                            HQ 112437          

                          April 8, 1993

VES-3-02/07-CO:R:IT:C 112437 BEW

CATEGORY:  Carriers

Ms. Diane Van Dien

Vice President 

International Sailing School

3164 Matecumbe Key Road

Punta Gorda, Florida 33955

RE:  Coastwise Trade; Passengers; Non-coastwise-qualified United

     States-built Vessel; Sailing School; 46 U.S.C. App. 289; 46

     U.S.C. App. 883

Dear Ms. Van Dien:

     This is in response to your letter concerning the use of a

non-coastwise-qualified vessel in the territorial waters of Punta

Gorda, Florida, as a sailing school.

FACTS:

     You state that you are planning to utilize a U.S.-built, U.S.-

owned, non-coastwise-qualified sailboat as a training vessel to

teach students helmsmanship, navigation, sail trim/sail shape, and

boat handling under cruising conditions.  You state that the

students will be required to live aboard the vessel during the

instruction and training.  You ask the following questions:

     1.  Must the vessel(s)[US built/owned] have any specific

     license?

     2.  Must the instructor(s) have a specific license?

     3.  What would be considered a violation of the coastwise

     laws?

ISSUE:

     Whether, under the stated facts, the use of a non-coastwise-

qualified vessel as a sailing school would be in violation of the

coastwise passenger law, 46 U.S.C. App. 289.

 LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation  

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United States,

and owned by persons who are citizens of the United States.

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended (41

Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of forfeiture

          of the merchandise (or a monetary amount up to

          the value thereof as determined by the

          Secretary of the Treasury, or the actual cost

          of the transportation, whichever is greater,

          to be recovered from any consignor, seller,

          owner, importer, consignee, agent, or other

          person or persons so transporting or causing

          said merchandise to be transported), between

          points in the United States ... embraced within

          the coastwise laws, either directly or via a

          foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a

          vessel built in and documented under the laws

          of the United States and owned by persons who

          are citizens of the United States ....

     "Merchandise" is defined in section 1401(c) of title 19,

United States Code, to include goods, wares, and chattels of every

description, and includes fish, fish products, and fish packaging

materials that are assembled into packages containing fish. 

Section 883 specifically provides that, for purposes of its

provisions, "merchandise" includes valueless material (Pub.L.

100-329; 102 Stat. 588).  The transportation of valueless material,

whether or not it has commercial value, from a point or place in

the United States or point or place on the high seas within the

Exclusive Economic Zone (EEZ) as defined in the Presidential

Proclamation of March 10, 1983, to another point or place in the

United States or a point or place on the high seas within that EEZ

would also be prohibited under the provisions of section 883.

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

            No foreign vessel shall transport

            passengers between ports or places in the

            United States either directly or by way

            of a foreign port, under penalty of $200

            for each passenger so transported and

            landed.

       For purposes of the section 289, vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not connected

with the operation of such vessel, her navigation, 

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs Regulations.) 

Section 4.80a, Customs Regulations (19 CFR 4.80a) is interpretive

of section 289.

       In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a "voyage

to nowhere", is not considered coastwise trade.  It should be noted

that the carriage of fishing parties for hire, even if the vessel

proceeds beyond territorial waters and returns to the point of the

passenger's embarkation, is considered coastwise trade (TD

55193(2)).

       In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that

a point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt, three

(3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline,

and to points located in internal waters, landward of the

territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

       Given the foregoing definition of "passenger", the Customs

Service has held that a person being trained or receiving

instruction in the handling or navigation of a vessel, and whose

presence on board the vessel is necessarily required in order to

receive such training or instruction, is not a "passenger" within

the meaning of the coastwise laws.  Accordingly, if the vessel is

used only for such training it would not be required to have a  license to engage in the coastwise trade (see Customs Letter

Rulings 109850, dated December 27, 1988 and 109287, dated February

24, 1988).

       We have consistently held that vessel equipment and stores

are not considered "merchandise" for purposes of section 883 when

transported in the vessel by which they are used (see Customs

letter rulings 106910, dated July 9, 1984, and 108223, dated March

13, 1986).

       Therefore, the sole use of a non-coastwise-qualified

sailing vessel in connection with a bona fide instructional course

in sailing and navigation does not constitute coastwise trade

within the meaning of 46 U.S.C. App. 289.  

       However, all persons being carried in the vessel must be

involved with the operation, navigation, or business of the vessel. 

A person who is carried on board a vessel for recreational purposes

and who pays a fee for such carriage would be considered a

"passenger" and his carriage between places in the United States

or entirely within U.S. waters would be in violation of the

coastwise laws.

       Questions relating to documentation of the vessel and

special licenses for both the sailing school and instructors are

within the jurisdiction of the U.S. Coast Guard.  We are referring

questions one and two to the following for appropriate response: 

            Chief, Merchant Vessel Documentation Division

            G-MVD/13, U.S. Coast Guard

            2100 Second Street, SW. Room 1312

            Washington, D.C. 20593

HOLDING:

       The sole use of a non-coastwise-qualified sailing vessel

in connection with a bona fide instructional course in sailing and

navigation does not constitute coastwise trade within the meaning

of 46 U.S.C. App. 289.

       Legitimate equipment and ship stores for use of the vessel

and crew may be transported from a coastwise point to other

coastwise points without violating the coastwise laws.  Personal

items, such as groceries, purchased by the students for their use

would be considered ship stores.  

                                       Sincerely,

                                       Acting Chief 

                                       Carrier Rulings Branch




