                            HQ 735125

                            November 17, 1993

MAR-2-05 CO:R:C:V 735125 RSD

CATEGORY: MARKING

Mr. Peter E. Schwartz, President

Apogee Golf, Inc.

10 Commerce Park North-Unit 9

Bedford, New Hampshire 03110

RE: Country of origin marking of imported golf club heads with a

trademark or trade name containing the words "American" which

will be assembled with the shafts to make the finish golf clubs

in the U.S.; substantial transformation; trade name; ultimate

purchaser; 19 CFR 134.47; 19 CFR 134.46; 19 CFR 134.36(b); HQ

734327; HQ 734785; HQ 734249

Dear Mr. Schwartz:

     This is in response to your letter dated April 16, 1993,

concerning the country of origin marking requirements for

imported golf club heads that will be assembled in the United

States with a domestic shaft and grip to make a finished golf

club.  The Boston District of Customs advised you to seek a

ruling in this matter.  You have submitted two sample golf club

heads.  In addition, you faxed a copy of a trademark registration

that was filed with the U.S. Patent and Trademark Office.

FACTS:

     Apogee Golf, Inc., located in Bedford, New Hampshire, makes

and sells golf clubs.  It is importing golf club heads from China

and Taiwan.  The golf club heads will be assembled with U.S. made

shafts and grips in the U.S. to make finished golf clubs.  One of

the sample golf club heads, known as the "Black Thunder" has the

phrase "BY AMERICAN GOLF DESIGN" etched into the bottom of the

club head.  An adhesive label marked with the phrase "MADE IN

TAIWAN REPUBLIC OF CHINA" has been placed over the American golf

design logo.  The second club head has the phrase "AMERICAN GOLF

DESIGN" etched on the bottom.  It also has the word "AMERICAN"

next to a red sideways triangle etched on the top of the club. 

An adhesive label with the marking "MADE IN CHINA" covers the

word American.

     Presently, each head imported into the United States is

placed in its own individual plastic bag which is marked with the

country of origin of the head on the bag.  You ask whether the

club heads need to be individually marked with their country of

origin, and if so whether your present method of marking the club

heads is acceptable.  You also want to know if the country of

origin marking has to be permanently etched into the heads or if

using stickers to mark the country of origin of the heads would

be acceptable.  You report that the "Black Thunder" heads

represent less than 50 percent of the cost of making the finished

golf clubs.  The other heads represent less than 24 or 28 percent

of the cost of the finished golf clubs.  The word "AMERICAN" with

the sideways triangle is a trademark registered with the U.S.

Patent and Trademark Office, and is the property of your company. 

You also sent us a corporate resolution which states that

American Golf Design Inc. assigned the right and title to the

trademarks "AMERICAN GOLF DESIGN" and "American" to your company,

Apogee Golf, Inc.   

ISSUES:

     Are the imported golf club heads substantially transformed

when they are assembled with the U.S. made shafts and grips in

the U.S. to make the finished golf clubs?

     Does the presence of the word American when used as part of

a trademark or a trade name on the clubs exclude them from being

excepted from the country of origin marking requirements under 19

U.S.C. 1304?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  

1.  Substantial Transformation

     As provided at 19 CFR 134.1(b), the country of origin of an

article is the country in which it was manufactured, produced, or

grown.  Further work or material added in another country must

effect a substantial transformation in order to render such other

country the country of origin.  A substantial transformation is

said to occur when, after processing, an article emerges having a

new name, character, or use.  A manufacturer in the U.S. who

converts or combines the imported article into a different

article will be considered the ultimate purchaser of the imported

article within the meaning of 19 U.S.C. 1304, and the article is

excepted from country of origin marking.  The outermost container

of the imported article must be marked in accordance with the

requirements of 19 U.S.C. 1304 and Part 134, Customs Regulations. 

See 19 CFR 134.35.

     Here, the issue is whether the assembly of golf clubs from

imported club heads effects a substantial transformation of the

imported heads, such that your company is the ultimate purchaser

of the heads and the imported heads may be excepted from country

of origin marking.  Customs previously has addressed this very

question and answered in the affirmative.  In ORR 824-70 (August

24, 1970), we ruled that a manufacturer who purchased imported

golf club heads, whether finished or unfinished, and assembled

them with shafts and grips of U.S. origin into finished golf

clubs, was the ultimate purchaser of the imported heads. 

