                            HQ 735048

                         October 27, 1993

MAR 2-05 CO:R:C:V 735048 LR

CATEGORY:  Marking

Mr. Peter L. Flemister

Assistant General Counsel

Allied Tube & Conduit Corporation

16100 South Lathrop Avenue

Harvey, Illinois 60426

RE:  Country of origin marking; couplings; pipe fitting; cutting;

     threading; bevelling; coating; attachment to conduit pipe;

     assembly; substantial transformation

Dear Mr. Flemister:

     This is in response to your request for a ruling submitted

on behalf of Canvil, Ltd. ("Canvil") and Allied Tube & Conduit

Corporation ("Allied") regarding the proper country of origin

marking for certain conduit couplings which are to be partially

manufactured in the U.S. and Canada.  Samples were submitted.

FACTS:

     Allied plans to have couplings partially fabricated in

Canada by Canvil from American raw materials and then returned to

the United States for final manufacturing.  The sequence of

events necessary to complete this process, as stated in your

letter, are as follows.

     Allied will purchase semifinished twenty-two (22) foot

     length raw and galvanized conduit shells from American

     manufacturers.  The special carbon chemistry of these shells

     is such that they can only be used to manufacture couplings

     as opposed to conduit.  These shells will be shipped to

     Canvil in Canada where they will be cut to the proper length

     to serve as conduit couplings.  Depending upon the sizes of

     the couplings, between eighty (80) and one hundred (100)

     couplings will be made form each length of conduit shell.

     The unfinished couplings will be threaded in Canada on the

     inner diameter only, and then bevelled.  The unfinished

     couplings will then to returned to the United States to be

     electro-galvanized or plated on the outer diameter into an

     acceptable finished couplings.  The finished couplings will

     only be sold by Allied already coupled to ten (10) foot

     lengths of electrical conduit.  Allied will not sell the

     finished couplings alone.  Throughout this process Allied

     will retain legal title to the couplings.

You ask what is the proper country of origin for these couplings

when they arrive in the United States and also when they are sold

by Allied as a finished product coupled to ten (10) foot lengths

of electrical conduit.

ISSUES:

1.  Whether the U.S. conduit shells are substantially transformed

in Canada as a result of cutting, threading and beveling so as to

render Canada the country of origin of the couplings at the time

of importation.

2.  Whether the imported couplings are subject to the special

pipe marking requirements.

3.  Whether Allied substantially transforms the couplings after

importation so as to render it the ultimate purchaser.

LAW AND ANALYSIS:

1.  Are the conduit shells substantially transformed by the

processing performed in Canada so as to render Canada the country

of origin at the time of importation?

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), requires, subject to certain specified exceptions, that

every article of foreign origin imported into the U.S. shall be

marked to indicate the country of origin to the ultimate

purchaser in the U.S.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part

134), implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Country of origin is defined in 19

CFR 134.1(b) as the country of manufacture, production, or growth

of any article of foreign origin entering the United States. 

Further work or material added to an article in another country

must effect a substantial transformation in order to render such

other country the country of origin.

     By definition, only merchandise which is "of foreign origin"

is subject to the requirements of 19 U.S.C. 1304.  In other

words, products of U.S. origin are not required to be marked with

their country of origin.  With certain exceptions not applicable

here, Customs has consistently ruled that since further work or

material added to an article in another country must effect a

substantial transformation in order to render such other country

the country of origin, a U.S. product sent abroad for processing

remains a product of the U.S. and is not subject to the

requirements of 19 U.S.C. 1304 upon its reimportation unless the

article is first substantially transformed into an article of

foreign origin.  In the present case, the first issue presented

is whether the U.S. materials are substantially transformed into

articles of Canadian origin as a result of the operations

performed in Canada.  

