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CATEGORY:  Carriers

John W. McConnell, Jr., Esq.

Haight, Gardner, Poor & Havens

1300 I Street, N.W. 

Washington, D.C. 20005

RE:  Entry and Clearance Requirements; non-self-propelled drilling

     rig arriving from the North Sea to point on the OCS; drilling

     exploratory wells on the OCS.

Dear Mr. McConnell:

     This is in reference to your letter of March 3, 1993, in which

you request a ruling as to whether Customs report of arrival, entry

and clearance procedures are applicable to a non-self-propelled

semi-submersible drilling rig when it is brought into the United

States from a location on the North Sea to a point on the Outer

Continental Shelf (OCS) for purposes of drilling exploratory wells

on the OCS.

FACTS:

     You state that the vessel, which is documented under the laws

of the United States, is presently being towed from the North Sea

in Europe to a point on the OCS, located at 89~ 50' 25.3" west

longitude and 28~ 34' 20.9" north latitude, which is outside the

territorial waters of the United States, and approximately 40 plus

miles from the nearest shore on the coast of the State of

Louisiana.

     It is planned that the vessel will attach to the seabed of

the OCS at the point described above for the purpose of drilling

an exploratory well.  There will be at that time no installation

or other devices or artificial islands permanently or temporarily

attached to the seabed of the OCS for purposes of exploring for,

developing or producing resources therefrom.  The vessel will not

call at any port of the United States or place within the

jurisdiction of the customs laws of the United States.  

     After completion of one exploratory well, the vessel may move

to another point or points on the OCS for the purpose of drilling

other exploratory wells, at which points there will be

no installation or other devices or artificial islands permanently

or temporarily attached to the seabed of the OCS for purposes  of

exploring for, developing or producing resources therefrom.

     In addition, you state that the vessel, when it arrives at

the initial point on the OCS, will be transporting only members of

its regular complement, those personnel necessary for the routine

functioning of the unit, including crew, industrial personnel and

general maintenance and support personnel, and only legitimate

equipments, stores and supplies for use in its nautical and

drilling operations.  It will not be transporting  any passengers

or any other equipment and materials as merchandise.  The same will

apply to the vessel when it moves from point to point on the OCS.

     You state that since the vessel's last departure from a port

of the United States, certain foreign repairs, alterations, and

additions were made to, and certain equipment was purchased for

the vessel, which may be subject to duty under the provisions of

19 U.S.C.  1466(a).   

ISSUES:

1.  Whether the subject vessel is required to report its arrival

pursuant to 19 U.S.C. 1433 when it arrives at a point on the OCS

where there is no installation or other devices or artificial

islands permanently or temporarily attached to the seabed of the

OCS for purposes of exploring for, developing or producing

resources therefrom. 

2.  Whether under the circumstances set forth above, the subject

vessel is required to enter and clear under the provisions of 19

U.S.C. 1434 and 46 U.S.C. App. 91, respectively.

3.  Whether the vessel is subject to duties for foreign equipment

purchases and repairs performed on the vessel subsequent to the

vessel's departure from the United States pursuant to 19 U.S.C.

 1466(a), when it arrives at a point on the Outer Continental Shelf

for the purpose of drilling exploratory wells.

4.  Whether the proposed movement of the vessel as stated above

constitutes coastwise trade thereby necessitating compliance with

the provisions of 46 U.S.C. App. 289, 883 and/or 316(a).

LAW AND ANALYSIS:

     Section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended (41 Stat.

999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act), provides, in

pertinent part, that:

          No merchandise, including merchandise owned by

          the United States Government, a State (as

          defined in section 2101 of the1 Title 46) or 

1So in original a subdivision of a State, shall be transported

          by water, or by land and water, on penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the actual

          cost of the transportation, whichever is

          greater, to be recovered from any consignor,

          seller, owner, importer, consignee, agent, or

          other person or persons so transporting or

          causing said merchandise to be transported),

          between points in the United States, including

          Districts, Territories, and possessions thereof

          embraced within the coastwise laws, either

          directly or via a foreign port, or for any part

          of the transportation, in any other vessel than

          a vessel built in and documented under the laws

          of the United States and owned by persons who

          are citizens of the United States ....

