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CATEGORY: Classification

TARIFF NO.: 8712.00.35

Paul S. Anderson, Esq.

Sonnenberg, Anderson, O'Donnell & Rodriguez

Attorneys & Counsellors at Law

200 South Wacker Drive 

33rd Floor

Chicago, Illinois 60606

RE: Reconsideration of HQ 950319; Multi-track hybrid style

bicycle; Commercial availability of tires exceeding 4.13 cm for

700c rims; Subheading 8712.00.25; 19 CFR 177.9(d)(1) and (d)(3).

Dear Mr. Anderson:

     This is in reference to your letter of July 28, 1992,

relating to HQ 950319 (December 11, 1991), concerning the tariff

classification of bicycles, which was issued to your firm as

counsel for Trek Bicycle Corporation (Trek).  Since the issuance

of this ruling we have been monitoring the importation of hybrid

style bicycles.  As discussed at our meeting on June 24, 1992, we

have received information which has caused us to review the

procedure set forth in HQ 950319, for determining the proper

classification of these types of bicycles.  After careful

consideration of this matter, we have determined that HQ 950319

must be modified.

FACTS:

     In HQ 950319, we discussed the tariff classification of the

Trek "Multi-Track" hybrid style bicycle, and established the

proper procedure for determining whether a bicycle is "not

designed for use with tires having a cross-sectional diameter

exceeding 4.13 cm" as provided for within subheading 8712.00.25,

Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS).    

ISSUE:

     Whether tires with a cross-sectional diameter exceeding 4.13

cm are commercially available for 700c rims.
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     What is the proper tariff classification of the "Multi-

Track" bicycle.

LAW AND ANALYSIS:

     Question one of the procedure set forth in HQ 950319 asks

"[d]oes the bicycle, upon importation, have rims for which there

are no commercially available tires with a width greater than

4.13 cm ?"  If the answer to this question is "yes", then the

bicycle is classifiable within subheading 8712.00.25, HTSUS,

based on the fact that the entire wheel would have to be changed

in order to use a tire exceeding 4.13 cm.  Based upon information

you provided, we found that the "Multi-Track" possessed a 700c

rim for which there were no commercially available tires with a

cross-sectional diameter exceeding 4.13 cm.  This finding was

also supported by information we received from the Customs

National Import Specialist for bicycles and field import

specialists.

     Customs subsequently received information which establishes

that our conclusion regarding the commercial availability of

tires with a cross-sectional diameter exceeding 4.13 cm for the

700c rim is no longer accurate.  Specifically, we received

independent catalog information from the Bicycle Manufacturers

Association of America (BMA) which states that tires exceeding

4.13 cm for a 700c rim are commercially available.  In addition,

your submission of July 28, 1992, states that two of these

catalog tires do in fact exceed 4.13 cm.  Furthermore, the

Customs National Import Specialist received a sample of a 700c

rim with a tire exceeding 4.13 cm and ascertained that they are

readily available in the U.S.  Accordingly, we have determined

that the use of question one to determine the tariff classifi-

cation of the "Multi-Track" is no longer proper.  Rather, the

other two questions from HQ 950319 must be consulted to determine

the proper classification of the "Multi-Track".

     In our meeting with representatives of Trek on June 24,

1992, you also demonstrated the unreliability of the claimed tire

cross-sectional diameter in the bicycle tire trade.  At this

meeting, various inflated tire samples were inspected and

measured.  These samples all were claimed to measure greater than

4.13 cm, but upon inspection all measured less than 4.13 cm. 

However, you indicated in your submission that two of these tires

did exceed 4.13 cm upon further testing.  In addition, you

indicated that a tremendous element of confusion exists in the

bicycle tire trade relative to the manner in which tire sizes are

determined, labeled and presented.  Based on these circumstances,

we find that the use of rim size and corresponding commercial

tire availability are no longer a satisfactory manner for

determining the classification of bicycles.  Therefore, Question

one of HQ 950319 is no longer applicable. 
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     Question two asks "[d]oes a clearance of greater than 1.6 mm

[.06304 inches] exist between the bicycle tire and fork or any

frame member when the wheel assembly is rotated to any position ? 