Provided Customs officials are satisfied that the imported heads

will be used by an original equipment manufacturer, they may be

excepted from individual country of origin marking.  To the same

effect were HQ 728213 (July 3, 1985) and HQ 734136 (June 17,

1991).  In each case either the head or the shaft was of U.S.

origin.  A different conclusion was reached in HQ 734256 (July 1,

1992), where both of the major components of the club, i.e., the

head and the shaft, were of foreign origin.   

     Consistent with these rulings, we find that in this case,

the addition of a major U.S. component - the shaft- in the U.S.

to produce the completed "AMERICAN GOLF DESIGN" golf club effects

a substantial transformation of the imported head.  Therefore,

your company is the ultimate purchaser of the golf club heads,

and pursuant to 19 CFR 134.35 only the outermost containers of

the imported heads must be marked to indicate their country of

origin.  The finished golf club is not required to be marked to

indicate the origin of the head.  Marking of the outermost

containers in which the heads are imported and in which they

reach your company would suffice to indicate the country of

origin of the heads to the ultimate purchaser as provided at 19

CFR 134.32(d).  

2.  Application of section 134.36(b), Customs Regulations.

     Under previous Customs policy, the presence of the

trademark, AMERICAN with the sideways triangle, or the trade name

"AMERICAN GOLF DESIGN" would have required that each head be

marked in such a manner that the marking will survive processing

and be visible to the purchaser of the article after it has been

processed in the U.S.  As provided under section 134.36(b),

Customs Regulations (19 CFR 134.36(b), exceptions from marking

"shall not apply to any article or retail container bearing any

words, letters, names, or symbols described in sections 134.46 or

134.47 which imply that an article was made or produced in a

country other than the actual country of origin."  The logo

"American Golf Design" which appears on the imported heads is

within the class of words or letters so specified.  Thus, the

golf club heads would not have been eligible for the exceptions

provided at 19 CFR 134.35 and 19 CFR 134.32(d).  

     Recently, however, Customs changed this policy so as to

permit the ultimate purchaser to utilize his trademark on an

imported article without triggering 19 CFR 134.36(b).  In HQ

734327 (February 17, 1993), this office ruled that the trademark

"Ray Ban USA" was not misleading to the ultimate purchaser of the

imported frames upon which the mark appeared, as the ultimate

purchaser (the importer) then substantially transformed the

frames by inserting non-prescription lenses into them.  We noted

that in cases in which the ultimate purchaser is arranging the

importation of articles with a trademark affixed, which he owns,

there is no risk that the ultimate purchaser will be misled as to

the actual country of origin of the imported article.  If

markings which appear on the substantially transformed articles

are misleading to subsequent purchasers of these articles, there

may exist other legal remedies beyond the scope of Section 304 of

the Tariff Act.  Thus, 19 CFR 134.36(b) did not apply to require

that the imported frames be individually marked.  Accord HQ

734785 (March 17, 1993) (imported fire hydrant castings not

misleadingly marked with "Beaumont, Texas" when substantially

transformed after importation; 19 CFR 134.36(b) not triggered); 

HQ 734249 (June 28, 1993), ("Pro USA" logo stamped on imported

golf club heads does not trigger requirements of 19 CFR 134.36(b)

provided the U.S. processing substantially transforms the heads.) 

     In this case the imported heads include trademarks owned by

your company (the word "American" with a red sideways triangle

and the "American Golf Design").  The corporate resolution

indicates that your company has acquired the ownership of these

trademarks.  So long as the ultimate purchaser of the imported

heads, your company, is advised of the country of origin of the

imported head (e.g., receives the head in a properly marked

container), the requirements of 19 CFR 134.36(b) are not

triggered and there is no need to individually mark the head with

its country of origin.  

     To be eligible for this exemption from the requirement of

individual marking set forth in 19 CFR 134.36(b), the importer

must satisfy Customs officials that in all instances the imported

golf club heads will be substantially transformed by your company

in the U.S.

 HOLDING:

     The above described golf club heads are substantially

transformed in the U.S. such that they are excepted from country

of origin marking pursuant to 19 CFR 134.35.  Marking of the

outermost containers in which they reach the ultimate purchaser

is sufficient.

     The "AMERICAN" with a sideways triangle trademark, or the

"AMERICAN GOLF DESIGN" trademark when used in the manner

described above, is not misleading to the ultimate purchaser,

Apogee Golf, and does not trigger the provisions of 19 CFR

134.36(b).  Customs officials must be satisfied that the imported

golf club heads will be used by the importer/ultimate purchaser

exclusively in the manufacture of golf clubs as described above

(i.e. combined with U.S. made shafts) and that they will imported

in properly marked containers.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director, 

                         Commercial Rulings Division             




