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CATEGORY:  Marking

Mr. Brian McGinnis

Traffic Manager

Logitech Inc.

6505 Kaiser Drive 

Fremont, CA  94555

RE:  Country of origin marking of desk top publishing tools

including computer mice, hand-held scanners, digital camera and

related software products; alternative country of origin marking;

multiple countries; refer to contents label.

Dear Mr. McGinnis:

     This is in response to your letter dated March 9, 1992,

requesting a country of origin ruling regarding desk top publishing

tools including computer mice, hand-held scanners, digital camera

and related software products which may be imported from one of

several countries of origin.  You submitted three photocopies of

the type of marking you are currently employing.

FACTS:

     You state that Logitech, Inc. intends to import desk top

publishing tools including computer mice, hand-held scanners,

digital camera and related software products.  The products are

manufactured in Taiwan, Ireland, China, Japan and the United

States.  You state that you currently mark the individual item with

the actual country of origin.  You also mark the retail carton with

the actual country of origin.  Lastly, you state that you mark the

actual country of origin on each commercial invoice used to conduct

a transfer.  

     You are interested in changing your marking method to place

multiple or alternative country of origin markings on the cartons. 

You wish to mark your cartons with two phrases:  "Made in one of

the following countries:  Taiwan, Ireland, China or Japan"; or

"Made in one or more of the following countries:  Taiwan, Ireland,

China, Japan or U.S.A.".  You state that you wish to change the

product's marking in order to reduce costs by allowing the boxes

to be shared on a world wide basis.  You state that although the

carton's marking would have several countries of origin marked on

them, the products themselves would have the actual country of

origin marked on them.  The invoices would also have the actual

country of origin marked on it.

ISSUE:

     Whether Logitech, Inc., may mark the retail carton with

alternative countries of origin if the actual product is marked

with the country of origin.  

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to indicate

to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the

country of origin of the article.  The Court of International Trade

stated in Koru North America v. United States, 701 F. Supp. 229,

12 CIT 1120 (CIT 1988), that "in ascertaining what constitutes the

country of origin under the marking statute, a court must look at

the sense in which the term is used in the statute, giving

reference to the purpose of the particular legislation involved." 

The purpose of the marking statute is outlined in United States v.

Frielaender & Co., 27 CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the

court stated that:  "Congress intended that the ultimate purchaser

should be able to know by an inspection of the marking on the

imported goods the country of which the goods is the product.  The

evident purpose is to mark the goods so that at the time of

purchase the ultimate purchaser may, by knowing where the goods

were produced, be able to buy or refuse to buy them, if such

marking should influence his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C.  1304.  Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR

 134.35), states that the manufacturer or processor in the U.S.

who converts or combines the imported article into a different

article having a new name, character or use will be considered the

ultimate purchaser of the imported article within the contemplation

of 19 U.S.C.  1304 and the article shall be excepted from marking. 

The outermost containers of the imported articles shall be marked.

     Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR  134.1(d)),

defines the ultimate purchaser as generally the last person in the

U.S. who will receive the article in the form in which it was

imported.  The definition then gives examples of who might be the

ultimate purchaser if the imported article is used in manufacture,

if the imported article is sold at retail in its imported form, the

purchaser at retail is the ultimate purchaser.  

     In this situation you seek to mark the retail cartons "Made

in one of the following countries Taiwan, Ireland, China or Japan". 

The U.S.A. may also be added to the list of countries.  Generally,

Customs policy is that absent other circumstances, it is not

acceptable for purposes of 19 U.S.C.  1304 to mark an article with

the legend "Product of ____ or ____".  In C.S.D. 89-111 we ruled

that certain effervescent enzymatic cleaner tablets, products of

both the U.S. and West Germany, were required to be marked for

retail sale with the actual country of origin of West Germany. 

Although Customs acknowledged that the seller could avoid expense

by using the disjunctive marking, "Made in ___, or ____", Customs

was not satisfied that fully accurate marking would amount to an

economic prohibition, and therefore required the item to be marked

with only the actual country of origin of each individual item.

     In two other rulings, C.S.D. 84-50, regarding fertilizer, and

C.S.D. 84-44, regarding honey, the product was a repacked blend

from multiple countries, and marking of the major source countries

was required.  In those cases Customs did not agree that it was

economically prohibitive to mark the articles with a substantial

degree of accuracy.  

     In contrast, Customs, in C.S.D. 84-56, has allowed an

exception to the rule not allowing marking in the disjunctive.  In

C.S.D. 84-56, Customs allowed fasteners to be marked "from one or

more of the following countries...." to indicate the country of

origin of fasteners, where there were many varieties from many

countries.  The major source countries were required to be

indicated.  

     Another circumstance where we have allowed alternative country

of origin marking, is similar to the current case.  In HQ 734101

(July 9, 1991), we allowed toys sold inside plastic eggs in a

vending machine to be individually marked with the actual country

of origin, but since this was not visible, to have the machine

marked "The Toys Contained In This Machine Are Marked With The

Country Of Origin, And May Be Made In One Or More Of The Following

Countries:  Hong Kong   Taiwan   China".  In that case, like the

present case the items themselves are marked with the actual

country of origin but the packaging contains the alternative

country of origin designations.  However, in the toy case, the

marking with the alternative countries of origin also stated that

the individual items contained the country of origin marking.  

     In another case, Customs ruled that an importer of automobile

parts may mark the packaging "Contents Imported, See Article for

Country of Origin".  HQ 734491 (April 13, 1992).  The same will be

required here.  Logitech, Inc., will have to mark the cartons not

only with the possible countries of origin, but also with the

instruction to inspect the item itself for the actual country of

origin.  In order to qualify for this type of marking, the carton

must be unsealed allowing the purchaser to inspect the product

prior to purchase.  The marking on the product must meet the

general Customs marking requirements of 19 U.S.C.  1304 and 19 CFR

Part 134.

     An alternative marking method which could be used, is to list

all the various possible countries of origin on the retail carton. 

When the retail carton is filled, the appropriate country of origin

for the individual product packed can be indicated.  This requires

only one printed carton for all the various countries of origin,

and only minimal work to inform the ultimate purchaser of the

country of origin without requiring the purchaser to open the

carton and inspect the product.  If using this method the importer

still must meet the general Customs marking requirements of 19

U.S.C.  1304 and 19 CFR Part 134.

     The proposed marking containing "U.S.A." is not addressed in

this decision.  The determination of marking an item as "Made in

USA" is under the primary jurisdiction of the Federal Trade

Commission and not this service.  We, therefore, recommend that

you contact the Federal Trade Commission, Division of Enforcement,

located at 6th and Pennsylvania Avenue, N.W., Washington, D.C. 

20580, for any views concerning marking the carton with the "USA"

symbol.

HOLDING:

     Logitech, Inc., may mark the cartons with multiple country of

origin designations, as long as the carton also instructs the

purchaser to inspect the product itself for the actual country of

origin.  The carton must be unsealed allowing the purchaser to

remove and view the product prior to purchase.  The actual country

of origin marking on the product itself is assumed to meet the

general Customs marking regulations of 19 U.S.C.  1304 and 19 CFR

Part 134.  

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




