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CATEGORY:  Marking

Mr. Victor Hanks

Trade Manager

Kurt Manufacturing Co.

Industrial Products Division

1325 N.E. Quincy Street

Minneapolis, MN   55413-1540

RE:  Country of origin marking of vise handle after attachment to

     vise; combining; substantial transformation.

Dear Mr. Hanks:

     This is in response to your letter received at Customs New

York Seaport on January 27, 1992, and forwarded to Headquarters on

February 24, 1992, and received on February 26, 1992, requesting

a ruling on the country of origin marking requirements for vise

handles imported from Taiwan which are to be combined with the

remaining vise parts manufactured in the United States.  Copies of

a brochure showing the vise and handle as assembled were submitted

for evaluation.

FACTS:

     As imported, the vise handles are labeled "Made in Taiwan". 

The handle is combined with the other vise parts all made in the

U.S.:  the body, movable jaw, reversible jaw plates, nut, screw,

retaining collar, screw support and thrust bearings.  The handle

represents 4 percent of the cost of the completed vise.  You state

that the handle will not be sold separately from the vise.  You

state that you wish to remove the Taiwan label after importation

so that it does not appear on the assembled vise.

ISSUE:

     Whether the handles are substantially transformed when they

are combined in the United States in the manner described above.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to indicate

to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the

country of origin of the article.  

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C.  1304.  Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR

 134.35), provides that the manufacturer or processor in the U.S.

who converts or combines the imported article into a different

article having a new name, character or use will be considered the

ultimate purchaser of the imported article within the contemplation

of 19 U.S.C.  1304 and the article shall be excepted from marking. 

The outermost containers of the imported articles shall be marked.

     A substantial transformation occurs when an article loses its

identity and becomes a new article having a new name, character or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270

(1940); National Juice Products Association v. United States, 628

F. Supp. 978, 10 CIT 48 (CIT 1986); Koru North America v. United

States, 701 F. Supp. 229, 12 CIT 1120, (CIT 1988).  Two court cases

have considered whether imported parts combined in the U.S. with

domestic parts were substantially transformed for country of origin

marking purposes.  In the first case, Gibson-Thomsen, the court

held that imported wood brush block and toothbrush handles which

had bristles inserted into them in the U.S. lost their identity as

such and became new articles having a new name, character and use. 

The second case involved imported shoe uppers which were combined

with domestic soles in the U.S.  The imported uppers were held in

Uniroyal, Inc. v. United States, 542 F. Supp. 1026, 3 CIT 220 (CIT

1982), to be the "essence of the completed shoe" and therefore, not

substantially transformed.

     In HQ 731432 (June 6, 1988), Customs set forth some factors

to be considered in determining whether imported goods combined in

the U.S. with domestic products were substantially transformed for

country of origin marking purposes.  The following six factors were

considered:

     1) whether the article is completely finished;

     2) the extent of the manufacturing process of combining

     the imported article with the domestic article as

     compared with the manufacturing of the imported article;

     3) whether the article is permanently attached to its

     counterparts;

     4) the overall importance of the article to the finished

     product;

     5) whether the article is functionally necessary to the

     operation of the finished article, or whether it is an

     accessory which retains its independent function; and 

     6) whether the article remains visible after the

     combining.

     These factors are not exclusive and there may be other factors

relevant to a particular case and no one factor is determinative. 

See HQ 734440 (March 30, 1992) (applying the six factors to

determine a lock was substantially transformed); and HQ 728801

(February 26, 1986).  See also HQ 734219 (September 3, 1991)

(imported water pans and charcoal pans were not substantially

transformed in the U.S. by combining them with other domestic and

foreign components during a repackaging operation in the U.S. of

smoker/grill units).

     In this situation, the vise handle is substantially

transformed after importation into the U.S.  In HQ 733804 (November

9, 1990), Customs ruled that attaching a U.S. handle to an imported

broom head does not substantially transform the imported broom

head.  Instead, the broom must be marked with the country of origin

of the "essential element of the finished article."  This was true

"whether it is assembled with a foreign or U.S.-made handle."  See

also HQ 734246 (October 21, 1991) (holding that the country of

origin of a hammer is determined by where the head is made, and not

the handle); HQ 723857 (December 1, 1988).  But see HQ 732896

(April 5, 1990) (holding that a mop handle must be separately

marked from the mop head because they did "not lose their separate

identity" because the mop head is removable). 

     In HQ 733196 (August 10, 1990), Customs compared the

manufacturing costs of the different pieces to determine whether

a ratchet must be marked with the country of origin of the ratchet

handle or the pawl and attachment parts.  Customs held that the

imported ratchet handle was substantially transformed because the

U.S.-made pawl and parts (70 percent of the manufacturing costs)

were "the very essence of the finished product."  In HQ 733199

(July 19, 1990), Customs used similar reasoning in holding that the

country of origin of a paint brush is determined by the bristles

and not the handle.  Customs relied upon the manufacturing cost,

the essence of the item, and on the bristles being permanently

attached to the handle.  

     In this case, the vise handle is only a less important part

among the various parts of the vise.  Like the head of the hammer

in HQ 734246, supra, the key parts of the vise are the body and

jaws which are made in the U.S.  The handle of the hammer was not

controlling for the country of origin marking, but instead the head

of the hammer determined the country of origin.  Similarly, the

vise rather than the vise handle determines the country of origin. 

Unlike the mop handle in HQ 732896, supra, the vise handle is

permanently attached to the remaining pieces, is functionally

necessary to the operation of the finished article, and not an

accessory retaining its independent function.  The vise is also a

more complex instrument than the mop head and is not replaceable. 

Further, the predominant expense of the assembled vise, 96 percent,

is in the parts produced in the U.S.  See HQ 733199, supra.

     Based on our consideration of all these factors, we conclude

that the vise handle is substantially transformed in the U.S. as

a result of combining it with the U.S. manufactured pieces. 

Accordingly, we find that Kurt Manufacturing Co. is the ultimate

purchaser of the vise handle under 19 CFR  134.35.  Therefore,

prior to assembly the box containing the imported vise handle must

continue to be marked with the country of origin of the vise

handle, Taiwan.  However, after assembly onto the vise the handle

is excepted from marking.

     You also seek authorization to remove a label attached to the

handle upon importation which states the country of origin of the

handle.  Since the handle is substantially transformed, we agree

that the label may be removed.  Retaining it may cause confusion

as to the country of origin of the entire vise.  See HQ 733199

(July 19, 1990) (in Gibson Thomsen "[t]he court was also concerned

that when an imported article was combined with a domestic

material, that the ultimate purchaser not be confused into thinking

that the domestic article was made in a foreign country.") 

Accordingly, once the vise handle loses its status as an article

of foreign origin it is acceptable to remove the existing marking

prior to sale of the assembled vise.  It is noted, however, that

it would not be permissible to add any labeling which would suggest

that the handle is a product of the U.S.

HOLDING:

     The imported vise handle is substantially transformed in the

U.S. by combining it with the U.S. manufactured remaining vise

pieces as described supra.  Therefore, Kurt Manufacturing Co. is

the ultimate purchaser of the vise handle.  The vise handle is

excepted from marking provided its container is marked with the

country of origin upon importation and it will be used only in the

manner described above and not otherwise sold.  Kurt may remove the

country of origin label attached to the handle upon assembly onto

the vise.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




