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CLA-2  CO:R:C:M 955499 DFC 

CATEGORY:  Classification 

TARIFF NO.:  6406.10.9040;  5609.00.1000;  5609.00.3000 

Mr. Randy Willette 

A.N. Deringer, Inc. 

30 West Service Road 

Champlain New York  12919-9703  

RE:  Uppers, plastic boot, partial;  Footwear, parts;  Laces;

     Composite goods;  Essential character; HRL's 953600, 085178 

Dear Mr. Willette;

     This is in reference to your letter dated November, 1, 1993,

to U.S. Customs in Champlain, New York, on behalf of Rallye

Footwear Inc., concerning the tariff classification under the

Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA) of certain footwear "uppers" manufactured in Canada. 

Your letter, together with the samples submitted, have been

referred to this office for a response. 

FACTS: 

     The sample "uppers," identified as Styles 7000-ST-01 and

7000-ST-04, are constructed in the same manner.  Each style

consists of the shaft portion of a child's cold weather plastic

boot upper which has a textile fleece liner without a closed

bottom.  Each style is about 7-1/2 inches in height with the

plastic faced shaft portion present as an extra layer for about

the top 5 inches of it.  Each style has a lace cinch inserted

through the top line. 

     The sample, identified as style 4030111 OT, is the lining

(without a bottom) of a "rubber ducky" foot portion attached to a

1 inch external collar, eyelet stay and tongue.  A shoe lace is

laced into the three pairs of eyelets. 

ISSUES:

     Do the styles involved qualify as "composite goods" within

the purview of GRI 3(b), HTSUSA?  

     Are the styles involved classifiable under subheading

6406.10.6000, HTSUSA, as parts of unformed uppers of rubber or

plastics or are they classifiable under subheading 6406.10.9040,

HTSUSA, as parts of unformed uppers of textile materials (assumed

to be of man-made fibers)? 

     Are the laces separately classified? 

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of goods under the HTSUSA is governed by the

General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1 provides that

"classification shall be determined according to the terms of the

headings and any relative section or chapter notes, and, provided

such headings or notes do not otherwise require, according to

[the remaining GRI's taken in order]."  In other words

classification is governed first by the terms of the headings of

the tariff and any relative section or chapter notes.  

     Inasmuch as each style is "more than" an upper which will be

visible externally when the completed footwear is worn, the

external surface area test of note 4(a) to chapter 64, HTSUS, is

not applicable.  The essential character test of GRI 3(b),

HTSUSA, is controlling in determining if it is "of rubber or

plastics" or "of textile materials." 

               STYLES 7000-ST-01 AND 7000-ST-04  

     GRI 2(b), HTSUSA, provides in part that '[t]he

classification of goods consisting of more than one material or

substance shall be according to the principles of Rule 3."  

     GRI 3, HTSUSA, reads in pertinent part as follows: 

     3.   When by application of Rule 2(b) or for any other

          reason, goods are prima facie classifiable under two or

          more headings, classification shall be effected as

          follows:  

          (a)  The heading which provides the most specific

               description shall be preferred to headings

               providing a more general description.  However,

               when two or more headings each refer to part only

               of the materials or substances contained in mixed

               or composite goods. . . those headings are to be

               regarded as equally specific in relation to those

               goods, even if one of them gives a more complete

               or precise description of the goods.  

          (b)  Mixtures, composite goods consisting of different

               materials or made up of different components, and

               goods put up in sets for retail sale which cannot

               be classified by reference to 3(a), shall be

               classified as if they consisted of the material or

               component which gives them their essential

               character, insofar as this criterion is

               applicable. 

          (c)  When goods cannot be classified by reference to

               3(a) or 3(b), they shall be classified under the

               heading which occurs last in numerical order among

               those which equally merit consideration.

     The Harmonized Commodity Description and Coding System

Explanatory Notes (EN) to the HTSUSA, although not dispositive

should be looked to for the proper interpretation of the HTSUS. 

See, 54 FR 35128 (August 23, 1989).  EN (IX) to GRI 3(b), at page

4, reads as follows: 

     (IX) For the purposes of this Rule, composite goods made up

          of different components shall be taken to mean not only

          those in which the components are attached to each

          other to form a practically inseparable whole but also

          those with separable components, provided  these

          components are adapted one to the other and are

          mutually complementary and that together they form a

          whole which would not normally be offered for sale in

          separate parts.               

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 085178 dated October 20,

1989, Customs held that when separate components including a

partial plastic boot shaft upper and a removable textile boot

liner were imported together, they did not qualify as "composite

goods" because it is doubtful that the shaft and liner "form a

whole which would not normally be offered for sale in separate

parts."  Liners for boots are often imported separately by makers

and some types are sold separately to consumers as replacements

for liners that have worn out.  In this case the liner and boot

shaft were separately classified under their appropriate HTSUSA

subheadings. 

     With respect to the instant samples, a plastic boot upper

shaft and textile liner without a bottom are permanently stitched

together to form a unit.  Further, the liner without a bottom is

not of a type that is normally sold separately to consumers as a

replacement liner.  However, the lace presents a problem in that

it is separable from the samples and could be classified as a

separate item.  Nevertheless, it is our position that the lace,

while separable, would be very difficult to insert once the upper

shaft and textile liner is attached to the finished shoe. 