     For purposes of the coastwise laws, a point in United States

territorial waters is considered a point embraced within the

coastwise laws.  The territorial waters of the United States

consist of the territorial sea, defined as the belt, 3 nautical

miles wide, adjacent to the coast of the United States and seaward

of the territorial sea baseline.

     Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of 1953,

as amended (67 Stat. 462; 43 U.S.C. 1333(a)) (OCSLA), provides, in

pertinent part, that the laws of the United States are extended to:

          ... the subsoil and seabed of the outer

          Continental Shelf and to all artificial

          islands, and all installations and other

          devices permanently or temporarily attached to

          the seabed, which may be erected thereon for

          the purpose of exploring for, developing, or

          producing resources therefrom ... to the same

          extent as if the outer Continental Shelf were

          an area of exclusive Federal jurisdiction

          located within a State.

Section 203 of the OCSLA Amendments of 1978 (92 Stat. 629, 635)

(1978 Amendments), amended section 4(a) of the OCSLA by

substituting "... and all installations and other devices

permanently or temporarily attached to the seabed ..." for "...

and fixed structures ...."  The purpose of this change was

 stated in the legislative history to make it clear "... that

Federal law is to be applicable to all activities on all devices

in contact with the seabed for exploration, development, and

production."  Thus, Federal law was intended "... to 

be applicable to activities on drilling ships, semi-submersible 

drilling rigs, and other watercraft, when they are connected to

the seabed by drillstring, pipes, or other appurtenances, on 

the OCS for exploration, development, or production purposes." 

(reproduced at 1978 U.S.C.C.A.N. 1450, 1534.).   

     Under these provisions, Customs has ruled that the coastwise

laws and other Customs and navigation laws are extended to mobile

oil drilling rigs during the period they are secured to or

submerged onto the seabed of the United States OCS.  The same

principles have been applied to drilling platforms, artificial

islands, and similar structures attached to the seabed of the OCS

for the purpose of resource exploration operations, including

warehouse vessels anchored over the OCS when used to supply

drilling rigs on the OCS.

     Before the 1978 amendments, the corresponding part of section

4(a) provided that the laws of the United States are extended to

"... the subsoil and seabed of the outer Continental Shelf and to

all artificial islands and fixed structures which may be erected

thereon for the purpose of exploring for, developing, removing, and

transporting resources therefrom, to the same extent as if the

outer Continental Shelf were an area of exclusive Federal

jurisdiction located within a State."

     The intent of this change was stated to be "technical and

perfecting and ... meant to restate and clarify and not change

existing laws."   (House Conf. Report No. 95-1474, p. 80 (1978

U.S.C.C.A.N.  1679)).   It was also stated in this Report about

this change that the conferees were informed--

          ... Under section 4(a)(1) of the conference

          report, Federal laws and "civil and political

          jurisdiction of the United States" are

          applicable to the subsoil and seabed of the

          OCS, to all artificial islands and "all

          installations and other devices permanently or

          temporarily attached to the seabed, which may

          be erected thereon" to explore, develop,

          produce or transport OCS mineral resources.  

          Thus customs laws apply - as within the

          "political and civil jurisdiction" of the

          United States - to platforms constructed

          outside the United States and brought into OCS

          waters - as being "installations and other

          devices * * * which may be erected thereon". In response to the foregoing legislative history, the Customs

          Service issued Customs Service Decision (C.S.D.) 79-1.   This deci-

          sion held that foreign-built drilling and production platforms

          which are not vessels are dutiable upon their attachment, whether

          temporary or permanent, to the seabed of the OCS.   The C.S.D.

          emphasized that only drilling platforms which are not vessels are

          dutiable upon attachment to the OCS.   It did not make vessels,

          whether drilling vessels or otherwise, subject to duty (vessels

          other than yachts and pleasure vessels are not subject to duty un-

          der the Harmonized Tariff Schedules of the United States), nor did

          it make them subject to vessel entrance and clearance requirements

          upon initial attachment to the OCS at a point at which there is no

          existing artificial island or installation or other device attached

          to the seabed for the purpose of exploring for, developing, or

          producing resources therefrom.

