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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:   6103.42.1040; 6110.20.2040

Mr. Allan H. Kamnitz

Sharretts, Paley, Carter & Blauvelt, P.C.

67 Broad Street

New York, NY 10004

RE:  Children's outerwear; playsuit; sweatshirt; joined at waist;

     elasticized; appliques; new article of commerce

Dear Mr. Kamnitz:

     This is in reply to your letter of October 10, 1991.  That

letter concerned the tariff classification, under the Harmonized

Tariff Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), of

children's clothing, produced in Hong Kong.

     At conference in late 1991, you advised us of your intention

to discuss with the National Import Specialist various

construction possibilities for your merchandise.  On February 10,

1992, you asked that we withhold action on your request for a

ruling due to continuing discussions with Customs in New York. 

As of this date, no discussions with the NIS have been scheduled,

nor have we received any additional material for consideration.

     This office is under a mandate to process cases in a timely

manner.  The administrative burden of continuing to track this

matter and carry it as an open case when no action is being taken

is significant.  As a result, it is our opinion that both the

interests of the government and of your clients would be best

served by issuance of this ruling.

FACTS:

     The merchandise at issue consists of a boy's knit playwear

set, Style 99104-1.  It is constructed of 70% cotton, 30 percent

polyester, and consists of a sweatshirt and a pair of coordinated

sweat pants.  The sweatshirt has long sleeves, a pair of

concealed loops at the inside waist sides, a napped interior,

appliques, embroidery, and ribbing at the neck, sleeve cuffs, and

bottom.  The pants have two self-fabric tab/loop combinations at

the inside waist sides, a napped interior, a waistband that is

not more than 50% elasticized, and ribbing at the ankle cuffs. 

The tabs on the pants' inside waist can be passed through the

loops on the sweatshirt interior to physically connect the

garments.  You state that the garments will be manufactured,

imported, marketed and sold as one commercial article.

ISSUE:

     Whether the garments are considered a playsuit under the

HTSUSA?

LAW AND ANALYSIS:

     Various subheadings within the tariff schedule provide for

children's garments imported as parts of playsuits.  The Customs

Service periodically issues the Guidelines for the Reporting of

Imported Products in Various Textile and Apparel Categories.  The

Guidelines, most recently published at 53 Fed. Reg. 52563 (Dec.

28, 1988), CIE 13/88 (Nov. 23, 1988), note that since certain

types of garments are closely related in use, the Guidelines are

to be used as an aid in determining the commercial designation

and, hence, the classification of an article.  Used as such, they

represent the present position of the Customs Service. 

     The Textile Guidelines, supra, define playsuits as

          [t]wo-piece physically connected entireties

          for girls 2-14 and boys 2-7, such as shirts

          and shorts having matching buttons and

          buttonholes, or shoulder loops with suspender

          straps designed to join the two pieces, which

          are so manufactured that the use of one

          without the other is not practicable.... 

          However, button/buttonhole sets with pants

          that can reasonable be worn without the

          shirt, are not within this provision.... 

          [Emphasis added.]

     You state that "the pants simply cannot reasonably be worn

with other tops; they must be worn with the pullover in order to

provide the required support to prevent the pants from falling

down."  We disagree.  It a basic tenet of Customs law that two-

piece combination garments are not classifiable as playsuits

merely because they are capable of being joined at the waist by

buttons or other fasteners.  See HRL 080289 of October 27, 1988,

HRL 079637 of July 5, 1988, HRL 079651 of July 5, 1988.  These

garments are not sufficiently dependant upon each other to

justify the attachment feature.  Contrary to your claim, the

elasticity of the waistband is sufficient to allow the pants to

be worn without need for the loops.  Additionally, although the

pants and shirt of the same fabric and color, nothing in their

designs forbids their being worn with other shirts/pants.  No

matching appliques exist on the pants, and the garments do not

transform into a new article of commerce when combined. 

Therefore, classification as a playsuit is incorrect.

HOLDING:

     As a result of the foregoing, the instant merchandise is

classified as follows:

Shirt

     ... under subheading 6110.20.2040, HTSUSA, textile category

     338, as sweaters, pullovers, sweatshirts, waistcoats (vests)

     and similar articles, knitted or crocheted, of cotton,

     other, other, sweatshirts, men's or boys'.  The applicable

     rate of duty is 20.7 percent ad valorem.

Pants

     ... under subheading 6103.42.1040, HTSUSA, textile category

     347, as men's or boys' suits, suit-type jackets, blazers,

     trousers, bib and brace overalls, breeches and shorts (other

     than swimwear), knitted or crocheted, trousers, bib and

     brace overalls, breeches and shorts, of cotton, trousers,

     breeches and shorts, trousers and breeches, boys', other. 

     The applicable rate of duty is 17.1 percent ad valorem.

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

applicable to the subject merchandise may be affected.  Since

part categories are the result of international bilateral

agreements which are subject to frequent negotiations and

changes, to obtain the most current information available, we

suggest that you check, close to the time of shipment, the Status

Report On Current Import Quotas (Restraint Levels), an issuance

of the U.S. Customs Service, which is updated weekly and is

available at your local Customs office.

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories, you should contact your local

Customs office prior to importing the merchandise to determine

the current status of any import restraints or requirements.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is imported.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to  the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                           Sincerely,

                      John Durant, Director

                   Commercial Rulings Division