Therefore, it is our opinion that the lace, the plastic shaft and

the textile lining constitute a "composite good" within the

purview of GRI 3(b), HTSUSA. 

     The lace, the plastic boot upper shaft and the textile liner

without a bottom are prima facie classifiable under separate

subheadings of the tariff schedule which describe only a portion

of the materials in the article as a whole.  Following GRI 3(a),

HTSUSA, subheadings 5609.00.1000, 5609.00.3000,  6406.10.60,

HTSUSA, and 6406.10.9040, HTSUSA, are regarded as equally

specific which requires application of GRI 3(b), HTSUSA,

governing the classification of composite goods. 

     Composite goods are classifiable as if they consisted of the

component which gives them their essential character.  EN VIII to

GRI 3(b), at page 4, reads as follows: 

     (VIII)    The factor which determines essential character

               will vary as between different kinds of goods.  It

               may, for example, be determined by the nature of

               the materials or component, its bulk, quantity.

               weight or value, or by the role of a constituent

               material in relation to the use of the goods. 

     In HRL 953600, dated March 29, 1993, Customs held that the

textile liner imparted the essential character to a partial boot

upper with a permanently stitched-on textile bottom [similar to

the samples in issue].  The rationale for that finding was that

the textile liner provided both comfort and warmth due to the

fleece which is essential in a child's winter boot.  Further, the

textile liner predominated in terms of 'bulk, quantity, weight or

value.'  

     HRL 953600 also considered the classification of a partial

boot upper with a permanently stitched-on textile liner without a

stitched-on textile bottom.  In that case as here, we would not

consider the textile liner without a stitched-on textile bottom

as giving the samples their essential character.  Application of

the essential character test in this situation results in the

conclusion that neither the plastic shaft, nor the textile liner

imparts the essential character to the samples.  Consequently,

following GRI 3(c), classification under subheading 6406.10.9040,

HTSUSA, is appropriate as " . . . the heading which occurs last

in numerical order among those which equally merit

consideration." 

                       STYLE 4030111 OT  

     Inasmuch as this style is "more than" an upper which will be

visible externally when the completed footwear is worn, the

external surface area test of note 4(a) to chapter 64, HTSUSA, is

not applicable. The essential character test of GRI 3(b), HTSUSA,

is controlling in determining if it is "of rubber or plastics" or

"of textile materials." 

     A half inch wide edging, the eyelet stays, and the tongue

plus the foam padding inside the collar are made of plastic (with

a woven fabric backing).  The outside collar is a woven textile,

and the much larger lining is a tricot/foam laminated to fabric

glued to a fleecy fabric.  It is our opinion that the essential

character of the sample is imparted by its textile portion.  Our

rationale for this position is that the textile lining provides

both comfort and, due to the fleecy fabric warmth which is

essential in a winter boot.  Also, the textile portions of the

article predominate in terms of "bulk, quantity, weight . . . ." 

     In view of the foregoing, style 4030111 0T is a "composite

good" and should be classified as a part of an unformed upper of

textile material under subheading 6406.10.9040, HTSUSA.

     The shoe lace laced into the three pairs of eyelets does

present a problem.  Unlike the lace in the other two styles, it

can be easily removed and replaced.  Unlike the other two

samples, uppers like this which use standard shoe lacing are

often imported without the laces inserted (the laces are inserted

into the finished shoe): they are also often imported with them

inserted.  Standard shoe laces like this one are certainly

imported separately in large quantities.  The partial upper and

lace cannot be a "set" because they are not packaged for retail

sale.  They are not composite goods because they are not

specially adapted to each other (even the color is not a close

match).  The most natural description for this import is "an

upper with a shoelace in it."  

        The shoe lace is separately classifiable under subheading 

5609.00.1000, HTSUSA, if of cotton , or under subheading

5609.00.3000, HTSUS, if of man-made fibers. 

HOLDING: 

     Styles 7000-ST-01, 7000-ST-04, and 4030111 OT (minus the

lace) are composite goods classifiable under subheading

6406.10.9040, HTSUSA, which provides for parts of footwear,

uppers and parts thereof, other than stiffeners, other, other, of

textile materials other than cotton, of man-made fibers.  The

applicable rate of duty for this provision is 9% ad valorem.  The

applicable textile category is 669. 

     The shoe lace attached to style 4030111 OT is separately

classifiable under subheading 5609.00.1000, HTSUSA, which

provides for articles of yarn, strip or the like of heading 5404

or 5405, twine, cordage, rope or cables, not elsewhere specified

or included, of cotton, with duty at the rate of 5.8% ad valorem,

or at the rate of 9% ad valorem under subheading 5609.003000,

HTSUSA, if of man-made fibers. 

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, the visa and quota category

requirements applicable to the subject merchandise may be

affected.  Since part categories are the result of international

bilateral agreements which are subject to frequent renegotiations

and changes, to obtain the most current information available, we

suggest you check, close to the time of shipment, the Status

Report on Current import quotas (Restraint Levels, an issuance of

the U.S. Customs Service, which is updated weekly and is

available at your local Customs office.

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories, you should contact your local

Customs office prior to the importation of this merchandise to

determine the current status of any import restraints or

requirements. 

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director 




