                            HQ 734668

                       September 12, 1992

MAR-2-05 CO:R:C:V  734668  RC

CATEGORY:  MARKING

Gary F. Hamakawa

John C. Stowe & Co.

521 Ala Moana Boulevard, Suite 219

Post Office Box 3745

Honolulu, Hawaii  96812

RE:  Country of Origin Marking of Package Headers; Customs

     Regulations (19 CFR part 134); Section 134.26, Repackaging;

     Section 134.46, U.S. Locality.

Dear Mr. Hamakawa:

     This is in response to your letter of May 20, 1992,

requesting a ruling regarding acceptable country of origin

markings on package headers for hula skirt sets.  A sample was

submitted for examination. 

FACTS:

     The sample package contains an outfit for infants one to

five years old which consists of a dried grass (100% raffia)

skirt, a bikini top, a shell necklace, a plastic hair flower, and

an instruction pamphlet.  These items are manufactured in the

Philippines, with the exception of the flower which is made in

Taiwan.  These items are imported separately and packaged for

retail sale as a set in Hawaii.  Each set is packaged in a clear

plastic bag with a cardboard header.  Although each item is

marked with the country of origin at the time of importation, the

markings are not clearly visible through the plastic bag.   

     A package header is a sheet of cardboard folded over the top

of packaged merchandise used to hang the item on a rack or post

from a hole punched through the top of the header.  On the front

sides of the headers the words "Souvenir of HAWAII" are printed

with the word "Hawaii" in a size of approximately 13.5 points. 

(A point is a unit of type measurement equal to 0.01384 inch or

nearly 1/72 in., and all type sizes are multiples of this unit) 

On the back sides of the headers "PACKAGED IN HAWAII" is printed

in a size of approximately 9 points.  The headers may be printed

in the Philippines or Hong Kong.   

ISSUES:

1)  Whether the use of a composite marking is sufficient.    

2)  Whether the requirements of section 134.26 are satisfied.

3)  Whether the requirements of section 134.46 are satisfied.

LAW AND ANALYSIS:

The Marking Statute

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly,

indelibly, and permanently as the nature of the article (or its

container) will permit in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser the English name of the country of origin of

the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR part 134),

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     The primary purpose of the country of origin marking statute

is to require that the goods be marked so that at the time of

purchase the ultimate purchaser may, by knowing where the goods

were produced, be able to decide whether to buy or refuse to buy

them, if such marking should influence his will.  United States

v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297, 302 C.A.D. 104 (1940).

     Section 134.1(d) defines the "ultimate purchaser" generally

as the last person in the United States who will receive the

article in the form in which it was imported.  The marking must

be conspicuous to the ultimate purchaser.    

     The country of origin for marking purposes is defined by

section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)), to mean

the country of manufacture, production, or growth of any article

of foreign origin entering the U.S.  Further work or material

added to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the above-mentioned definition.

     Under the marking statute, each item in a set must be

separately marked.  However, according to T.D. 91-7, in certain

circumstances, marking every item in a collection of goods may

not be consistent with the purpose of the (marking) statute, or

may be impractical or undesirable.  This may be because one or

more items in the collection are relatively insignificant and

would have no influence on the purchasing decision, because the

items in the collection are too numerous, making it impractical

to specify the country of origin of each item, or for various

other reasons.  Therefore, Customs will continue to employ a

"common sense" approach to determine the marking requirements

applicable to articles which comprise a collection of goods.  See

T.D. 91-7 dated January 8, 1991, and HRL 555365 dated September

7, 1990.  

     Here, the items of the hula skirt set are made in the

Philippines, with the exception of the plastic flowers.  The

flowers, instead, are produced in Taiwan.  We do not have

information concerning the value of the component flower vis-a-

vis the other components of the set to justify excluding the

country of origin of the flowers.  Therefore, the headers must be

marked to indicate the country of origin of all the components

(i.e. "Contents Made in the Philippines, Flower Made in Taiwan." 