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use.  See United States V. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267

(1940), National Juice Products Association v. United States, 10

CIT 48, 628 F.Supp. 978 (CIT 1986); Koru North American v. United

States, 701 F.Supp 229, 12 CIT 1120 (CIT 1988).  The question of

when a substantial transformation occurs is a question of fact to

be determined on a case-by-case basis.  Uniroyal Inc. v. United

States, 3 CIT 220, 542 F.Supp. 1026 (1982), aff'd, 1 Fed.Cir. 21,

702 F.2d 1022 (1983).  

     In Midwood Industries v. United States, 64 Cust. Ct. 499,

C.D. 4026, 313 F. Supp. 951 (1970), a case involving the country

of origin marking requirements of imported steel forgings, the

Customs Court considered whether they were substantially

transformed by processing performed in the U.S.  The processes

involved in finishing the imported articles included, cutting,

boring, facing, spotfacing, drilling tapering, threading,

bevelling, heating and compressing.  The court found that the

processing substantially transformed the imported forgings into

fittings and flanges.  Although the court based its decision in

part on the fact that the processing changed a producer's

forgings to a consumer's flange, the decision makes clear that

numerous machining operations were performed in the U.S. which

imparted essential characteristics to the forgings that enabled

them to be used as fittings and flanges.  For example, there was

testimony that the rough forgings have no connecting ends and

therefore, cannot be used to connect pipes of matching size, the

essential purpose of fittings.

     In C.S.D. 89-121, July 25, 1989, Customs construed Midwood

as requiring significant machining operations which change the

fundamental character of imported forgings for a finding of

substantial transformation.  Operations such as lathing, drilling

and grinding were distinguished from cosmetic or minor processing

operations such as identification marking, and blasting, tumbling

and plating. 

     In the instant case, the operations performed in Canada

include cutting the conduit shells into 2-3 inch lengths,

threading the inner diameter and bevelling the ends.  Although

there are some rulings involving one or more of these operations,

we have not previously ruled on whether these operations taken

together constituent a substantial transformation.  

     In Treasury Decision 87-46, Customs determined that

threading operations alone do not substantially transform pipe

fittings so as to change their country of origin.  Customs found

that threading does not change the name, character or use of a

fitting, and that the operation is insubstantial in relation to

the nature of the operations needed to manufacture a fitting.  In

Headquarters Rulings Letter ("HRL") 734186, October 24, 1991,

Customs determined that cutting steel pipe to lengths of between

12 inches and 120 inches is not a substantial transformation. 

The decision notes that lengths of pipe cut to 12 inches or more

are considered pipe for classification purposes.  However,

substantial transformation was found where additional machining

(including bevelling) was performed.  In HRL 734883, August 1,

1990, Customs determined that unfinished malleable cast iron

components of pipe fittings which as imported have no threading,

bevelled edges or other features beyond their rough shape and

cannot be joined together as pipe fittings were substantially

transformed in the U.S.  Numerous machining operations were

performed to achieve the final shape.  In HRL 700022, October 27,

1972, Customs determined that based on Midwood, certain

unfinished fittings were substantially transformed by bevelling,

painting and marking them, rendering the U.S. processor the

ultimate purchaser.  

     In this case, based on these prior decisions, we find that

the coupling stock is substantially transformed in Canada as a

result of three operations performed there taken together.  Prior

to such processing, the product lack those features which

characterize it as couplings, namely its proper dimensions,

finished ends, and threading.  We find that taken together these

operations substantially transform the U.S. raw shells into

couplings which are products of Canada.  We note that unlike the

pipe in HRL 734186 which was cut into lengths of greater than 12

inches and thus remained pipe for classification purposes, here,

the conduit is to be cut into lengths of approximately 2-3 inches

and results in a more significant change.  In addition, the

processing involved here exceeds the processing that was involved

in HRL 700022.   

2.  Are the imported couplings are subject to the special pipe

marking requirements?

     Section 207 of the Trade and Tariff Act of 1984 (19 U.S.C.

1304(c)), requires that all imported steel pipes and fittings of

foreign origin be marked with their country of origin by means of

die stamping, cast-in-mold lettering, etching or engraving. 

Where it is technically or commercially infeasible to mark by one

of these methods, the article may be paint stencilled.  Imported

articles which are classifiable as pipe fittings must be marked

in accordance with the requirements of 19 U.S.C. 1304(c).  Iron

or steel tube or pipe fittings (for example, couplings, elbows,

sleeves) of iron or steel are classified under Heading 7307,

Harmonized Tariff Schedule of the United States.  It appears that

the couplings in question would be classified under this heading;

if so, they would be subject to the special marking requirements

of 19 U.S.C. 1304(c).