     It was the position of the Customs Service before the 1978

Amendments and remains the position of the Customs Service that

drilling vessels are not subject to the vessel entrance and

clearance requirements at the time they "attach" to the OCS at a

point at which there is no existing artificial island or

installation or other device attached to the seabed for the purpose

of exploring for, developing, or producing resources therefrom.

     Under 19 U.S.C. 1466, equipment purchased in a foreign country

for, and repairs made in a foreign country to a vessel documented

under the laws of the United States to engage in the foreign or

coasting trade or intended to be employed in such trade are

dutiable "on the first arrival of such vessel in any port of the

United States."   In view of the specific language in section 1466

attaching duties on the first arrival in any port of the United

States, we conclude that drilling vessels are not subject to vessel

repair duties on their attachment to the OCS at a point at which

there is no existing artificial island or installation or other

device attached to the seabed for the purpose of exploring for,

developing, or producing resources therefrom.

     Under the foregoing, the subject drilling rig is not required

to report its arrival pursuant to 19 U.S.C. 1433, or make entry

pursuant to 19 U.S.C. 1434, when it arrives at a point on the OCS

at which there is no existing artificial island or installation or

other device attached to the seabed for the purpose of exploring

for, developing, or producing resources therefrom.  Furthermore,

the subject drilling rig is not required to clear pursuant to 46

U.S.C. App. 91.  In addition, the payment  of duties under   1466(a) for the cost of foreign repairs or

equipment purchases made to the vessel shall not accrue at the time

that the vessel attaches to the seabed for the purpose of drilling

exploratory wells where there is no existing artificial island or

installation or other device attached to the seabed for the purpose

of exploring for, developing, or producing resources therefrom.

     In the case under consideration, you indicate that the

drilling rig is non-self-propelled.  In this regard you should know

that section 316(a) of title 46, United States Code Appendix, as

amended by the Act of May 19, 1986 (Pub. L. 99-307 (46 U.S.C. App.

316(a)), prohibits the towing between coastwise points of any

vessel except a vessel in distress, by any vessel other than a

vessel of the United States issued a certificate of documentation

with a coastwise or Great Lakes endorsement (see 46 U.S.C. 12106,

12107).  This restriction extends to certain territories and

possessions of the United States, to towing between points within

the same harbor, and to direct, indirect, or partial towing

operations.

HOLDINGS:

     1.  The subject vessel is not required to report its arrival

     pursuant to 19 U.S.C. 1433 when it arrives at a point on the

     OCS where there is no installation or other devices or

     artificial islands permanently or temporarily attached to the

     seabed of the OCS for purposes of exploring for, developing

     or producing resources therefrom. 

     2.  Under the circumstances set forth above, the subject

     vessel is not required to enter and clear under the provisions

     of 19 U.S.C. 1434 and 46 U.S.C. App. 91, respectively. 

     3.  Ad valorem duties for foreign equipment purchases and

     repairs performed on the subject vessel subsequent to its

     departure from the United States do not accrue under the

     provisions of 19 U.S.C.  1466(a), when the vessel arrives at

     a point on the Outer Continental Shelf for the purpose of

     drilling exploratory wells under the circumstances set forth

     above.

     4.  The proposed movement of the vessel as stated above does

     not constitute coastwise trade thereby necessitating

     compliance with the provisions of 46 U.S.C. App. 289 and/or

     883.  In addition, the proposed movement of the vessel does  not constitute a violation of the towing statute, 46 U.S.C.

     App. 316(a), provided that any towing of the drilling vessel

     between coastwise points (including points atttached to the

     OCS as discussed above) is done by a U.S. vessel which has

     been issued a certificate of documentation with a coastwise

     or Great Lakes endorsement (see 46 U.S.C. 12106, 12107).

                                     Sincerely,

                                     Acting Chief

                                     Carrier Rulings Branch