However, we will not require that the headers, if printed in Hong

Kong or the Philippines, be marked "Printed in         ," because

the header is disposable packaging which will be discarded

shortly after the set is opened by the purchaser.  

Section 134.26: Imported Articles  Repacked

     When articles properly marked with the country of origin are

imported, but later repacked or manipulated, they are subject to

the requirements of section 134.26, Customs Regulations.  The

duties of the importer under this provision include:  (1)

certifying to the district director that the marking of the

repacked article will not be obscured or that the new container

will be marked with the country of origin of the article in

accordance with Part 134; and (2) notifying subsequent purchasers

or transferees of their obligations under Part 134.  It is our

opinion that the procedures set forth in section 134.26 are

applicable to the instant case, because the marked items are

imported separately, then packaged as a set in Hawaii.

     Therefore, the importer must provide certification to assure

Customs that, as described above, the imported items would be

repackaged into sets, and that the sets would bear properly

marked headers.  Such required markings must be visible to the

ultimate purchasers of the sets. 

Section 134.46:  Use of U.S. Location and Foreign Marking

     Your decision to include a U.S. location, such as Hawaii, on

the headers invokes the provisions of section 134.46, Customs

Regulations.  Under section 134.46, any case in which the words

"U.S." or "American," or the letters "U.S.A.," any variation of

such words or letters, or the name of any city or locality in the

U.S., or the name of any foreign country or locality other than

the country or locality in which the article was manufactured or

produced, appear on an imported article or its container, there

shall appear, legibly and permanently, in close proximity to such

words, letters or name, and in at least a comparable size, the

name of the country of origin preceded by "Made in," "Product

of," or other words of similar meaning.

     The purpose of this regulation is to prevent the possibility

of misleading or deceiving the ultimate purchaser as to the

origin of the imported article.  See, 19 CFR 134.36(b); C.S.D.

88-24.

     Here, none of the requirements of section 134.46 are

satisfied.  The submitted sample header is not marked with any

country of origin.  Therefore, the requirements of legibility and

permanence are not met.  With regard to the close proximity

requirement, Customs has consistently ruled that the country of

origin marking must appear on the same sides or surfaces where

the name of the locality other than the country of origin

appears.  See, C.S.D. 86-19, and Headquarters Ruling Letters

(HRLs) 708994 dated April 24, 1978, 733084 dated March 19, 1990,

732191 dated April 27, 1990, C.S.D.s 79-371, HRL 733864 dated

November 5, 1990, and HQ 733736 dated June 19, 1991 (concerning

headers on hula skirt sets).  Thus, for the submitted sample

package header to comply with the close proximity requirement,

the required country of origin marking must appear on the same

side of the package header as the as the word "Hawaii."  Being

that "Hawaii" appears on both sides of the package headers, both

sides must contain the country of origin marking.  

     Additionally, the country of origin marking must be printed

in a size type at least comparable in size as the type used to

print the U.S. location.  Therefore, it must appear on the

headers in a type size at least comparable in size as the type

used to print "Souvenir of HAWAII" and "PACKAGED IN HAWAII"

respectively.

     We cannot approve the sufficiency of a particular marking

because the submitted sample lacks a country of origin marking on

either side of the header.  Each side of the headers must be

properly marked, so that the ultimate purchaser will be able to

read both the foreign and the domestic markings at the same time

without having to turn the headers.    

HOLDING:

     The hula skirt sets must be conspicuously marked to indicate

the country of origin of the contents (i.e. "Contents Made in the

Philippines, Flower Made in Taiwan" on both sides of the headers. 

The country of origin marking and the U.S. locality must both be

legible without having to turn the headers.  The country of

origin marking must be in at least comparable size type as the

type used for the U.S. location.  The headers need not be marked

"Printed in        ."  The submitted sample is not properly

marked.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director




