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Mr. Ted Simpson

Spinakker Sports

Box 142

Mikana, Wisconsin  54857

RE:  Sailing Instructions; 46 U.S.C. app.  289; 46 U.S.C. app.

      883

Dear Mr. Simpson:

     This ruling is in response to your correspondence with the

Carrier Rulings Branch in which you inquired whether your sailing

vessel, the SKAGERRAK, may be used for training purposes.

FACTS:

     The SKAGERRAK is a foreign-built, United States-registered

vessel.  In your letter, you indicated that you intend to offer

sailing lessons in the Apostle Islands using the SKAGERRAK and

question whether your vessel may legally engage in such an

activity.  

ISSUE:

     Whether a foreign-built, United States-registered vessel may

be used to offer sailing instruction.

LAW AND ANALYSIS:

    The coastwise laws generally prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

United States built, owned, and documented vessel.  46 U.S.C.

app.  289 (Supp. 1992) & 46 U.S.C. app.  883 (Supp. 1992). 

Points in the United States embraced within the coastwise laws

include the United States territorial waters.  The territorial

waters of the United States consist of the territorial sea,

defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the

territorial sea baseline, and of the internal waters of the

United States, landward of the territorial sea baseline, in cases

where the baseline and the coastline differ.  Headquarters Ruling

111275 (Nov. 13, 1990).

      The Customs Regulations define "passenger" for purposes of

section 289 as "any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  19 C.F.R.  4.50(b)(1992).  The Customs

Service has held that a person being trained or receiving

instruction in the handling or navigation of a vessel, and whose

presence on board the vessel is required in order to receive such

training or instruction, is not a "passenger" within the

coastwise laws.  Accordingly, if the vessel is used only for such

training, then it would not be required to have a license to

engage in the coastwise trade.  See Headquarters Ruling 109850

(Dec. 27, 1988) and Headquarters Ruling 109287 (Feb. 24, 1988).

     Therefore, the sole use of a foreign-built sailing vessel in

connection with a bona fide instructional course in sailing and

navigation with class or other instruction, as opposed to an

outing, does not constitute coastwise trade within the meaning of

46 U.S.C. app.  289.  From your description, everyone transported

by the vessel will either be part of the regular crew or be part

of the training crew.  Their transportation is, therefore,

permitted.  We stress, however, that all persons being carried in

the vessel must be involved with the operation, navigation, or

business of the vessel.  Persons who are carried on board a

vessel for recreational purposes, whether or not they pay a fee,

would be considered "passengers," and their carriage between

places in the United States or entirely within United States

waters would be in violation of the coastwise laws.

HOLDING:

     The sole use of a foreign-built, United States-registered

sailing vessel in connection with a bona fide instructional

course in sailing and navigation with appropriate instruction and

training is not coastwise trade in violation of 46 U.S.C. app.

 289.

     This ruling addresses only those federal requirements that

are administered by the United States Customs Service.  While we

are unaware of any other federal or state agency requirements

that might pertain to the undertaking you describe, it is

possible that such requirements exist.

                              Sincerely,

                              Acting Chief




