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Bruce Shulman, Esq.

Stein, Shostak, Shostak & Ohara

1620 L Street, N.W.

Washington, D.C. 20036-5605

RE:  Country of origin marking for golf clubs with foreign

shafts, heads and domestic grips, simple assembly, combining; 19

CFR 134.35, 19 CFR 134.14; U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc.

Dear Mr. Shulman:

     This is in reference to your letter dated July 15, 1991,

requesting a ruling on behalf of your client, Daiwa Corporation

(Daiwa), concerning the country of origin marking requirements

for golf clubs with imported components.  On October 29, 1991, a

meeting was held at Customs Headquarters with you, another

attorney in your firm, Richard Shostak, and members of my staff

to discuss this case.  We have received your supplemental

submission dated December 9, 1991, and a sample of the finished

golf club and the unassembled components.

FACTS:

     Daiwa manufactures golf clubs at its facility in Garden

Grove, California.  While some of the golf clubs are manufactured

entirely from components of U.S. origin, most of the clubs

contain one or more foreign components.  Daiwa imports foreign

golf club heads and shafts into the U.S. where they are

manufactured into finished golf clubs by using U.S. labor and

adding some U.S. made grips.  The golf club heads will be

manufactured in either Japan or Taiwan and the shafts will be

made in Japan.

     The manufacture of the golf clubs involves inserting the

shafts into the golf club heads.  The manufacturing process

involves inspection of the components, some grinding, cutting and

sanding to ensure that the components fit together properly.

The shaft and head are then glued together.  The third component

of the golf club is the grips.  The grips are placed on the clubs

by a grip inserting machine.  Double coated tape is applied to

the top of the shaft and the grip is slid on the shaft.  Care is

taken to make sure all the components are aligned properly to

make the finished club.  We note that the sample components head,

shaft, and grip as imported are basically finished and ready for

the assembly into a finished golf club.  The head has a hole on

the top of it for the insertion of the shaft.  You state that

none of these components will ever be sold separately and that

Daiwa always combines them to make the finished golf club.

     You also note that all of the golf club components will be

imported in separate shipments and will be combined after

importation.  It is also your contention that the manufacturing

process and facts of this case are very similar to the facts

involved in the case of U.S. v. Gibson-Thompson Co., Inc. 27 CCPA

267, C.A.D. 98 (1940), thereby entitling Daiwa to a marking

exception.

ISSUE:

     Does the combining of a foreign made golf club head and

shaft with a U.S. made grip in the U.S. constitute a substantial

transformation within the meaning of 19 CFR 134.35?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that unless excepted, every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or its container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. 27 C.C.P.A. 297 at 302; C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines "country of origin" as the country of

manufacture, production or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.  Further work or material added to an

article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the marking laws and

regulations.  The case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940), provides that an article used in

manufacture which results in an article having a name, character

or use differing from that of the constituent article will be

considered substantially transformed.  (See 19 CFR 134.35).

In such circumstances, the imported article is excepted from

marking.  The outermost containers of the imported articles shall

be marked.

     Customs ruled in ORR 824-70, (August 24, 1970), that a

manufacturer who purchased imported golf club heads, either

finished or unfinished, and assembled them with shafts and grips

of U.S. origin into finished golf clubs, was the ultimate

purchaser of the imported golf club heads.  The ruling directed

that if the Regional Commissioner of Customs was satisfied that

the imported golf club heads were to be used by an original

equipment manufacturer, the golf club head were excepted from

individual marking.  In HQ 728213, (July 3, 1985), Customs

reiterated this position.  In HQ 724901, (April 9, 1984), Customs

advised that the ultimate purchaser of imported golf club grips

to be used in the manufacture of golf clubs was the golf club

manufacturer.  Customs stated that golf club grips which are

imported by golf club manufacturers in the U.S. are substantially

transformed into a new and different article of commerce (i.e.

golf clubs).

     In HQ 733185, (April 11, 1990), Customs reiterated the

position that golf club grips imported by golf club manufacturers

or intended to be sold to golf club manufacturers would be

excepted from individual marking.  However, Customs also found

that imported golf club grips that were to be used in the repair

or replacement of grips on completed clubs that already had been

purchased or received by the consumer must be individually

marked.  Customs reasoned that the mere fitting of a replacement

grip onto a golf club shaft is a simple assembly not constituting

a substantial transformation.

     This case is different from our previous rulings on golf

clubs in that foreign shafts are being combined with foreign

heads and domestic grips to make the finished clubs.  The

combining of the heads, shafts, and grips is an assembly of

nearly finished components.

     In C.S.D. 85-25, (HQ 071827), (September 25, 1984), Customs

held that an assembly will not constitute a substantial

transformation unless the operation is "complex and meaningful."

Customs criteria for whether an operation is "complex and

meaningful" depends on the nature of the operation, including the

number of components assembled, number of different operations

involved, and whether a significant period of time, skill,

detail, and quality control are necessary for the assembly

operation.  This criteria for determining whether a substantial

transformation occurs is applied on a case-by-case basis.

