportation must occur. 

Exportation is defined in 19 C.F.R. 101.1(k) as follow:

     A severance of goods from the mass of things belonging to

     this country with the intention of uniting them to the mass

     of things belonging to some foreign country.  The shipment

     of merchandise abroad with the intention of returning it to

     the United States with a design to circumvent provisions of

     restriction or limitation in the tariff laws or to secure a

     benefit accruing to imported merchandise is not an 
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     exportation.  Merchandise of foreign origin returned from

     abroad under these circumstances is dutiable according to 

     its nature, weight, and value at the time of its original

     arrival in this country.

     Whether merchandise sold on a cruise ship is considered to

be exported depends on the itinerary of the vessel.  If the

vessel sails out and returns to the United States without

stopping at any foreign ports it is called a "cruise to nowhere." 

Because a cruise to nowhere does not stop at any foreign ports,

merchandise sold on the ship is not considered to be exported;

therefore, it is not eligible to receive drawback.

      If a cruise vessel makes stops at foreign ports it is still

not likely that the items in the vessel's store are being

exported from the country with the intent of uniting to the mass

of things belonging to a foreign country.  Souvenirs sold on

cruise ships would most likely be bought by the passengers with

the intent of bringing them back into the United States. 

However, the merchandise sold on board a cruise vessel may be

considered exported if proof of exportation can be shown. 

Evidence of exportation for purposes of drawback is provided for

in Subpart E of part 191 of the Customs Regulations (enclosed). 

However, because there is doubt that these goods are actually to

be exported, the port may require foreign landing certificates as

alternative proof that the goods were exported.

     Enclosed are a copy of C.S.D. 84-6 and an information letter 

HQ 222284, that further discuss our position on this issue.

HOLD:

     In order to receive drawback you must show that the souvenir

replicas are intended to be exported.  If you feel you this

requirement is met, the documentation discussed above is

necessary to show proof of exportation.

                                        Sincerely,

                                        William G. Rosoff

                                        Chief 




