                            HQ 953233

                         March 22, 1993

CLA-2 CO:R:C:T  953233 HP

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:   6209.20.5040

Mr. Philip D. Anderson

Empire Trading Company Ltd.

6489 Ridings Road

Syracuse, N.Y. 13206

RE:  Classification and country of origin of diapers.

Dear Mr. Anderson:

     This is in reply to your letter of December 30, 1992.  That

letter concerned the tariff classification, under the Harmonized

Tariff Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), and

country of origin determination, of diapers, produced in either

China or Jamaica.

FACTS:

     The merchandise at issue consists of 14 inches by 21 inches

"2-6-2" ply children's diapers weighing 2.2 pounds, for sale to

diaper services.  One hundred percent cotton fabric with

reinforced edges is imported into Jamaica from China (Sichuan

Textiles I/E Corp.) in 35 inches wide by 900 foot long bales. 

The fabric is composed of a series of double woven sections

separated by single woven sections, forming pockets throughout

the width of the cloth.  The weave direction reverses as the

fabric alternates between single and double weave.  The cloth is

softened by storage for 60 days.

     The cloth is laid out on a 48 foot long table, straightened

and flattened.  A pattern to make the 14 inch by 21 inch diapers

is placed on the cloth and marked with washable marker ink.  The

fabric is then cut lengthwise, and a bundle of 10 dozen cloth

pieces is rolled up and delivered to a storage shelf for later

distribution to sewing station operators.

     The sewing operators fold the diapers into the appropriate

configuration so that the reinforced edges are on the outside. 

Two center panel stitches are made.  The goods are then inspected

and sent to a second sewing operation which trims and hems the

top of the pieces.  The bottoms are then trimmed and hemmed.  The

goods are reinspected.

     The goods are moved to a third sewing operation, where the

hem threads are trimmed and individually bar tacked on each of

the four corners.  The goods are moved to another area, where

they are  folded and packaged in one dozen diaper lots.  These

lots are moved to a pressing machine for packaging into 50 dozen

bundles.  The bundles will be imported through the New York and

Philadelphia ports.

ISSUE:

     How are these goods classified under the HTSUSA?  What is

there country of origin for quota/visa purposes?

LAW AND ANALYSIS:

Classification

     The General Rules of Interpretation (GRIs) to the HTSUSA

govern the classification of goods in the tariff schedule.  GRI 1

states, in pertinent part, that such "classification shall be

determined according to the terms of the headings . . . ." 

Heading 6209, HTSUSA, provides for babies' woven garments and

clothing accessories.  The diapers at issue are appropriately

classified herein.

Country of Origin

     Textile commodities produced in more than one foreign

country are subject to the country of origin requirements

delineated in section 12.130 of the Customs Regulations

(19 C.F.R.  12.130).  These regulations provide that:

          . . . a textile product . . . which consists

          of materials produced or derived from, or

          processed in, more than one foreign . . .

          country shall be a product of that foreign .

          . . country where it last underwent a

          substantial transformation.

 12.130(b).  A textile product undergoes a substantial

transformation when it is ". . . transformed by means of

substantial manufacturing or processing  operations into a new

and different article of commerce."

     Section 12.130 of the regulations outlines the criteria used

to determine the country of origin for textiles and textile

products.  Specifically, this provision of the regulations is

considered in determining whether a textile product has undergone

substantial manufacturing or processing operations, and what

constitutes a new and different article of commerce.  The factors

considered are not exhaustive.  In fact,  "one or any combination

of criteria may be determinative, and additional factors may be

considered."  In determining whether merchandise has undergone

substantial manufacturing or processing operations, we consider

the (1) physical change in the material or the article; (2) time

involved; (3) complexity of the operations; (4) level or degree

of skill and/or technology required; and (5) value added to the

article in each country.

     Customs has long held that producing diapers from plain

cotton fabric suitable for multiple uses is considered a

substantial transformation when the manufacturing and processing

operations include, inter alia, cutting to length and width or

length alone, complex folding to create the diaper's unique

multi-layer middle portion, hemming and/or overlocking the edges,

and finishing and packaging.  HRL 950849 of March 24, 1992; HRL

953078 of January 25, 1993.  Contra HRL 087950 of January 9,

1991; HRL 088321 of March 7, 1991 (merely cutting fabric into

squares and hemming insufficient to constitute substantial

manufacturing process).  As was demonstrated by you at conference

with the Assistant Commissioner, Commercial Operations and

members of my staff, the alternating single and double woven

sections of the cloth facilitate the cutting, folding and sewing

of the fabric into a diaper.  The double woven sections are

manufactured in this way to increase absorbency and prevent

leakage throughout the diaper.  The alternating single woven

sections provide markers (lines of demarcation) for folding and

provide a more dense and solid base for sewing the diaper.

     It is our opinion that the weave structure of the fabric

confirms the fact that the material is intended for use as

diapers.  The changing of the weaves is performed at additional

cost and for the specific purpose of creating markers for

folding.  As a result, no substantial transformation takes place. 

The diapers are therefore considered a product of China.

HOLDING:

     As a result of the foregoing, the instant merchandise is

classified as woven cotton diapers of China, classified under

subheading 6209.20.5040, HTSUSA, textile category 239.

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

applicable to the subject merchandise may be affected.  Since

part categories are the result of international bilateral

agreements which are subject to frequent negotiations and

changes, to obtain the most current information available, we

suggest that you check, close to the time of shipment, the Status

Report On Current Import Quotas (Restraint Levels), an issuance

of the U.S. Customs Service, which is updated weekly and is

available at your local Customs office.

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories, you should contact your local

Customs office prior to importing the merchandise to determine

the current status of any import restraints or requirements.

     The holding in this ruling applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request. This position is clearly set forth in  177.9(b)(1),

Customs Regulations (19 C.F.R.  177.9(b)(1)).  This section

states that a ruling letter is issued on the assumption that all

of the information furnished in connection with the ruling

request and incorporated in the ruling letter, either directly,

by reference, or by implication, is accurate and complete in

every material respect. Should it subsequently be determined that

the information furnished is not complete and does not comply with 19

C.F.R.  177.9(b)(1), the ruling will be subject to modification

or revocation.  In the event there is a change in the facts

previously furnished, this may affect the determination of

country of origin. In such a case, it is recommended that a new

ruling request be submitted in accordance with  177.2, Customs

Regulations (19 C.F.R.  177.2).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is imported.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                           Sincerely,

                      John Durant, Director

                   Commercial Rulings Division




