                            HQ 735225

                         August 17, 1993

MAR-2-05 CO:R:C:V  735225 ER

CATEGORY:  MARKING

Joel K. Simon, Esq.

Serko & Simon

One World Trade Center

Suite 2271

New York, NY  10048

RE:  Country of Origin Marking requirements for imported gold

     jewelry; legibility; conspicuousness; die-sinking;

     indelible; hang tags; 19 CFR 134.41; 19 CFR 134.44; C.S.D.

     79-47 (August 7, 1978); C.S.D. 79-379 (April 9, 1979);

     Clarification of HQ 734481 (August 19, 1992).

Dear Mr. Simon:

     This is in response to your letter dated June 21, 1993, on

behalf of your client, M. Fabrikant & Sons, Inc., in which you

request a ruling regarding the country of origin marking

requirements for gold jewelry.

FACTS:

     M. Fabrikant & Sons. is a company that imports and sells

gold jewelry from Italy.  You state that the company has a long-

standing practice of marking the jewelry with country of origin

by die-sinking, "Italy", on each article.

     On the four samples submitted -- bracelets made of 14 karat

gold in widths ranging from 2 to 5 mm -- markings appear on flat

links which connect the bracelet chain to the clasp.  The word

"Italy" is die-sunk once on each of the two links which are

attached to either side of the clasp.  (The markings measure 

approximately 1/16" by 1/8".)  The karat and Fabrikant trademark

are die-sunk on the other side of one of the flat links.  The

samples are representative of the sizes of the jewelry imported. 

The company will also be importing necklaces of similar width.

ISSUE:

     Does the country of origin marking on the sample gold

bracelets, as described above, satisfy the marking requirements

set forth in Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should be

able to know by an inspection of the marking on the imported 

goods the country of which the goods are the product.  "The

evident purpose is to mark the goods so that at the time of

purchase the ultimate purchaser may, by knowing where the goods

were produced, be able to buy or refuse to buy them, if such

marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  As provided in section 134.41(b), Customs

Regulations (19 CFR 134.41(b)), the ultimate purchaser in the

U.S. must be able to find the marking easily and read it without

strain.  That section further provides that the degree of

permanence should be at least sufficient to insure that in any

reasonably foreseeable circumstance the marking will remain on

the article until it reaches the ultimate purchaser unless it is

deliberately removed.

     19 CFR section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR

134.1(d)), defines the "ultimate purchaser" as generally the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  If an imported article is to be sold at

retail in its imported form, the purchaser at retail is the

ultimate purchaser.

     As a general practice, marking requirements are best

satisfied by a type of marking which is worked into the article

at the time of manufacture.  For example, in the Customs

Regulations it is suggested that the country of origin on metal

articles be die-sunk, molded-in or etched.  See, 19 CFR

134.41(a).  With respect to the marking requirements for jewelry

we have stated:

     In those instances where the nature of the jewelry

     permits, e.g. when the clasp on a necklace or bracelet

     has a surface area large enough to permanently mark the

     country of origin, the article should be indelibly

     marked by die-sinking, engraving or stamping on the

     clasp or some other conspicuous location. 

     Alternatively, a metal or plastic tag indelibly marked

     with the country of origin may be permanently attached

     to the article.  HQ 729615 (January 21, 1988).

     Indelible marking, however, is not the only means by which

jewelry may be marked with origin.  Customs normally permits any

reasonable method of marking that will remain on the article

during handling and until it reaches the ultimate purchaser. 

This includes the use of paper stickers or pressure sensitive

labels and string tags.  See  HQ 734310 (December 2, 1991).  If

paper stickers or pressure sensitive labels are used, section

134.44, Customs Regulations (19 CFR 134.44), provides that they

must be affixed in a conspicuous place and in a secure enough

manner so that unless deliberately removed, they will remain on

the article while it is in storage or on display and until

received by the ultimate purchaser. 

     In those instances where, due to the size or nature of the

article, die-sinking (or other means of indelible marking) is

illegible or too small to be read without a magnifying glass, the

country of origin should also be indicated in some other manner,

such as by use of a string tag or an adhesive label securely

affixed to the article.  A string tag or adhesive label is

permitted as the only means of marking articles which are too

small to be indelibly marked and do not permit the permanent

attachment of a metal or plastic tag ( e.g. a small earring). HQ

729615 (January 21, 1988).  This requirement is in no way

intended to mandate or express a preference for the use of string

tags, labels, etc. on those articles which are capable of being

marked in a legible manner by die-sinking, etching, engraving, or

by some other indelible means.

     In HQ 734481 (August 19, 1992), Customs ruled that certain

jewelry marked by means of engraving the origin on the endcaps of

the jewelry near the clasp did not satisfy the requirements of 19

U.S.C. 1304.  The importer, accordingly, was instructed to mark

the chains by some other method, such as by affixing hang tags. 

In reaching this conclusion, Customs looked to C.S.D.s 79-47

(August 7, 1978) and 79-379 (April 9, 1979) where Customs

required corrective marking (string tags) on gold jewelry because

the existing indelible marking failed to meet the standard of

legibility and/or conspicuousness.  The result in all three of

these decisions would have been different had the indelible

markings been sufficiently legible and conspicuous.  Hang tags

were required only because the quality of the indelible marking

was deficient.

     Customs finds that marking the subject gold jewelry by die-

sinking the word "Italy" once on each of the two links attached

to either side of the clasp, is an acceptable means of

individually marking the imported articles.  The clasp, or the

links on either side of the clasp, are conspicuous locations. 

Upon inspection of the marking on the links, Customs is also

satisfied that it is perfectly legible.  Even though the length

of the marking (1/8") and the dimension of the individual letters

making up the marking (1/16") are small, the quality of the

marking in well-defined lettering is such that it can be read

without difficulty.  Therefore, because the marking is clear and

legible and appears in a conspicuous location, the facts in this

case are distinguishable from those in C.S.D.s 79-47 and 79-379

and HQ 734481 where the legibility and/or conspicuousness of the

markings was inadequate.

HOLDING:

     Die-sinking the country of origin of gold jewelry on the

links attached to the jewelry clasp is an acceptable means of

marking so long as the quality of the marking is such that it can

be easily read.  The indelible marking on the sample bracelets

submitted satisfies the requirements of 19 U.S.C. 1304.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




