                            HQ 556451

                        January 28, 1992

CLA-2 CO:R:C:S  556451  WAW

CATEGORY:  Classification

Chief, National Import Specialist Branch 3

U.S. Customs

New York Region

Suite 716

6 World Trade Center

New York, N.Y.  10048-0945

RE:  Reconsideration of HRL 084926; eligibility of science lab

     kits for duty-free treatment under the GSP; T.D. 91-7; sets;

     555999 

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum dated November 4,

1991, requesting reconsideration of Headquarters Ruling Letter

(HRL) 084926 dated September 20, 1989, issued to Tasco Quality

Optics, which determined that a junior science kit and an energy

lab kit were eligible for duty-free treatment under the

Generalized System of Preferences (GSP) (19 U.S.C. 2461-2466).

FACTS:

     The "toy junior science lab kit" is a chemistry kit for

children.  The kit includes a microscope, candle holder, copper

sulfate, eye dropper, filter paper, measuring spoons, plastic

slides, sea sand, sodium ferrocyanide, specimen slides, steel

wool, stones, tannic acid, test tubes, a holder, a rack and zinc

metal.  All of these articles are of Israeli origin except the

microscope, eye dropper and slides which are of Taiwanese origin. 

This kit is designed to teach children how to use a microscope. 

The total value of the goods originating from Taiwan is $2.68,

while the total value of the kit is $6.35.

     The "toy energy and you lab kit" is designed for teaching

children how to control, transform and use various forms of

energy.  The kit and accompanying instruction booklet enable

children to perform over 120 experiments concerning how to

construct windmills, levers, cars, and batteries.  All of the

approximately 60 articles in the set, except for a magnifier and

an eye dropper are produced in Israel.  The magnifier and eye

dropper are produced in Hong Kong and Taiwan, respectively.  The

value of the magnifier is $0.25, the value of the eye dropper is

$0.08, and the total value of the kit is $10.85.

ISSUE:

     Whether the toy chemistry kits from Israel containing

components produced in Israel and materials originating from 

non-beneficiary developing countries, are eligible for duty-free

treatment under the GSP.

LAW AND ANALYSIS:

     Under the GSP, eligible articles the growth, product or

manufacture of a designated developing beneficiary country (BDC)

which are imported directly into the customs territory of the

U.S. from the BDC may receive duty-free treatment if the sum of

(1) the cost or value of materials produced in the BDC, plus 

(2) the direct costs of the processing operation in the BDC, is

equivalent to at least 35% of the appraised value of the article

at the time of entry.  See 19 U.S.C. 2463(b).

     As stated in General Note 3(c)(ii)(A), Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), Israel is a

designated BDC.  You apparently do not dispute the tariff

classification of the sets in subheading 9503.70.80, HTSUSA,

which provides for "Other toys, put up in sets or outfits, and

parts and accessories thereof: Other: Other."  This subheading is

a GSP eligible provision, and, therefore, the toy chemistry sets

will be entitled to duty-free treatment if the entire set is

considered to be a "product of" Mexico and the 35% value-content

requirement is met.

     Prior to August 20, 1990, the GSP program differed from the

Caribbean Basin Economic Recovery Act (CBI) and U.S.-Israeli FTA

programs in that the latter programs included a "product of"

requirement, while the GSP did not.  This requirement means that

to receive duty-free treatment, an article either must be made

entirely of materials originating in the beneficiary country or,

if made of materials from a non-beneficiary country, those

materials must be substantially transformed in the beneficiary

country into a new or different article of commerce.  In Madison

Galleries, Ltd. v. United States, 688 F. Supp. 1544 (CIT 1988),

aff'd 870 F.2d 627 (Fed. Cir. 1989), the court concluded that,

under the GSP statute, it is unnecessary for an article to be a

"product of" a GSP country to be eligible for duty-free treatment

under that program.  However, section 226 of the Customs and

Trade Act of 1990 (Public Law 101-382) included an amendment to

the GSP statute requiring an article to be a "product of" a GSP

country for it to receive duty-free treatment.  This amendment

was effective for articles entered, or withdrawn from warehouse

for consumption, on or after August 20, 1990.  See T.D. 91-7

dated January 16, 1991 (25 Cust. Bull. 6).

     At the time HRL 084926 was issued, there was no "product of"

requirement in the GSP statute.  Therefore, the ruling was

correct in stating that the toy chemistry sets were eligible for

duty-free treatment under the GSP provided the 35% value-content

and "imported directly" requirements of the GSP were satisfied. 

