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CATEGORY:  Carriers

Alan Freedman

Manager, Marine Operations 

Crown Cruise Line

800 Douglas Road, Suite 700

Coral Gables, Florida 33134

RE:  Coastwise Trade; Passengers; 46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Freedman:

     This is in response to your letter dated July 9, 1993,

requesting a ruling regarding the proposed use of your vessel to

host a Republican fund raiser.  Our ruling on this matter is set

forth below.

FACTS:

     The CROWN MONARCH is a foreign-built, Panamanian-flag

passenger cruise vessel owned by Crown Cruise Line of Coral Gables,

Florida.  The vessel can accommodate 530 passengers and has a crew

of 215.  It will depart New York on July 28, 1993, following

debarkation for repositioning to Alexandria, Virginia, from where

it will commence a seven week charter operation on July 31, 1993. 

     Prior to commencing the aforementioned charter operation,

Didion World Travel proposes to host a Republican Party fund raiser

aboard the vessel on July 30, 1993.  Due to the Woodrow Wilson

Bridge opening restrictions, the vessel must anchor below the

bridge at Mt. Vernon, Virginia, to await clearance for passage to

Alexandria.  In an effort to coordinate the bridge restrictions

with the fund raising event, it is proposed to transport the

event's participants from the shore at Mt. Vernon to the vessel

while it is at anchor in the Potomac River awaiting clearance of

the bridge.  The ferrying of these passengers from the shore to the

vessel at anchor, as opposed to having them board the vessel

directly from shore, is necessary in view of the fact that although

a finger pier is present at Mt. Vernon, neither the structure nor

the depth of water will permit the CROWN MONARCH (which has a

maximum draft of 19 feet) to dock at that location.  The ferrying
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two 80-passenger U.S. Coast Guard-approved tenders.  Upon boarding

the passengers at midstream the CROWN MONARCH will then transport

the passengers up the Potomac River to Alexandria when the Woodrow

Wilson Bridge restrictions are lifted.

ISSUE:

     Whether the ferrying of passengers by tender vessels of a

foreign-flag, foreign-built cruise vessel from a coastwise point

on shore to the cruise vessel's midstream point of anchor in U.S.

territorial waters, and the subsequent transportation of those

passengers from the point of anchor to a second coastwise point

constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 289 of title 46 (46 U.S.C. App. 289, the passenger

coastwise law) as interpreted by the Customs Service, prohibits

the transportation of passengers between points in the United

States embraced within the coastwise laws, either directly or by

way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel (i.e.,

any vessel other than one that is built in and documented under

the laws of the United States and owned by persons who are citizens

of the United States).  For purposes of section 289, "passenger"

is defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business." (19 CFR 4.50(b))  Carriage for hire is not

an element of this definition.

     The coastwise laws generally apply to points in the U.S.

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in cases

where the baseline and the coastline differ.  Points within the

same harbor are also embraced within the coastwise laws.

     In regard to the use of a non-coastwise-qualified launch or

tender vessel to transport passengers from a coastwise point on

shore to a passenger vessel located within U.S. territorial waters,

it is Customs position that no violation of the coastwise laws

would occur, provided such launch/tender vessel arrives in U.S.

territorial waters on board the cruise vessel, is used solely to

carry the passengers between the shore and the cruise vessel and

back again, is used solely in such carriage where the District

Director of Customs is satisfied that shoreside docking facilities

are either inadequate or non-existent, and the launch/tender vessel

departs U.S. territorial waters on board the cruise vessel

(Headquarters Rulings 106114, dated April 7, 1983; and 109025,

dated August 20, 1987).
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     Accordingly, the participants in the Republican fund raiser

in question are passengers as defined in   4.50(b), Customs

Regulations (19 CFR 4.50(b)) for purposes of 46 U.S.C. App. 289. 

Furthermore, the proposed ferrying of these passengers by tender

vessels of the CROWN MONARCH from a point on shore at Mt. Vernon

to the CROWN MONARCH's point of anchor in the Potomac River is

permitted provided the above criterion specified in Headquarters

Ruling 109025 are met.  In this regard we note that both the

existing dock facilities and water depth at Mt. Vernon would

prevent the CROWN MONARCH from embarking passengers directly from

shore.  We further note, however, that the subsequent

transportation of the passengers in question by the CROWN MONARCH

from one coastwise point (the point of anchor in the Potomac River)

to a second coastwise point (Alexandria) constitutes an engagement

in the coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App. 289.  

HOLDING:

     The ferrying of passengers by tender vessels of a foreign-

flag, foreign-built cruise vessel from a coastwise point on shore

to the cruise vessel's midstream point of anchor in U.S.

territorial waters does not constitute a violation of 46 U.S.C.

App. 289, provided such tender vessels arrive in U.S. territorial

waters on board the cruise vessel, are used solely to carry the

passengers between the shore and the cruise vessel and back again,

are used solely in such carriage where the District Director of

Customs is satisfied that shoreside docking facilities are either

inadequate or non-existent, and the tender vessels depart U.S.

territorial waters on board the cruise vessel.  However, the

subsequent transportation of those passengers on board the foreign-

flag, foreign-built cruise vessel from the point of anchor in U.S.

territorial waters to a second coastwise point does constitute a

violation of 46 U.S.C. App. 289. 

                                   Sincerely,

                                   Acting Chief