     In C.S.D. 80-111, (HQ 710564), (September 24, 1980), Customs

considered whether the domestic manufacturing processes through

which imported ceiling fan components become finished fans

constituted a substantial transformation.  In this ruling, it was

stated that mere assembly of parts will not constitute a

substantial transformation.  We concluded that the assembly of

the fan was not a substantial transformation because the

processes were basically assembly line procedures which did not

physically alter the components.  Furthermore, we noted that

manufacturing processes were mere combining processes that were

not complex or required a great deal of skill.

     Similarly, in this case, despite claims to the contrary, we

believe that the making of the golf club is a simple assembly

process of basically finished parts.  We note that there is a

hole on the top of the head so no drilling is necessary.  The

combining of the head and shaft is a relatively simple operation

which does not take a great deal of time and skill and not a

complex assembly.  Basically, all that is needed to make the

finished club is to insert the shaft into the head and to glue

them together.

     This case is distinguishable from our previous rulings on

golf clubs in that both head and shaft (the two major components

of a golf club) are foreign while in our prior rulings at least

one of these parts was U.S. made.  Although U.S. made grips are

added to the golf clubs, the grips are much less significant

components as compared with the heads and shafts and their

insertion onto the golf clubs is fairly simple.  In other words,

we find because the most important components are foreign and the

assembly process is very simple there is no substantial

transformation of the shafts and heads.

     We disagree with your assertion that the origin of the

various components used in a U.S. assembly operation is not

relevant in determining whether a substantial transformation

results.  Especially, in cases where the manufacturing operation

is performed in the U.S., we have considered the origin of the

components used a relevant factor and the addition of

significant U.S. components as a significant indicia of a

substantial transformation.  For example in HQ 730069, (December

23, 1986), a substantial transformation of imported jack

components was found based in large part on the fact that

significant domestic components were added in the U.S.  See also

HQ 734259, (April 13, 1992), (imported baler housing

substantially transformed when combined with essential U.S.

components to make high density hydraulic balers) and HQ 709570,

(November 24, 1978), (imported electric motor substantially

transformed when combined in the U.S. with abrasive belt machine

consisting of all domestic components; however, no substantial

transformation if an essential component of the abrasive belt

machine was foreign).

     Although Daiwa concedes that no substantial transformation

would occur if the heads and shafts were imported together, it

maintains that this is not the case here because they are

imported separately and Customs must base its marking

determination on merchandise in its imported condition.  This

position would permit importers to evade the country of origin

marking law by allowing an exception from the marking if an

article is to be assembled in the U.S. and the components are

imported in different shipments, even in cases where the assembly

was very simple.  It would defeat the purpose of the marking law

of informing the ultimate purchaser in the U.S. of the country of

origin of merchandise of foreign origin.  Principles which may be

applicable to other Customs matters, such as classification, do

not always apply to country of origin marking cases because they

have different purposes.  An imported article will remain an

article of foreign origin unless it is substantially transformed

in the U.S.  To determine if an article is substantially

transformed in the U.S. which would except the article from

marking under 19 CFR 134.35, it is necessary both to look at an

article as it is imported and the processed article.  Pertinent

to the issue is the various foreign components that are used in

the manufacturing process; regardless of when these other

components were imported.  If the processing in the U.S. does not

change the name, character, or use of an article, it will not be

substantially transformed and the article must be marked to

indicate its country of origin no matter how it was imported.  In

this case because the heads and shafts are not substantially

transformed, they are not excepted from marking under 19 CFR

134.35, even if they are imported in different shipments.

      Similarly, we find that your contention that the holding in

Gibson-Thomsen v. United States, supra, requires a finding that

the head and shafts are substantially transformed in U.S. is

without merit.  This case is clearly distinguishable from the

Gibson-Thomsen case because in that case, which concerned the

manufacturing of brushes in the U.S., the imported items in

question, the brush handles were not finished and required

further manufacturing.  The processing of the foreign brush

handles, involved drilling holes and embedding them with wire to

hold the bristles which changed their character.  No such work is

done in this case.  Rather, both major components, the heads and

shafts are imported in a finished condition.  They are completed

articles which do not lose their separate identity when they are

combined.  The manufacture of the golf clubs results from a

simple assembly of already finished components which does not

result in a substantial transformation.

     You indicate that the heads are made in Taiwan and Japan and

that the shafts are all made in Japan.  Because the heads and

shafts are not substantially transformed in the U.S., the country

of origin of each these components must appear.  If the head and

shaft are made in two different countries, each component must be

separately marked to indicate its own country of origin with

markings such as "Shaft Made in Japan" and "Head Made in Taiwan."

If the head and the shaft are both made in Japan, marking of one

of the components is sufficient.

HOLDING:

     The combining of a foreign golf club head with a foreign

golf club shaft and a U.S. made grip to make a finished golf club

is not a substantial transformation.  Thus the head and the shaft

must be marked with their country of origin as indicated above.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Commercial Rulings Division