However, since the issuance of HRL 084926, the GSP statute has

been amended to require a "product of" requirement.  Therefore,

the issue presented here is whether, in view of the amendment to

the GSP statute and the rulings that we have issued on this

subject, the toy sets are eligible for duty-free treatment under

the GSP.

     In T.D. 91-7, Customs held that as a general rule, a

collection classifiable in one subheading pursuant to the GRI's

will receive CBI treatment only if all of the items or components

in the collection are considered "products of" the beneficiary

country.  To illustrate the application of the "product of"

requirement to sets under the CBI, we used the example of a

hairdressing set consisting of a comb, brush, and scissors

manufactured in Jamaica from materials originating in Jamaica, as

well as an electric hair clipper manufactured in Taiwan (a non-

BC country) and imported into Jamaica for packaging with the

other items of the set.  We also stated that in cases where the

entire imported set is not the "product of" a BDC, as required by

the CBI statute, neither the set nor any part thereof would be

entitled to duty-free treatment under this program.  The above

requirements also exist under the GSP statute with respect to

articles entered on or after August 20, 1990.

     We have previously held that although a toy set may be

properly classifiable under GRI 1, the merchandise must still

satisfy the "product of" requirement to be eligible for duty-

free treatment pursuant to the GSP.  In Headquarters Ruling

Letter 555999 dated November 20, 1991, we held that toy farm sets

from Mexico, consisting of Mexican-origin components and Chinese

farm animals which are simply packaged together in Mexico, are

not entitled to duty-free treatment since the "product of"

requirement has not been met.  See 19 U.S.C. 2463(b)(2) (no

article of a BDC shall be eligible for GSP treatment by virtue of

having merely undergone simple combining or packaging

operations).  In that ruling we stated the following:

     We see no justification, from either a legal or policy

     standpoint, for treating sets classifiable under GRI 1

     any differently than sets classifiable under GRI 3(b)

     in determining their eligibility for GSP treatment. 

     Moreover, it is our opinion that construing the GSP

     "product of" requirement as applying only to those sets

     classified pursuant to GRI 3, would lead to

     inconsistent results.

     Because the "toy junior science lab kit" includes  component

parts which are sourced outside of Israel, it is clear that these

parts are not wholly the growth, product, or manufacture of that

BDC.  The mere packaging of the Taiwanese-origin components with

the other items in the set clearly will not substantially

transform the non-Israel components into "products of" Israel. 

Furthermore, one of the Taiwanese components -- the microscope -

- constitutes an integral part of the set in which it is

included.  Therefore, because the entire imported toy chemistry

kit is not a "product of" Israel, as required by the GSP statute,

neither the set nor any part thereof is entitled to duty-free

treatment under this program.  The issue of whether the "toy

junior science lab kit" will satisfy the 35% value-content

requirement under the GSP is not relevant in this case since the

set does not meet the "product of" requirement.

     However with respect to the "toy energy and you lab kit,"

although the magnifier and eye dropper are produced in Hong Kong

and Taiwan respectively, it is clear that the two components

represent merely a de minimus portion of the set in which they

are included.  They do not constitute integral components of the

entire set without which the set is rendered inoperable, and the

components represent only two of the approximately 60 total items

in the set.  Moreover, the value of these two components ($0.33)

represents approximately 3 percent of the value of the entire set

($10.85).  Therefore, we conclude that the presence of the

magnifier and eye dropper in the set will not render the entire

set ineligible for duty-free treatment under the GSP.   In view

of these findings, it is our determination that the imported "toy

energy and you lab kit" is a "product of" Israel.   Accordingly,

if the importer can show that the toy energy and you lab kit will

satisfy the 35% value-content and "imported directly"

requirements, the set will be eligible for duty-free treatment

under the GSP.

HOLDING:

     The toy chemistry sets are properly classified under

subheading 9503.70.8000, HTSUSA, the provision for other toys,

put up in sets or outfits, and parts and accessories thereof,

other, other.  The applicable rate of duty is 6.8 percent ad

valorem.  

     Because the entire imported "toy junior science lab kit" is

not a "product of" Israel, as required under the GSP statute,

neither the set nor any of the components in the set are entitled

to duty-free treatment under this program.  With regard to the

"toy energy and you lab kit," we believe that the set is a

"product of" Israel, as required under the GSP statute, and

therefore, the entire set is entitled to duty-free treatment  under this program provided that the 35% value-content and

"imported directly" requirements are met.  The portion of HRL

084926 relating to the GSP issue is hereby modified accordingly. 

In a separate letter, we have notified the importer, Tasco

Quality Optics, of our decision to modify HRL 084926.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




