                            HQ 735148

                        November 23, 1993

MAR-2-05 CO:R:C:V  735148  RC

CATEGORY:  MARKING

Mr. Rodney T. Lim

121 Madison Avenue, Suite 7L

New York, New York  10016

RE:  Country of origin marking for Printed Paperboard Discs;

     container marking; ultimate purchaser; POG's.

Dear Mr Lim:

     This is in response to your letter of February 18, 1993,

forwarded to us by the National Import Specialist (NIS) in which

you request a tariff classification and country of origin marking

ruling for printed paperboard discs manufactured in Indonesia. 

The classification issue was addressed in a separate reply.

FACTS:

     The articles are circular discs of paperboard, 1-11/16 inch

in diameter and 0.0415 inch in thickness.  They are printed on

one face with text and a picture.  According to information

furnished by the NIS, these items are known as POG's.  The name

is derived from Passion fruit, Orange, Guava.  Similar discs were

originally used to cap a drink made from these fruits.  The POG's

are sometimes used to play a game, but they are principally used

today in the United States as collectibles.  The POG's will be

sold in boxes containing quantities of 50.  You indicate that the

POG's are imported in their retail containers.  The NIS advised

us that some of the POG's may be distributed individually.  We do

not have a sample available for review.

ISSUE:

     Whether it is permissible to indicate the country of origin

on the packaging containing the POG's in lieu of marking the

POG's individually.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), requires that articles of foreign origin (or their 

containers) be marked in a conspicuous place legibly, indelibly,

and permanently to indicate to the ultimate purchaser the English

name of the country of origin of the article.

     As provided under section 134.32(d), Customs Regulations

(19 CFR 134.32(d)), an article is excepted from marking if the

marking of the article's container will reasonably indicate the

origin of such article.  Customs must be satisfied that in all

foreseeable circumstances the article will reach the ultimate

purchaser in a properly marked container.  The "ultimate

purchaser" is generally defined, in section 134.1(d), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(d)), as the last person in the United

States who will receive the article in the form in which it was

imported.  Section 134.1(d)(4) states that if the imported

article is distributed as a gift the recipient is the "ultimate

purchaser."    

     An exception to the general marking rule is outlined in 19

U.S.C. 1304(a)(3)(F) which provides that articles imported for

use by the importer and not intended for sale in their imported

or any other form need not be marked.  This exception applies to

trade tools and demonstrative samples which are not intended for

sale or donation.  This exception does not apply to the instant

case, because the POG's may be given away to promote businesses. 

They are not considered to be trade tools because the recipients,

rather than the promoters, will retain or dispose of them.

     Pursuant to the regulations, either the POG's themselves or

their packaging must be marked to indicate their country of

origin.  To the extent that the POG's are imported in retail

containers which are marked with the country of origin and are

distributed or sold in these containers, the ultimate purchaser

is advised of its country of origin and the individual POG's do

not also need to be marked.  However, the NIS advised us that at

least some POG's may be removed from the marked containers and

distributed for business promotions, gratuitously or for sale. 

The marking of the containers in lieu of the POG's is acceptable

only if you can demonstrate to Customs officials at the port of

entry that they will be distributed only in the marked box. 

Otherwise each POG must be marked.

HOLDING:

     It is permissible to indicate the country of origin on the

container in which the POG's are imported, rather than on the

individual POG's, only if Customs officials at the port of entry

are satisfied that the POG's will reach the ultimate purchaser in

the marked container unopened.  However, if any POG is removed 

from this container prior to receipt by the ultimate purchaser,

distributed gratuitously or for sale, then each POG shall

indicate the country of origin at the time of importation.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

cc:  Area Director of Customs




