                            HQ 734713

                        November 30, 1993

MAR-2 CO:R:C:V 734713 RC

CATEGORY: MARKING

Mr. Wayne Hoyle

WinterBrook Corporation

5700 6th Avenue South, #200

Seattle, Washington  98108

RE:  Country of origin of Sparkling Water with Juice. 19 CFR

     134.1(d); 19 CFR 134.35; substantial transformation. 

Dear Mr. Hoyle:

     This is in response to your letter of June 12, 1992, on

behalf of WinterBrook Corporation.  You request a ruling

regarding the country of origin marking requirements for a

beverage made with fruit concentrates from the United States and

carbonated water from Canada.  We regret our delay in responding

to your request.

FACTS:

     Fruit juice concentrates produced in the U.S. are mixed and

bottled in Canada with carbonated water from Canada.  The bottles

are of U.S. origin.  The resulting beverage will be sold in the

U.S.  You have submitted a copy of the formulas used to make the

following beverages:  "Sparkling Water with Juice, Wild Berry",

"Sparkling Water with Juice, Raspberry Black Currant", "Sparkling

Water with Juice, Cherry Blackberry", "Sparkling Water with

Juice, Lemonade", "Sparkling Water with Juice, Pink Grapefruit",

"Sparkling Water with Juice, Guava Berry".  We have not received

samples at this time.

ISSUE:

     Whether a flavored sparkling water made from fruit juice

concentrate which is produced in the U.S. must be marked as a

product of Canada upon its return to the U.S. 

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304 of the Tariff Act of 1930,

as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted,

every article of foreign origin (or its container) imported into

the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly,

indelibly and permanently as the nature of the article (or its 

container) will permit, in such manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR

Part 134), implements the country of origin marking requirements

and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     Products of the U.S. are not subject to the country of

origin marking requirements.  As provided in section 134.32(m),

Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)), U.S. products exported

and returned are specifically excepted from country of origin

marking requirements.  In applying this section, Customs has

ruled that products of the U.S. exported and returned are not

subject to country of origin marking unless, prior to their

return, they are substantially transformed.  To explain the

concept of "substantial transformation", section 134.35, Customs

Regulations (19 CFR 134.35), provides, in relevant part, that:

     [a]n article used in the U.S. in manufacture which results

     in an article having a name, character, or use differing

     from that of the imported article, will be within the

     principle of the decision in the case of United States v.

     Gibson-Thomsen Co., Inc., 27 CCPA 267 (1940).  Under this

     principle, the manufacturer or processor in the U.S. who

     converts or combines the imported article into the different

     article will be considered the "ultimate purchaser" of the

     imported article within the contemplation of [the marking

     statute], and the article shall be excepted from marking.

Thus, a substantial transformation occurs when an article loses

its identity and becomes a new article having a new name,

character, or use.  National Juice Products Association v. United

States, 10 CIT 48, 628 F.Supp. 978 (1986), Koru North America v.

United States, 12 CIT 1120, 701 F.Supp. 229 (1988).  The question

of when a substantial transformation occurs for marking purposes

is a question of fact, to be addressed on a case by case basis. 

Uniroyal Inc. v. United States, 3 CIT 220, 542 F.Supp. 1026

(1982), aff'd, 1 Fed.Cir. 21, 702 F.2d 1022 (1983).

     In National Juice, the Court of International Trade

determined that the blending of orange juice concentrates, which

could include the addition of water, oils and essences, and

pasteurization, was not a substantial transformation and

consequently the origin of all the constituent concentrates would

need to be revealed to ultimate purchasers.

     Customs distinguished the facts in HQ 734732 (November 23,

1993) from those in National Juice.  There, Customs found that

juice concentrate of U.S. origin shipped to Canada for mixing 

into a flavored mineral water beverage underwent a substantial

transformation in Canada within the meaning of 19 U.S.C. 1304. 

Also see HQ 731685 (March 15, 1990).

     The instant case is directly on point with HQ 734732. 

Likewise, we find that the mixture of U.S. origin juice

concentrate with Canadian origin carbonated water effects a

substantial transformation.  Accordingly, the U.S.-origin fruit

juice concentrate becomes part of the Canadian-origin sparkling

water, which in turn is subject to the marking requirement of 19

U.S.C. 1304 and Part 134, Customs Regulations.

HOLDING:

     Based upon the above considerations, we find that the

processing performed in Canada effects a substantial

transformation within the meaning of 19 U.S.C. 1304.  As such,

the imported sparkling water with juice must be marked "Product

of Canada", "Made in Canada", or with words of similar meaning

such as "Produced and Bottled in Canada".    

                              Sincerely,

                              John Durant, Director




