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CATEGORY: Classification

TARIFF NO.: 4202.32.1000

Donna L. Shira

Sharretts, Paley, Carter & Blauvelt, P.C.

67 Broad Street

New York, N.Y. 10004

RE: Modification of HRL 084929 (8/22/89); flat goods; goods

carried in the pocket or handbag; plastic sheeting; outer surface

of reinforced or laminated plastics; HRL 950983 (6/15/92); HRL

950567 (3/2/92); HRL 950048 (3/2/92).

Dear Ms. Shira:

     On August 22, 1989, this office issued your client, Warnaco, 

Headquarters Ruling Letter (HRL) 084929, which classified

Christian Dior flat goods.  Upon review, we find that ruling to

be in error and HRL 084929 is modified accordingly.  Our analysis

follows.

FACTS:

     The subject merchandise in HRL 084929 consisted of wallets,

key cases, checkbook holders, and similar accessories

(collectively known as "flat goods"), manufactured from a fabric-

backed cellular plastic material.  These articles were classified

in HRL 084929 as articles of the kind normally carried in the

pocket or handbag, with outer surface of plastic sheeting, other,

under subheading 4202.32.2000, HTSUSA. 

ISSUE:

     Is the subject merchandise "of reinforced or laminated

plastics" such that they are classifiable in subheading

4202.32.1000 of the Harmonized Tariff Schedule of the United

States Annotated (HTSUSA)?
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LAW AND ANALYSIS:

     There is no question that the articles at issue are

classifiable under subheading 4202.32, HTSUSA, as these articles

are all "of the kind normally carried in the pocket or handbag"

and all have "outer surfaces of plastic."  The determinative

issue is whether these articles are "of reinforced or laminated

plastics" so that they are properly classifiable under subheading

4202.32.1000, HTSUSA.

     Under the Tariff Schedules of the United States Annotated

(TSUSA), predecessor to the HTSUSA, the provision for reinforced

or laminated plastics was governed by headnote 2, Subpart A, Part

12, Schedule 7, which defined the term "reinforced or laminated"

to mean rigid plastics.  No such definition was carried over to

the HTSUSA.

     As was set forth in Headquarters Ruling Letter (HRL) 950048,

dated March 2, 1992, it has been charged that Congress knowingly

refrained from providing a definition for the phrase "of

reinforced or laminated plastics," intending that the TSUSA

definition would be continued.  Conversely, it may be argued that

Congress purposely did not carry over this definition, intending

that a new definition be used.  As Congress' legislative intent

is unclear, Customs is unwilling to make a conclusive

determination on this matter.  

     It is well established that where the language of a statute

is transparent and its meaning clear, there is no room for the

office of construction.  Lewis, Trustee v. United States, 92 U.S.

618, L.Ed. 513 (1876).  As a matter of law, Customs is of the

opinion that the meaning of subheading provision 4202.32.1000,

HTSUSA, is clear and can be found within the HTSUSA as set forth

below.  

     In HRL 950048, this office determined that articles carried

in the pocket or handbag, and having an outer surface of plastic

sheeting, would be considered "of reinforced or laminated

plastics" as described in subheading 4202.32.1000, HTSUSA, if the

piece goods from which the articles were cut were considered a

sheet of reinforced or laminated plastics of Chapter 39, HTSUSA. 

Citing the General Explanatory Note, Chapter 39, we stated:

     Note that ... only cellular plastic sheets, etc. (sic)

     combined with textiles merely for reinforcing purposes,

     are included [in Chapter 39].  Noncellular plastic sheets

     combined with textile (sic) merely for reinforcing 

     purposes, and all plastic sheets combined with textiles 

     for purposes other than reinforcing, remain classified

     in Chapter 59, HTSUSA).
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As all of the articles at issue are manufactured of textile-

backed cellular plastics, they are deemed "reinforced or

laminated plastics" of Chapter 39, pursuant to HRL 950048.  

     As set forth supra, the articles at issue are deemed

constructed of reinforced or laminated plastic and are therefore

classifiable under subheading 4202.32.1000, HTSUSA.  This

position was earlier established by Customs in HRL 950983, dated

June 15, 1992, which affirmed HRL 950567 and HRL 950048, and

constitutes Customs' view with regard to the interpretation of

the phrase "of reinforced or laminated plastics" for the purposes

of heading 4202, HTSUSA.   

HOLDING:

     HRL 084929 is modified pursuant to 19 CFR 177.9(d)(1).

     The subject merchandise of HRL 084929 is classifiable under

subheading 4202.32.1000, HTSUSA, under the provision for articles

of a kind normally carried in the pocket or in the handbag: with

outer surface of plastic sheeting or of textile materials: with

outer surface of plastic sheeting: of reinforced or laminated

plastics.  They are dutiable at the rate of 12.1 cents per

kilogram plus 4.6 percent ad valorem.

     In order to ensure uniformity in Customs' classification of

this merchandise and eliminate uncertainty, pursuant to section

177.9(d)(1), Customs Regulations (19 CFR 177.9(d)(1), HRL 084929

is modified to reflect the above classification effective with

the date of this letter.  If, after your review, you disagree

with the legal basis for our decision, we invite you to submit

any arguments you may have with respect to this matter.  Any

submission you wish to make should be received within 30 days of

the date of this letter.

     This modification is not retroactive.  However, HRL 084929

will not be valid for importations of the subject merchandise

arriving in the United States after the date of this notice.  We

recognize that pending transactions may be adversely affected

(i.e., merchandise previously ordered and arriving in the United

States subsequent to this modification will be classified

accordingly).  If it can be shown that you relied on HRL 084929

to your detriment, you may apply to this office for relief. 

However, you should be aware that in some instances involving

import restraints, such relief may require separate approvals

from other agencies.
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     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification), and the

restraint (quota/visa) categories if applicable, your client

should contact its local Customs office prior to importing the

merchandise to determine the current applicability of any import

restraints or requirements.

                            Sincerely,

                            John Durant, Director

                            Commercial Rulings Division          




