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CATEGORY: MARKING

Mr. John J. Peters

WESSC International

1950 Sawtelle Boulevard

Suite 360

West Los Angeles, CA  90025

RE:  Country of Origin Marking for Airline Washcloths;

     Ultimate Purchaser; Airlines; 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D);

     19 CFR  134.32(d); 19 CFR 
134.1(d).

Dear Mr. Peters:

     This is in response to your letter of April 21, 1992,

concerning the country of origin marking requirements for airline

washcloths imported from either China or Taiwan.

FACTS:

     The washcloths will be imported into the U.S. from China or

Taiwan.  You state that the washcloths you have been importing

are individually marked with the country of origin.  You no

longer wish to individually mark the washcloths with the country

of origin, but instead wish to mark only the bulk packaging with

the country of origin.  After importation the washcloths will be

sold to airlines in the U.S.  You state that the washcloths will

not be sold or given away by the airlines, but will remain the

property of the airline. 

ISSUE:

     Who is the ultimate purchaser of the washcloths used on an

airline?

     Are the washcloths excepted from country of origin marking?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304) provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should be

able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods are the product.  Part 134,

Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of

origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     Among the exceptions to country of origin marking is 19

U.S.C. 1304(a)(3)(D), also provided for in section 134.32(d),

Customs Regulations (19 CFR  134.32(d)).  That section provides

that articles for which the marking of their containers will

reasonably indicate the country of origin of the articles may be

excepted from country of origin marking.  However, for the

exception to apply Customs must be satisfied that the articles

will reach the "ultimate purchaser" in the original, properly

marked containers in which the articles were imported.  Section

134.1(d), Customs Regulations (19 CFR  134.1(d)), defines the

"ultimate purchaser" as generally the last person in the U.S. who

will receive the article in the form in which it was imported.

     In HQ 734524 (July 30, 1992), reasoning that the ultimate

purchaser of frozen food meals would be the airline rather than

the passenger, Customs found that such frozen meals would

probably be excepted from individual marking so long as the

ultimate purchaser (the airline) received the meals in bulk with

proper marking on the outermost containers in which they were

imported.  See also Information Letter, HQ 732988 (May 30, 1990).

     In Legal Determination 79-0382 (HQ 710493 dated July 17,

1979), Customs found that the ultimate purchaser was not

necessarily the ultimate user or consumer.  In that case,

dinnerware was imported for sale by the importer to a company

that resold it to an airline company for its use in serving in-

flight meals.  The airline company received the dinnerware in the

original, unopened and properly marked bulk containers.  There

Customs found that the ultimate purchaser was the airline

company, not the airline passenger, and the dinnerware was

excepted from marking as provided for in 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D). 

However in HQ 724335 (January 16, 1984), Customs found that

airline passengers were the ultimate purchasers of plastic cups

and glasses of durable nature which the passengers could keep. 

Accordingly, the cups and glasses had to be marked with country

of origin.  The distinguishing factor between these two decisions

which was determinative as to whether the imported goods should

be marked was the fact that in the former decision the passengers

could not take the goods with them for use elsewhere, and in the

latter decision they could.  In HQ 729477 (May 2, 1986), Customs

found that the ultimate purchasers of air sickness bags were the

individual airline passengers who received the bags incidental to

the service of air transport for which consideration was paid and

for whose convenience they were made available -- hence, the bags

had to be marked with country of origin.  However, HQ 729477 was

specifically revoked in HQ 734524 (July 30, 1992).

     For what purpose and in what manner imported goods are to be

used has been the focus of several marking decisions which are

relevant in the instant case.  When imported goods are purchased

by an employer for use exclusively at work by its employees, the

imported merchandise has been excepted from individual country of

origin marking.  See  HQ 734304 (January 28, 1992) (disposable

industrial work coveralls distributed free of charge to employees

at an industrial plant (the ultimate purchaser) for use on the

job are excepted from individual marking); and HQ 732793

(December 20, 1989) (employers are the ultimate purchasers of

industrial work gloves distributed free of charge to employees on

the job for use at work; such gloves are excepted from individual

marking).  Similarly, imported goods purchased by hospitals for

use exclusively on the premises by staff or patients have also

been excepted from individual marking.  HQ 730945 (August 11,

1988) (hospitals are the ultimate purchasers of imported patient

identification bracelets; such items are excepted from individual

marking); HQ 715640 (June 16, 1981) (hospitals are the ultimate

purchasers of imported disposable paper shoe covers, head covers,

drape sheets, gowns, towels and other similar products, none of

which have to be individually marked to indicate country of

origin); HQ 723745 (February 6, 1984) (hospitals are the ultimate

purchasers of imported surgical masks; such items do not have to

be individually marked); and HQ 730840 (January 12, 1988)

(hospitals are the ultimate purchasers of imported surgical

gloves; such gloves are excepted from individual marking).

     Like imported items purchased by employers and distributed

to their employees for use only on work premises and like the

various imported items used by hospital staff and patients while

on hospital premises, prepared frozen meals are purchased by the

airline only for passenger consumption on the airplane during

flight.  In none of these situations is the imported merchandise

ever otherwise sold or intended for retention and use other than

on site or in flight.  Accordingly, it is our opinion that the

ultimate purchaser of the washcloths is the airline, and not the

airline passenger. Therefore, so long as the airline continues to

receive the washcloths in properly marked containers, the

individual washcloths may be excepted from country of origin

marking pursuant to 19 CFR  134.32(d).  

     It is noted that special marking requirements are applicable

to textile articles under the Textile Fiber Products

Identification Act ("TFPIA"), and its regulations.  Thus, while

Customs is prepared in this instance to allow the requested

exception from country of origin marking, there may remain a

requirement under the TFPIA to mark each washcloth with a sewn on

or otherwise affixed label.  We, therefore, suggest that you

consult the Federal Trade Commission and the appropriate

regulations for guidelines on this point.

HOLDING:

     For purposes of country of origin marking, the ultimate

purchaser of airline washcloths is the airline and not the

airline passenger.  Accordingly, pursuant to 19 U.S.C.

1304(a)(3)(D) and 19 CFR  134.32(d) the airline washcloths are

excepted from individual country of origin marking so long as the

ultimate purchaser, the airline, receives the washcloths in

containers which are properly marked with the country of origin.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




