                            HQ 735014

                          July 13, 1993

MAR-2-05 CO:R:C:V 735014 ER

CATEGORY:  MARKING

Mr. Sidney Freidin, President

Sidney Freidin, Inc.

1119 Santa Isabel Avenue

P.O.Box 1029

Laredo, Texas  78042

RE:  Country of Origin Marking Requirements for U.S. inserts for

     U.S. envelopes stuffed in Mexico and returned to the U.S.

     for mailing; 19 CFR 10.22; 19 CFR 134.32(m); 19 CFR 134.35;

     Substantial Transformation; Gifts; Ultimate Purchaser; 19

     CFR 134.1(d); 19 CFR 134.1(d)(4); Pabrini, Inc. v. United

     States, 630 F.Supp. 360 (C.I.T. 1986).

Dear Mr. Freidin:

     This is in response to your letter dated March 1, 1993, on

behalf of your client, Focus Direct, in which you request a

ruling on the tariff classification and marking requirements for

certain U.S. printed matter which is sent to Mexico then returned

to the U.S. after undergoing certain operations.  This ruling

pertains to the marking requirements.  A separate ruling will be

issued which addresses the tariff classification.

FACTS:

     American produced envelopes and inserts are shipped to

Mexico where they are subjected to certain operations and stuffed

into envelopes before return to the U.S.  The following is a list

of the American components:

     1.   Laser printed 8-3/4 x 12 inch (approx. size) paper

          sheets.  Each sheet is printed with an array of

          graphics and different names and addresses, arranged in

          columns and rows.  These sheets will be stacked in

          groups of 25 in such a manner that each individual's

          name will arranged vertically.  The stacks of 25 will,

          in turn, be stacked one upon the other with a paper

          separator, forming a total of 250 sheets in each stack.

     2.   Loose coins (nickels and pennies).

     3.   Printed solicitation letters.

     4.   Window mailing envelopes.

     5.   Printed descriptive pamphlets.

     6.   Padding compound.

     7.   Printed business reply envelopes.

     8.   Rubber bands.

     9.   Cardboard boxes or bags, property of U.S. Postal

          Service, on loan for mailing purposes.

     In Mexico, the following operations are performed on the

U.S. components:

     1.   The stacks of printed sheets will be cut vertically

          between columns.

     2.   Each stack of columns will receive a coating of padding

          compound along the left edge.

     3.   The padded stacked columns will be separated and each

          will be cut horizontally between the names, leaving a

          square stack, known as a "cube".  

     4.   Each individual set of labels will be glued to the

          solicitation letter or business envelope in such a way

          that the address will appear through the window in the

          envelope.

     5.   The letter or business reply envelope with the affixed

          labels will be stuffed into the mailing window envelope

          along with the solicitation letter and pamphlet.

     6.   In some cases, two coins, instead of labels, will be

          glued to the solicitation letter.

     7.   These stuffed envelopes will be bound into packs with 

          rubber bands, packed into either the U.S. Postal

          Service carton or bag and imported into the U.S. for

          mailing.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for

printed matter of U.S. origin which is shipped to Mexico where it 

undergoes certain operations before return to the U.S.?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The purpose of the

marking statute is outlined in U.S. v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134),

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR 134.1(d)),

defines the "ultimate purchaser" as generally the last person in

the United States who will receive the article in the form in

which it was imported.  19 CFR section 134.1(d)(4), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(d)(4)), specifies that if the imported

article is distributed as a gift the recipient is the "ultimate

purchaser".  Customs has ruled that the recipient of brochures,

advertisements, flyers, return mailers, etc. used for self-

promotion, is the ultimate purchaser of such articles.  See, HQ

731543 (May 17, 1989).  Similarly in the instant case, the

recipient of the mailed printed matter is the ultimate purchaser

for country of origin marking purposes.  Also see,  Pabrini, Inc.

v. United States, 630 F.Supp. 360, 361 n.5, 362 n.7 (C.I.T.

1986).