For example, is the width of the front fork (measured

horizontally where the widest part of a tire would be located)

greater than 4.45 cm (this represents 4.13 cm plus 1.6 mm on each

side of the tire) ?"  Exhibit C from your submission of August

30, 1991, which resulted in the decision in HQ 950319, indicates

that clearances of .178 inches exist between the front fork and a

4.13 cm tire, and .286 inches between each side bar of the seat

stay and a 4.13 cm tire.  This information establishes that a

clearance of greater than .06304 inches does exist for the

"Multi-Track".  Accordingly, the answer to question two is "yes".

     At our meeting and in your submission it is argued that

certain manufacturing tolerances should also be taken into

consideration in the application of Question two.  In our view,

these tolerances would expand the objective clearance standard

that Customs borrowed from the CPSC, and which was also found to

be reasonable by a Federal Circuit Court of Appeals in Forester v

CPSC, 559 F.2d 774 (1977).  You argue for tolerances of .71 cm,

and other importers have argued for tolerances of .635 cm.  To

chose one of these figures or another figure, would require

Customs to expand an objectively arrived at standard.  Noting

your concern with the 1.6 mm clearance, we repeat our suggestion

that you discuss this matter with the CPSC.  If they are willing

to alter this clearance, we would be amenable to reexamining the

clearance issue for Customs purposes.  Otherwise, we continue to

adhere to the present application of Question two.    

     As stated in HQ 950319, when the answer to question two is

"yes", then question three must be addressed.  This question asks

"[w]ould any substantial work involving welding or other frame

adjustments be necessary to accommodate a tire with a width

greater than 4.13 cm ? (Such work could involve moving studs for

caliper brakes, etc.)."  In your submission, you stated that the

studs for caliper brakes would be positioned too high for a 26

inch rim (i.e., a rim for which you stated tires with a width

exceeding 4.13 cm are available).  However, as exhibit C

indicates, the "Multi-Track" would have a clearance of greater

than .06304 inches if it is used with a 4.13 cm tire.  For the

position of the studs to be determinative, they need to be

positioned so that the brakes could not function with any type of

rim which could accept a tire exceeding 4.13 cm.  This does not

appear to be the case for the "Multi-Track."  Therefore, the

answer to question three is "no".  

     As stated in HQ 950319, a "no" answer to question three

requires a bicycle to be classified within subheading 8712.00.35,

HTSUS, based on the fact that the use of a tire exceeding 4.13 cm
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would not be inconsistent with the safe and proper operation of

the bicycle.  Accordingly, the "Multi-Track" hybrid style bicycle

is classifiable within subheading 8712.00.35, HTSUS, which

provides for "other" bicycles having both wheels exceeding 63.5

cm in diameter.

     This letter should be considered a modification of HQ 950319

under 19 CFR 177.9(d)(1).  Generally, a ruling letter modifying

or revoking an earlier letter will be effective on the date it is

issued.  19 CFR 177.9(d)(3).  HQ 950319 was partially based on

your statements of fact regarding the commercial availability of

tires exceeding 4.13 cm for 700c rims.  At that time, your

statements were also supported by the findings of Customs

officers.  As discussed previously, however, we have received

information which indicates that these statements are no longer

accurate.  Because of these circumstances, we do not view this

case to be one which warrants action other than the general

application of the above regulation.  Therefore, this letter is

effective on the date of issuance.

HOLDING:

     The "Multi-Track" hybrid style bicycle is classifiable

within subheading 8712.00.35, HTSUS, which provides for "other"

bicycles having both wheels exceeding 63.5 cm in diameter.  HQ

950319 is modified accordingly.

                              Sincerely,

                              Harvey B. Fox

                              Director

                              Office of Regulations & Rulings




