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MAR-2-05 CO:R:C:V 734620 NL

CATEGORY: Marking

Mr. Scott Goodwin

Grafx

P.O. Drawer 1328

Santa Fe, NM 87504

RE:  Country of Origin Marking - Packaged Planter Sets Containing

     Seeds, Pots, and Peat Moss; Sets and Composite Goods; 19 CFR

     134.14; 19 CFR 134.32(m); T.D. 91-7; 9801.00.10, HTSUS;

     Superscope, Inc. v. U.S..

Dear Mr. Goodwin:

     This is in response to your letter dated April 8, 1992, in

which you request a ruling concerning the country of origin

marking requirements for a set of U.S. and Canadian articles

which are to be packaged in Mexico.

FACTS:

     The following articles will be delivered to Mexico for

packaging:  retail packaging box; instruction booklet; pot cap;

and seeds, all of U.S. origin, and peat moss and peat pots of

Canadian origin.  The Mexican packaging consists of filling the

peat pot with peat moss; counting and placing the seeds in the

box; setting the pot cap on the pot; putting the pot into the

box; putting the instruction booklet in the box, packing the

boxes into point of sale or bulk cartons, and palletizing the

packed product for importation to the U.S.  The final product is

sold as a kit for growing seedling trees.

     Your letter indicates that you would prefer to be able to

mark the imported article as "assembled in Mexico", while

remaining free to advise purchasers that the seeds and packaging

are products of the U.S.

ISSUE:

     How must the articles be marked for purposes of 19 U.S.C.

1304 when imported into the U.S.?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. must be marked to indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

origin of the article.

     Part 134, Customs Regulations, implements the country of

origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.  As

provided at 19 CFR 134.1(b), "country of origin" means the

country of manufacture, production, or growth of an article.

Further work or material added to an article in another country

must effect a substantial transformation in order to render such

other country the "country of origin".  A substantial

transformation is said to occur if, after manufacture or

processing, an article emerges having a new name, character, or

use.

     In this instance it is clear that the processing performed

in Mexico is not a process of manufacture which effects a

substantial transformation.  The articles packaged in Mexico do

not, therefore, lose their separate identities; they remain

products of, respectively, the U.S. and Canada.

     Nor do the articles become products of Mexico for marking

purposes by reason of any processing recognized as an assembly

pursuant to subheading 9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of

the United States (HTSUS).  Rather, the processing is at most a

mixing or combining which, as specified at section 10.16(b),

Customs Regulations (19 CFR 10.16(b), does not qualify as an

assembly, precluding eligibility for tariff treatment of the U.S.

articles (seeds and pot tops) under subheading 9802.00.80, HTSUS.

As the articles are not so eligible, the marking "assembled in

Mexico" is unacceptable, as the phrase "assembled in" may be used

only to designate articles eligible for tariff treatment under

subheading 9802.00.80.  Such articles are deemed to be of foreign

origin for marking purposes pursuant to section 10.22, Customs

Regulations (19 CFR 10.22).  See HQ 734141 (September 12,

1992)(the phrase "assembled in" may be used only to indicate the

origin of articles eligible for importation under section 10.22).

     In this instance we are satisfied that the U.S. articles

are not advanced in value by the packaging operation in Mexico.

Even though, as imported into the U.S., there is an "article" (a

pot with soil ready for planting with the enclosed seeds), it is

composite in nature, and its U.S. constituents have not been

advanced in value or improved in condition.  Accordingly, the

U.S. articles are eligible to be imported free of duty as

products of the U.S. under subheading 9801.00.10, HTSUS.  See

Superscope, Inc. v. U.S., 727 F. Supp. 629 (CIT 1989)(U.S. origin

glass panels packaged and imported with unassembled New Zealand

furniture components are eligible to be imported free of duty as

articles of the U.S. under item 800.00, TSUS).

     The country of origin marking of the composite article - the

packaed pot, seeds, peat moss, etc., is to be determined in

accordance with the principles set forth in T.D. 91-7, which

implemented an interpretive rule for the marking of sets,

mixtures, and composite goods which contain a portion of goods

from the U.S. which have been exported from the U.S. and are

being returned as part of the set, mixture, or composite good.

As stated there, the fact that a composite article is subject to

classification pursuant to General Rule of Interpretation (GRI)

3(b), providing for classification as the constituent article

which provides the composite article's essential character, is

not determinative of marking.  Thus, although a micro-garden

consisting of seeds, peat moss, instruction booklet, etc. is held

to be classified under the provision for seeds or bulbs in the

tariff schedule, See HQ 950234 (December 4, 1991), the composite

article would be subject to marking according the the origin of

its constituents, which are not substantially transformed by

placing them together in the same package.

     Applying this principle, we find that the U.S. origin seeds,

pot tops, and instruction booklets may be excepted from country

of origin marking as articles of the U.S. exported and returned,

under the exception set forth at 19 CFR 134.32(m).  However, the

Canadian origin peat moss and peat pots are subject to the

country of origin marking requirements, notwithstanding that they

are imported into the U.S. from Mexico in a package containing

U.S. origin constituents.  It is our opinion that the Canadian

origin constituents are sufficiently important in themselves that

they may not be excepted from marking under the "common sense"

approach described in T.D. 91-7, which recites as an example that

"common sense" may be applied to excuse marking for foreign

origin screws included as part of a junction box kit.

     For country of origin marking purposes, it will be

sufficient to mark the Canadian origin constituents on the

outside of the packaging in accordance with 19 CFR 134.32(d).

However, inasmuch as the packaging will contain both U.S. origin

and foreign origin materials, the marking must be rendered in

such a manner as to make clear to the ultimate purchaser, as

required by 19 CFR 134.14, that only the peat moss and peat pots

are of Canadian origin.  It is assumed that there are no Mexican-

origin articles in the package to be sold, and that to the extent

that any packaging materials are of Mexican origin, they are

disposable containers within the meaning of 19 CFR 134.24.  Based

upon this assumption, there is no requirement to refer to the

fact that the article was packaged in Mexico, or to refer on the

article to Mexico at all.  While we would not object if the

packages also indicated that the seeds are of U.S. origin, we

suggest that since the Federal Trade Commission (FTC) has primary

jurisdiction over marks referring to the U.S., you contact the

FTC concerning the acceptability of references to U.S. origin.

The address of the Federal Trade Commission is: 6th and

Pennylvania Avenue, N.W., Washington, D.C. 20580.

HOLDING:

     Articles packaged in Mexico consisting of seeds, booklets,

peat pots and tops, and peat moss, are considered products of the

U.S. and excepted from country of origin marking pursuant to 19

CFR 134.32(m), except that the package must be marked to indicate

the Canadian origin of the peat pots and peat moss.  The U.S.

origin articles are eligible to be imported free of duty pursuant

to subheading 9801.00.10, HTSUS.

                                   Sincerely,

                                   John Durant

                                   Director, Commercial

                                   Rulings Division