3.  Who is the ultimate purchaser of the imported couplings?

     An ultimate purchaser is defined in section 134.1, Customs

Regulations (19 CFR 134.1), as "the last person in the U.S. who

will receive the article in the form in which it was imported." 

The regulation further provides that if an imported article will

be used manufacture, the manufacturer may be the ultimate

purchaser if he subjects the imported article to a process which

results in a substantial transformation.  However, if the

manufacturing process is merely a minor one which leaves the

identity of the imported article intact, 19 CFR 134.1(d)(2)

provides that the consumer or user of the article, who obtains

the article after the processing will be regarded as the ultimate

purchaser.  Where a U.S. manufacturer substantially transforms an

imported article, such article is generally excepted from

individual marking; only the outermost container is required to

be marked.  See  19 U.S.C. 1304(a)(3)(D), section 134.32(d) and

134.35, Customs regulations (19 CFR 134.32(d) and 134.35).  

     However, this exception is not applicable to imported steel

pipe fittings.  19 U.S.C. 1304(c) provides that, with two

exceptions not applicable here, "no exception from marking may be

made under 19 U.S.C 1304(a)(3) with respect to . . . pipe

fittings of steel, chrome-moly steel, or cast and malleable iron

each of which shall be marked with the country of origin by means

of die stamping, cast-in-mold lettering, etching, or engraving

(emphasis added).  Although no marking exceptions apply, we have

ruled that if the importer is the ultimate purchaser, the marking

may appear in a location where it will be obliterated during the

U.S. processing.  See  HRL 728693, November 5, 1985.

     In this case, after importation Allied will electro-

galvanize or plate the outer diameter into an acceptable finished

coupling.  No details regarding the coating processes were

submitted.  A substantial transformation may result where a

coating process changes the chemical composition of the product,

but not where the coating is only for the prevention of corrosion

and there is no such change.  See National Hand Tool Corp. v.

United States, Slip Op. 92-61 (CIT April 27, 1992) (Taiwanese

hand tool components did not undergo a substantial transformation

when they were assembled and further processed in the U.S. by

heat treatment, electroplating with nickel and chrome, and other

processing.  The court concluded that the character of the

articles remained unchanged after such processing.  Neither the

heat treatment nor the plating changed the chemical composition

of the material); Ferrostaal Metals Corp.v. United States, 11 CIT

470 (1987); (cold-rolled steel sheet from Japan annealed and

galvanized in New Zealand by a process known as "continuous hot

dip galvanizing" was a product of New Zealand.  Such processing

changed the character of the sheet by creating a mixed zinc-steel

surface which changed the chemical composition of the sheet and

by providing corrosion resistance).   

     In the present case, no information was submitted

demonstrating that the coating process to which the couplings are

subjected change the chemical composition of the fittings or

otherwise change their fundamental character.  

      In addition to coating, Allied attaches the coupling to ten

foot electrical conduit.  You have advised us by telephone that

the couplings are merely threaded onto the conduit rather than

permanently attached.  We find that the coupling does not lose

its separate identity when it is attached in a nonpermanent

fashion to electrical conduit.  

     Based on the information submitted, we find that the U.S.

processing does not substantially transform the couplings.  As

such, we find that Allied is not the ultimate purchaser of the

couplings within the meaning of 19 CFR 134.35.  Therefore, the

imported couplings must be marked with their country of origin

(Canada) in a manner which remains visible to subsequent

purchasers.  Both at the time of importation and at the time of

sale by Allied, the couplings are considered products of Canada. 

HOLDING:

     For purposes of 19 U.S.C. 1304, the processing in Canada

substantially transforms the raw coupling stock into couplings of

Canadian origin.  Assuming the couplings are classified as pipe

fittings of iron or steel, they are subject to the special pipe

marking requirements of 19 U.S.C. 1304(c) and must be marked by

one of the specified methods.  Based on the information

submitted, we conclude that the domestic processing does not

render Allied the ultimate purchaser;  as such, the name of the

country of origin (Canada) must remain visible to subsequent

purchasers.    

                                  Sincerely,

                                  John Durant, Director

                                  Commercial Rulings Division    

