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CATEGORY:  MARKING

Mr. Harvey A. Isaacs, Esq.

Ms. Beth C. Brotman, Esq.

Siegel, Mandell & Davidson, P.C.

1515 Broadway - 43rd Floor

New York, New York 10036

RE:  Country of Origin Marking of Drawer Slides; Furniture kits;

     T.D. 91-7; 19 CFR 134.26; 19 CFR 134.34.

Dear Mr. Isaacs and Ms. Brotman:

     This is in response to your letter of July 15, 1992,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

for foreign manufactured drawer slides imported into the U.S. and

sold as parts of unassembled furniture kits.

FACTS:

     Your client, Hardware Designers, Inc., will import into the

U.S. foreign-made drawer slides ("slides") in bulk.  The outer

box cartons will be marked with their country of origin in lieu

of the slides themselves.  After importation, the slide sets will

be sold to distributors or manufacturers of unassembled furniture

kits who will package the unmarked slides in retail boxes

containing other furniture components of U.S. origin.  The kits

will take a variety of forms, from desks to chests of drawers,

and will either be sold by mail order or in stores in sealed

boxes.  The slides will comprise between approximately six and

twelve percent (depending upon the furniture item in question) of

the total material costs of the furniture kits. 

ISSUE:

    Whether furniture kits containing foreign-made drawer slides

    must be marked to indicate their country of origin. 

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly,

indelibly, and permanently as the nature of the article (or its

container) will permit, in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser the English name of the country of origin of

the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR part 134),

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

     Section 134.1(d) defines the "ultimate purchaser" generally

as the last person in the United States who will receive the

article in the form in which it was imported.  The marking must

be conspicuous to the ultimate purchaser.  Here, because the

slides would not be used in the manufacture of finished

furniture, the ultimate purchaser is the person who buys the

furniture kit at retail.

     The "country of origin" for marking purposes is defined by

section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)), to mean

the country of manufacture, production, or growth of any article

of foreign origin entering the U.S.  

     Neither the marking statute nor the Customs Regulations make

any provision for the marking of sets, mixtures or composite

goods.  In the absence of any special requirements, the general

country of origin marking requirements apply, i.e., every article

that is imported into the U.S. must be marked to indicate its

country of origin as determined by where the article underwent

its last substantial transformation.  See T.D. 91-7 (dated

January 16, 1991).  

     According to T.D. 91-7, "if the materials or components are

not substantially transformed as a result of their inclusion in a

set or mixed or composite goods, then, subject to the usual

exceptions, each item must be individually marked to indicate its

own country of origin."  Thus, where the slides are installed in

furniture prior to retail sale, they are substantially

transformed and not subject to marking.  Where the slides are

sold as separate parts of kits, they may constitute significant

components requiring marking.  As discussed in T.D. 91-7, Customs

will follow a "common sense" approach in determining whether

articles of foreign origin imported as parts of kits will be

subject to country of origin marking. 

     In HQ 555365, we found that foreign-made screws when sold

with U.S.-made junction boxes were not subject to marking.  The

reasoning was that in terms of value, the screws constituted an

insignificant part of the set, 2.3% of the total value.  Here,

the slides account for at least six percent and as much as twelve

percent of the cost of the finished furniture; this percentage

indicates that the value of the slides is not de minimis.  It is

our opinion that the slides must be marked with their country of

origin when included in furniture kits.

     The required method of marking the drawer slides must be

determined by reference to the condition in which they reach the

ultimate purchaser.  Here, the ultimate purchaser is the retail

purchaser of the furniture kit.  It does not appear possible in

this instance for Customs to supervise the levels of distribution

through which the drawer slides will pass prior to their

inclusion in furniture kits, or to be sure that the containers of

the kits will be marked to indicate the foreign origin of the

drawer slides.  For this reason, marking in bulk will not be

sufficient.  It is necessary to insist that the drawer slides be

individually marked at the time of importation in a manner which

is legible, conspicuous, and permanent.  To the extent stickers

are used, they must be affixed so as to remain on the article

throughout distribution unless deliberately removed.

     Moreover, the importer is subject to the repacking

certification requirements of 19 CFR 134.26, so as to give

assurance to Customs that the packages containing the furniture

kits will be marked to indicate the country of origin of the

slides.  

     In the alternative, as a way of avoiding the necessity  of

marking each slide, the importer may seek approval of local

Customs officials for a repacking operation conducted under

Customs supervision as provided under 19 CFR 134.34.  We do not

have sufficient information, for purposes of this ruling, to

determine whether such approval might be appropriate.  

HOLDING:

     The drawer slides must be marked to indicate their country

of origin at the time of importation.  This conclusion is based

upon the finding that the cost of the slides as components of the

furniture kits is not de minimis and Customs cannot supervise the

levels of distribution through which the slides will pass before

their inclusion in the furniture kits.  However, this conclusion

does not apply to any instance in which the ultimate purchaser

uses the slides to assemble finished furniture for retail sale.  

                              Sincerely,

                              John Durant, Director




