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CATEGORY:  Carriers

Mr. Troy R. Holbritter

Meyer, Orlando & Evans

2300 America Tower

2929 Allen Parkway

Houston, Texas 77019

RE:  Coastwise; Passengers; Voyage to Nowhere; SCUBA; Divers;

     46 U.S.C. App.  289.

Dear Mr. Holbritter:

     This letter is in response to your inquiry of April 29, 1993,

in which you request a ruling on the application of the coastwise

laws to the transportation of passengers for SCUBA diving

expeditions.

FACTS:

     Your clients are purchasing the M/V SOUTHERN STAR, a foreign-

built vessel.  The vessel will be used for the commercial carriage

of SCUBA diving expeditions in the Gulf of Mexico.  The vessel will

always depart from Freeport, Texas, and travel to one of three

diving sites.  Each site is approximately 110 miles off the Texas

gulf coast, beyond the territorial waters of the United States. 

Upon completion of the diving expeditions, the vessel will return

with its passengers to the point of embarkation in Freeport.  No

passengers will be permitted to leave the vessel at any point other

than Freeport, nor will passengers swim or dive in United States

territorial waters.

ISSUE:

     Whether the transportation of SCUBA divers to a diving site

outside United States territorial waters is an engagement in the

coastwise trade that is prohibited by 46 U.S.C. App.  289.

 LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise passenger law provides that:

           No foreign vessel shall transport passengers

           between ports or places in the United States

           either directly or by way of a foreign port,

           under a penalty of $200 for each passenger so

           transported.

46 U.S.C. App.  289.  The Customs Service has consistently

interpreted this proscription to apply to any vessel except a United

States built, owned, and properly documented vessel. See 46 U.S.C.A.

  12106 & 12110 (West Supp. 1992), 46 U.S.C. App.  289, and 19

C.F.R.  4.80(a) (1992). Generally, the coastwise laws apply to

points within the territorial sea of the United States, defined as

the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of the

territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated November

13, 1990.  

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled that the

carriage of passengers entirely within territorial waters, even

though the passengers disembark at their point of embarkation and

the vessel touches no other point, is considered coastwise trade

subject to the coastwise laws.  E.g., Headquarters Ruling Letter

110990, dated May 21, 1990.  However, the transportation of

passengers to the high seas or foreign waters and back to the

precise point of embarkation, often called a "voyage to nowhere," is

not considered coastwise trade.  Id.  An important corollary to this

rule is that a "voyage to nowhere" assumes the passengers do not

leave the vessel, even temporarily, at another United States point. 

Id.  Furthermore, the carriage of fishing parties for hire, even if

the vessel proceeds beyond territorial waters and returns to the

point of the passengers' embarkation, is considered coastwise trade. 

Headquarters Ruling Letter 111051, dated August 16, 1990.  

     The Customs Service has determined that passengers swimming or

diving at points outside the territorial waters of the United States

are not leaving the vessel at another United States point. 

Headquarters Ruling Letter 109899, dated December 23, 1988.  Such a

trip would therefore not be prohibited by the coastwise laws

provided the voyage began and ended at the same port.  Id.  Applying

this conclusion to the facts in the present case, we determine that

the carriage of SCUBA expeditions to points outside United States

territorial waters is not an engagement in the coastwise trade that

is prohibited by 46 U.S.C. App.  289.  This conclusion is premised

on your statement that the voyages will begin and end in Freeport

and that the passengers will not be permitted to leave the vessel at

other United States ports or in United States territorial waters.

 HOLDING:

     The carriage of SCUBA expeditions to points outside United

States territorial waters is not an engagement in the coastwise

trade that is prohibited by 46 U.S.C. App.  289 provided the divers

begin and end their voyage at the same United States point and the

divers do not dive or otherwise leave that vessel at other United

States points.

                                Sincerely,

                                Acting Chief




