                            HQ 734569

                         March 17, 1993

MAR-2-05  CO:R:C:V  734569 ER

CATEGORY:  MARKING

Michelle S. Bratsafolis, Esq.

Coudert Brothers

200 Park Avenue

New York, NY  10166

RE:  Country of Origin Marking of Day Organizers/Time

     Management Systems; Substantial Transformation;

     Conspicuous; Close Proximity; U.S. Locality; Sets; 19

     CFR 134.34; 19 CFR 134.46; T.D. 91-7.

Dear Ms. Bratsafolis:

     This is in response to your letters of March 20, and July

27, 1992, on behalf of your client, Day Runner, Inc. ("Day

Runner") in which you request a ruling regarding the country of

origin marking of "day organizer"/"time management system" kits

which consist of a collection of paper articles (calendars,

expense registers, check registers, blank note pads, "contacts"

sheets, telephone/address books), plastic rulers, pens, and

similar organizational items arranged inside a cover.

FACTS:

     Day Runner is contemplating a change in its sourcing

patterns and seeks a Customs ruling as to (1) whether the origin

of the merchandise may be indicated on the containers in which

the merchandise will be packaged for sale to ultimate consumers

in the U.S. and (2) what indication of origin must be placed on

the containers in which the merchandise is sold.

     The kits consist of covers with outer surfaces composed of

leather, polyvinyl chloride (PVC), or polyurethane (PU), and

filled with polyurethane foam, loose-leaf ring mechanisms, paper

products of various types, plastic rulers, pens, and similar

organizational tools.   The covers may consist of leather, PU or

PVC originating in Mexico, Singapore or Thailand; the paper

products are printed in Singapore; the ring mechanisms originate

in West Germany; the plastic rulers originate in Taiwan; the pens

originate in Japan; and other articles which may be included in

various editions of the time management systems (plastic sheets

designed to hold business cards, plastic envelopes designed to

hold loose items such as spare pencils, papers, etc.) may

originate in Taiwan, China, or Korea.  Each of the separate

pieces is marked to indicate the English name of its country of

origin.  

     Day Runner contemplates importing these articles under any

one of the following three scenarios.

Scenario I

     The materials and components described above will be shipped

to Thailand.  The leather, PU and PVC will be cut into

rectangular shapes, the corners cut and rounded to shape, and

either sewn (leather only) or heat-sealed (PU and PVC), to form a

firm outer cover.  The cut leather may also be split and skived,

to achieve uniform thickness of the body of the cover and to

reduce the thickness of the edges.  Velcro closures, snap

closures, or zipper closures will be fabricated and incorporated

into the covers so that they may be closed.  The leather covers

will be lined with fabric, and the PVC covers will be lined with

plastic material.

     The covers may contain additional layers of leather or

plastics material (as appropriate to each cover) which are cut

and sewn to form pockets.  The inside of the covers may be slit

to accommodate credit cards or similar items.  The inside center

of the cover will be fitted with rivets and scored so that ring

loose-leaf mechanisms may be assembled with the covers to form

binders into which the various paper products, plastic rulers,

dividers, and other articles will be inserted to form complete

time management systems.

     The complete kits will be shipped to the U.S. in bulk for

importation, repacking and distribution by Day Runner.  Following

importation, the kits will be packaged for retail sale in

cardboard boxes.  The boxes will display the logo, an

illustration of the kit, product information, trademark and

copyright information, the name, address and telephone number of

Day Runner in California and a statement to the effect that the

boxes are printed in Singapore. 

Scenario II

     Partially processed leather, PU and PVC covers originating

in Mexico or Singapore will be shipped to Thailand, and further

fabricated after importation by slitting the covers, fitting them

with rivets and loose-leaf ring mechanisms.  The paper products,

plastic rulers, pens, and other organizational items will then be

compiled to complete the kits before they are shipped to the U.S.

and repacked, as described in "Scenario I", above.

Scenario III

     Finished leather, PU and PVC covers originating in Mexico

and Thailand ( i.e., covers which are fully fabricated and

require no further processing before insertion of the paper,

etc.) will be shipped to Thailand and combined with the paper and

plastic products (collated in Thailand).  The kits will then be 

shipped to the U.S. and repacked, as described in "Scenario I",

above.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for day

organizer/time management system kits which are fabricated in the

manner described above?

