                            HQ 734896

                            May 14, 1993                          

MAR-2-05 CO:R:C:V 734896 AT

CATEGORY:  Marking

Jack Alsup, Esq.

Alsup & Alsup, Inc.

12 East 49th Street

New York, NY  10017

RE:  Country of origin of surgical towels created from Indian

fabric by cutting, folding and hemming in Mexico; assembly;

substantial transformation; 19 CFR 12.130

Dear Mr. Alsup:

     This is in response to your letter dated November 16, 1992,

on behalf of Esperanza Industries, Inc. (Esperanza), requesting a

ruling on the country of origin of imported surgical towels from

Mexico.  A sample was submitted with your letter for review.  We

regret the delay in responding.

FACTS:

     You state that Esperanza intends to import 100% woven cotton

fabric surgical towels from Mexico.  You also state that the

production of the surgical towels will involve processing

operations performed in two countries, India and Mexico. 

According to your letter Esperanza will purchase and import 100%

woven cotton fabric "Huckaback" which is manufactured in India. 

The fabric will be imported in rolls, 100 meters X 58 inches and

will be shipped in-bond to Mexico.  In Mexico the following

operations will be performed to create the finished towels:

        1. Fabric undergoes incoming Q.A. inspection.

        2. Fabric is cut into 17" X 28" pieces using electric

           knives and special rolling and stretching equipment.

        3. Individual pieces are sewn with 1/4" hem on at least

           three edges.

        4. On-line inspection are required during sewing process.

        5. Product goes through a delinting procedure that uses

           very high vacuum equipment.

        6. Another Q.A. inspection.

        7. Product is folded using approved aseptic technique.

        8. Product is again inspected.

        9. Product is placed in immediate package.

       10. Product is packaged for shipment. 

ISSUE:

     What is the country of origin of the imported surgical

towels processed in the manner described above?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.

     Section 12.130, Customs Regulations (19 CFR 12.130), sets

forth the principles for country of origin marking determinations

for textiles and textile products.  19 CFR 12.130(b), provides

that a textile product that is processed in more than one country

or territory shall be a product of that country or territory

where it last underwent a substantial transformation.  A textile

product will be considered to have undergone a substantial

transformation if it has been transformed by means of substantial

manufacturing or processing operations into a new and different

article of commerce.  The factors to be applied in determining

whether or not a manufacturing operation is substantial are set

forth in 19 CFR 12.130(d) and (e).

     Section 12.130(e)(iv) states that a textile article will

usually be a product of a particular country if the cutting of

the fabric into parts and the assembly of those parts into the

completed article has occurred in that country.  However, 19 CFR

12.130(e)(2)(ii) states that a material will usually not be

considered to be a product of a particular foreign country by

virtue of merely having undergone cutting to length or width and

hemming or overlocking fabrics which are readily identifiable as

being intended for a particular commercial use.

     Customs has previously held that the country of origin of

surgical towels is the country where the fabric for the surgical

towels is manufactured.  In HQ 088078 (November 14, 1990),

Customs stated that "although most of the manufacturing processes

at issue occur in Mexico, the weaving of the raw materials in

China is deemed to be the factor which contributes most to the

creation of the final product.  The fabric constructed in China

is manufactured in such a way as to be readily identifiable in

the industry as surgical toweling fabric; the special weave and blue dye of the raw material further marks its intended use in

the manufacture of these towels".  Accord HQ 950789 (March 24,

1992).  See also, HQ 733601 (July 26, 1990), which held that

toweling cut, hemmed, washed, shrunk and folded in Mexico of the

Philippines does not constitute a substantial transformation, so

the country of the surgical towels is China, the country where

the fabric was manufactured.

     Similarly, in this case, we find that the Indian fabric

which is inspected, cut to length and width, hemmed, folded and

packaged in Mexico remains a product of the country where the

fabric was manufactured, India.

     Since we have determined that the country of origin of the

imported surgical towels is India, it is acceptable to mark the

article with the phrase "Made in India" provided that the marking

is conspicuous, legible and permanent (factors which we cannot

determine due to no marked sample was submitted for our review. 

The phrase "Finished in Mexico" (or similar phrase), is not

required to be added to the origin label. 

HOLDING:

     The country of origin of the imported surgical towels

processed in the manner described above for marking and quota

purposes is India where the fabric is manufactured.  

     The marking "Made in India" is an acceptable marking for the

surgical towels provided that the marking is conspicuous, legible

and permanent.  The phrase "Finished in Mexico" (or similar

phrase) is not required to be added to the origin label.

     The holding set forth above applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request.  This position is clearly set forth in  177.9(b)(1),

Customs Regulations (19 CFR  177.9(b)(1)).  This section states

that a ruling letter is issued on the assumption that all of the

information furnished in connection with the ruling request and

incorporated in the ruling letter, either directly, by reference,

or by implication is accurate and complete in every material

respect.  Should it subsequently be determined that the

information furnished is not complete and does not comply with 19

CFR  177.9(b)(1), the ruling will be subject to modification or

revocation.  In the event there is a change in the facts 

previously furnished this may affect the determination of country

of origin.  Accordingly, it is recommended that a new ruling

request be submitted in accordance with  177.2, Customs

Regulations (19 CFR  177.2).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




