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CATEGORY:  Carriers

Mr. Jeff LaRoche

Box 11017

Zephyr Cove, Nevada  89448

RE:  Coastwise Trade; Territorial Waters; Navigable Waters;

     Internal Waters.

Dear Mr. LaRoche:

     This letter is in response to your inquiry of March 29,

1993, in which you seek clarification of the permissible use of

your vessel if it is issued a registry or coastwise endorsement. 

FACTS:

     In your correspondence, you indicated that your current

efforts to obtain a coastwise endorsement from the United States

Coast Guard have been frustrated due to insufficient

documentation of the vessel's chain of title.  Alternatively, you

indicated that the Coast Guard has informed you of the

possibility of issuing a registry for your vessel.  Your

objective is to use your vessel to provide sightseeing tours for

six or fewer passengers on Lake Tahoe.  Based on your

investigation, you have discovered that Lake Tahoe is deemed to

be a federally navigable waterway.

ISSUE:

     Whether a non-coastwise qualified vessel that has been

issued a registry may legally offer sightseeing tours carrying

six or fewer passengers on a federally-deemed navigable internal

waterway.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  The coastwise law applicable to

the carriage of passengers is found in Title 46, United States

Code, Appendix, section 289 (46 U.S.C. app.  289) and provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

46 U.S.C. app.  289 (1992).  The use of your yacht, absent a

coastwise endorsement, is restricted by the prohibition contained

in the passenger coastwise law.

     Notwithstanding this coastwise restriction, your yacht may

be employed in the following uses.  While the Customs Service has

ruled, pursuant to 46 U.S.C. app.  289, that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though the

passengers disembark at their point of embarkation and the vessel

touches no other coastwise point, is considered coastwise trade

subject to the coastwise laws, the transportation of passengers

to the high seas (i.e. beyond U.S. territorial waters) and back

to the point of embarkation, assuming the passengers do not go

ashore, even temporarily, at another United States point, often

called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise trade. 

Thus, a vessel with a Coast Guard issued registry could legally

engage in such an operation.

     The Customs Service has held that the coastwise laws, as

well as the other navigation laws administered by the Customs 

Service, are applicable to vessels engaged in activities in the

territorial and navigable waters of the United States, its 

territories and possessions.  Headquarters Ruling Letter 110994 

(May 24, 1990); Headquarters Ruling Letter 108345 (May 13, 1986). 

The territorial waters of the United States consist of the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide

seaward of the territorial sea baseline, and of the internal

waters, landward of the territorial sea baseline, in cases where

the baseline and coastline differs.  Our definition

notwithstanding, reference to the term territorial waters

frequently includes both territorial seas and internal waters. 

I. Brownlie, Principles of Public International Law 183, n.2, (3d

ed. 1979).  This concept is reflected in the term navigable 

waters, which, as defined in Coast Guard regulations, include the

territorial sea of the United States, the internal waters of the

United States subject to tidal influence, and certain other

internal waters that are not subject to tidal influence.  33

C.F.R.  2.05-25 (1992).

     An alternative use of a non-coastwise qualified vessel is to

execute a bareboat charter.  Under a bona fide bareboat charter,

the owner relinquishes complete control and management to the

charterers for the charter period.  The charterer is, therefore,

treated as the owner of the yacht for the period of the charter

and, because owners are not considered "passengers" for purposes

of the coastwise laws, the charterer is not proscribed by the

coastwise laws from using the yacht during the charter for

pleasure purposes only, including the transportation of family

and guests.  If the owner retains any degree of management or

control, however slight, the charter is a time or voyage charter. 

The decisive factor is whether complete control and management

has been surrendered by the owner to the charterers so that for

the charter period the charterers are, in effect, the owners pro

hac vice (i.e. for this turn; for this one particular occasion). 

The situation you depicted in your letter (i.e sightseeing with

you or your agent on board) appears to preclude this option.

     A yacht chartered under a charter arrangement other than a

bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and used in

coastwise transportation would be subject to penalties under the

coastwise laws.  A yacht chartered under a bareboat charter

agreement could also be subject to these penalties if it were

used for other than pleasure purposes or if the actions of these

parties negated the term of the bareboat charter agreement (e.g.,

if "guests" paid for or contributed to the expense of the trip). 

The issue of the characterization of a charter, either as a

bareboat or a time charter, is determined on a case by case 

basis, depending upon the circumstances of each charter.  Before

Customs can issue a binding letter ruling designating the 

proposed usage as a bareboat charter, it is necessary that you

submit a copy of the charter agreement.  You may obtain a ruling

by contacting the U.S. Customs Service at the following address:

                    Chief, Carrier Rulings Branch

                    U.S. Customs Service

                    1301 Constitution Avenue, N.W.

                    Washington, D.C.  20229

                    Attention:  Franklin Court

HOLDING:

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.  Consequently,

use of your vessel for sightseeing tours on Lake Tahoe, a

coastwise area, with a registry or absent a coastwise endorsement

would be a violation of Customs law.

                              Sincerely,

                              Acting Chief