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, Section 304 of the Tariff Act of 1930,

as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted,

every article of foreign origin (or its container) imported into

the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly,

indelibly and permanently as the nature of the article (or its

container) will permit in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR

Part 134), implements the country of origin marking requirements

and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     The primary purpose of the country of origin marking statute

is to "mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297, 302, C.A.D. 104 (1940).

     The "ultimate purchaser" is defined generally as the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  19 CFR 134.1(d).  If an article is to be

sold at retail in its imported form, the purchaser at retail is

the "ultimate purchaser."  19 CFR 134.1(d)(3).

     The country of origin for marking purposes is defined at

section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)), as the

country of manufacture, production, or growth of any article of

foreign origin entering the U.S.  Further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of Part 134.  A substantial

transformation occurs when articles lose their identity and 

become new articles having a new name, character, or use.  Koru

North America v. United States, 12 CIT 1120, 701 F.Supp. 229

(1988).

     In determining whether the combining of parts or materials

constitutes a substantial transformation, the issue is the extent

of operations performed and whether the parts lose their identity

and become an integral part of the new article.  Belcrest Linens

v. United States, 6 CIT 204, 573 F.Supp. 1149 (1983), aff'd, 2

Fed.Cir. 105, 741 F.2d 1368 (1984).  Assembly operations which

are minimal or simple, as opposed to complex or meaningful, will

generally not result in a substantial transformation.  As a

general rule, materials/components which are not substantially

transformed as a result of their inclusion in a set of

mixed/composite goods, then each item must be individually marked

to indicate its own country of origin. See, T.D. 91-7.

What is the country of origin for marking purposes of the covers?

     In "Scenario I"  the cutting to shape, slitting, sewing,

etc. of the leather, PU and PVC to form the covers in Thailand

would constitute a substantial transformation.  Customs has

repeatedly held that the cutting of fabric into specific patterns

and shapes suitable for use in an assembly operation constitutes

a substantial transformation.  See, HQs 555189 (June 12, 1989),

554027 (January 13, 1987) and 554025 (December 16, 1986). 

Therefore, we find that the materials to be used to create the

covers will become new and different articles of commerce as a

result of the operations performed in Thailand.  Consequently,

the covers will be products of Thailand for country of origin

marking purposes.

     In "Scenario II", partially processed leather, PU and PVC

covers from Mexico or Singapore will be shipped to Thailand where

the components will be assembled to create covers.  The 

"partially processed" leather, PU and PVC covers have been cut

roughly to shape and skived (leather only) in Mexico or

Singapore.  The subsequent assembly operations to be performed in

Thailand on the pre-cut pieces do not constitute a substantial

transformation of the pieces; consequently, the covers remain

products of Mexico or Singapore.  This finding is mandated in

view of Customs' long held position that the mere assembly of

parts will not necessarily constitute a substantial

transformation. See, C.S.D. 80-111 (September 24, 1980)

(manufacturing processes used to produce ceiling fans from

foreign components did not constitute a substantial

transformation, and HQ 087439 (October 30, 1990)(modified in HQ

088681 dated May 14, 1991 and subsequently revoked on other

grounds in HQ 087439 dated January 23, 1992)(the assembly of

components of an imitation leather portfolio was not sufficient

to confer country of origin).

     In "Scenario III", the finished leather, PU and PVC covers

originate in Mexico and Thailand.  No other details were provided

about these covers.  For purposes of this ruling, we will

therefore assume that the covers in scenario III are products of

either Mexico or Thailand for country of origin marking purposes.

Are the various components making up the kits substantially

transformed by virtue of their inclusion into a kit?

     The subsequent assembly of the covers, paper, plastic items,

and other organizational materials into kits, does not result in

a substantial transformation of the various articles as each

article retains its individual identity.  In T.D. 91-7 (January

21, 1991), Customs issued an interpretative rule which addressed

the treatment of kits or sets for country of origin marking

purposes.  There Customs stated:

     in most cases, the mere inclusion of an item in a

     collection will not substantially transform it into an

     article with a new name, character or use and,

     therefore, each item must be separately marked with its

     own country of origin.  (Where the marking of the

     container will reasonably indicate the country of

     origin to the ultimate purchaser, the container may be

     marked instead of the individual articles.  See 19

     U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d).  This result

     is consistent with the purpose of the marking statute

     since the ultimate purchaser's decision as to whether

     to buy the set might be influenced by the country of

     origin of any of the items in the set, whether or not

     an item gives the set its essential character.