     Products of the U.S. are not subject to these marking

requirements.  Since further work or material added to an article

in another country must effect a substantial transformation in

order to render such other country the country of origin, a U.S.

product sent to another country for mere processing or assembly,

which is not substantially transformed in that country, remains a

product of the U.S. and is not required to be marked upon its

return.  However, an exception to this is set forth in section

10.22, Customs Regulations (19 CFR 10.22).  Section 10.22

provides that articles assembled in whole or in part from U.S.

components which are entitled to entry under subheading 

9802.00.80, HTSUS, are considered products of the country of

assembly for purposes of 19 U.S.C. 1304.  If an imported

assembled article is made entirely of American-made materials,

the U.S. origin of the material may be disclosed by using a

legend such as "Assembled in      from material of U.S. origin",

or a similar phrase.  Section 10.22 applies to articles entitled

to entry under subheading 9802.00.80, HTSUS, irrespective of

whether the foreign assembly operation effects a substantial

transformation of the U.S. origin components.

Requisite marking if the articles are entitled to entry under

subheading 9802.00.80, HTSUS.

     If the imported articles are entitled to entry under

subheading 9802.00.80, HTSUS, then 19 CFR 10.22 applies and the

articles may be marked with the words:  "Assembled in Mexico from

material of U.S. origin", or a similar phrase.  The marking

legend should appear on the outermost container in which the

goods reach the ultimate purchaser.  The addressees are the

ultimate purchasers of the printed matter, for purposes of

country of origin marking.  The outermost containers, in this

case, presumably are the envelopes in which the solicitation

letter, labels, coins, etc. are mailed to and received by the

addressees.  Accordingly, the marking legend must be printed on

the envelopes.  Additionally, each article inside the envelope

may be marked, if your client so chooses.

Requisite marking if the articles are not entitled to entry under

subheading 9802.00.80, HTSUS.

     If, on the other hand, the articles are not entitled to

entry under subheading 9802.00.80, HTSUS, the country of origin

marking must be determined in accordance with section 134.32(m),

Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)) regarding American goods

returned and section 134.35, Customs Regulations (19 CFR 134.35)

regarding substantial transformation.  Under 19 CFR 134.32(m),

products of the U.S. which are exported and returned are excepted

from the marking requirements of 19 U.S.C. 1304 unless further

processing in the foreign country constitutes a substantial

transformation of the products.  See HQ 734558 (July 22, 1992)

and HQ 732480 (July 31, 1989).  Accordingly, it is necessary to

determine if, after the operations are performed in Mexico, the

various U.S. components are substantially transformed into new

and different articles.  

     In U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27 CCPA 267 (C.A.D. 98)

(1940), the court found that an article used in manufacture which

results in an article having a name, character or use differing

from that of the constituent article will be considered

substantially transformed.  In the instant case, since the name,

character and use of the articles are not changed by the

operations performed in Mexico, Customs is of the opinion that

the articles are not substantially transformed and that they

remain products of the U.S.  The letters, envelopes, brochures

and coins require no further processing in Mexico and the labels

only need to be cut to size and gummed together with the padding

compound.  These articles are then simply stuffed into the

envelopes and returned to the U.S.  Such operations are minor

finishing operations.  See, HQ 734706 (January 15, 1993)(sheets

of uncut trading cards are not substantially transformed by

cutting, sorting and packaging operations) and HQ 555241 (July 3,

1989)(the cutting of sheets of self-adhesive office labels on

backing paper was not a substantial transformation).  Moreover,

packaging a product is not a substantial transformation.  See HQ

733729 (January 2, 1991).

HOLDING:

     If the printed matter, envelopes, coins and labels of U.S.

origin which are sent to Mexico and later imported into the U.S.

are eligible for an exemption from duty as provided for under

subheading 9802.0080, HTSUS, the country of origin marking

"Assembled in Mexico from material of U.S. origin" (or a similar

phrase) is appropriate pursuant to 19 CFR 10.22.

     If such articles are not eligible for such a duty exemption 

Customs finds that no substantial transformation occurs in

Mexico, and consequently that the finished articles are excepted

from marking pursuant to 19 CFR 134.32(m).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