     Since the components making up the kit retain their

respective identities, the various countries of origin of the

components must be designated in the marking on the kit.  We

believe that the ultimate purchaser is most likely to be

interested in the origin of the major features of the kit

including such items as the cover, the paper and plastic inserts,

the ruler and the pen and less interested in the origin of such

items as the three-ring mechanism and the rivets.  Accordingly,

in the interest of minimizing the burden upon the importer of

marking of sets/kits comprised of items sourced from a variety of

countries while also providing the ultimate consumer with the

country of origin information likely to be significant to his

purchasing decision, only the countries of origin of the major

components must be designated in marking legend.  This departure

from requiring each component in a set to be marked with country

of origin is strictly limited to the facts in the instant case.

     In your July 27, 1992, submission, you cite to M.B.I.

Merchandise, Inc. v. United States, U.S.C.I.T. Slip Op. 92-95

(June 26, 1992), as support for your belief that the country of

origin of the kit is the country where the various articles

making up the kit are combined.  In M.B.I., the Court found that

the assembly of photo album pages originating in one country and

album covers originating in another country resulted in a

substantial transformation.  In so holding, the Court noted that

the pages were not the essence of the photo albums and in any

event lost their identity when incorporated into the albums.  By

contrast, the instant case involves the inclusion of a number of

items into a kit.  As discussed above in reference to T.D. 91-7,

an assembly of this nature -- compiling a collection of goods

(cover; paper and plastic inserts; plastic rulers; pens; and

similar organizational items) to create a set/kit -- does not

constitute a substantial transformation since each item making up

the kit retains its identity.

Whether the Imported Merchandise is Excepted from Individual

Country of Origin Marking?

     An article is excepted from marking under 19 U.S.C.

1304(a)(3)(D) and section 134.32(d), Customs regulations (19 CFR

134.32(d)), if the marking of a container of such article will

reasonably indicate the origin of such article.  T.D. 91-7,

discussed above, noted that in the case of sets "[w]here the

marking of the container will reasonably indicate the country of

origin to the ultimate purchaser, the container may be marked

instead of the individual articles.  See 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D)

and 19 CFR 134.32(d)."  Accordingly, subject to the approval of

the district director and pursuant to the requirements of section

134.34, Customs regulations (19 CFR 134.34), the individual

articles making up the set may be excepted from country of origin

marking so long as the district director is satisfied that the

imported articles are repacked after release from Customs'

custody under the following conditions: (1) [t]he containers in

which the articles are repacked will indicate the origin of the

articles to an ultimate purchaser in the U.S. and (2) [t]he

importer arranges for supervision of the marking of the

containers by Customs officers at the importers' expense or

secures such verification, as may be necessary, by certification

and the submission of a sample or otherwise, of the marking prior

to the liquidation of the entry.

Locality other than country of origin appearing on the submitted

sample container and wording of the country of origin marking.

     The presence of the words "Culver City, CA" on the back of

the sample container, trigger the special marking requirements of

section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46).  This

section provides that when the words "United States," or

"America," the letters "U.S.A.," any variation of such words or

letters, or the name of any city or locality other than the

country of origin appear on the imported article or its

container, the name of the actual country of origin must appear

"in close proximity" to the U.S. reference (on the same side of

the container) and in lettering of at least comparable size.  

     In the instant case, the marking "Cover Product of (name of

country)/ Other articles from (name of countries)"  satisfies the

requirements of the marking statute.  Alternatively, since each

item in the kit, except for the cover, is already individually

marked with its own country of origin, the container may display

a legend such as "Cover Product of (name of country)/See Other

Articles for Country of Origin" so long as the kits are repacked

in retail containers which can easily be opened by the ultimate

purchaser to check the various articles for country of origin

marking.  Such a marking scheme was previously approved in HQ

734285 (April 13, 1992) where Customs found that the marking "See

Part Number Label For Country of Origin" appeared in close

proximity to the U.S. reference and was easy to see.  

HOLDING:

     So long as the district director authorizes an exception

from individually marking the imported day organizer/time

management system kits pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D), 19

CFR 134.32(d) and 19 CFR 134.34, the method and wording of

marking, discussed above in the ruling, are in accordance with

the requirements of the marking statute.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings




