                         February 2, 1994

                            HQ 113017

VES-3-06-CO:R:IT:C 113017 LLB

CATEGORY:  Carriers

Ms. Mary Jo Schneider

Manager, Guest Programs

Crystal Cruises

2121 Avenue of the Stars

Los Angeles, California 90067

RE:  Coastwise Trade; Photography; 46 U.S.C. App. 
 289

Dear Ms. Schneider:

     This is in response to your facsimile of February 8, 1994,

regarding the transportation of photographers aboard your

company-owned cruise vessel from Los Angeles to Honolulu.  Our

ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

     It is proposed that four persons embark a vessel owned by

Crystal Cruises in the port of Los Angeles, California.  One of

those persons is an executive of the company, and the other three

are professional photographers employed by the company to take

photographs aboard the vessel during the course of its voyage

from Los Angeles to Honolulu, Hawaii, via Ensenada, Mexico.  The

photographs are not intended for company promotional purposes but

will be used for company sales staff training.  The vessel is

scheduled to depart Los Angeles on February 9, 1994.

ISSUE:

     Whether the proposed transportation aboard the vessel in

question constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 
 289.
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LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 
 883 (46 U.S.C. App.


 883), the merchandise coastwise law often called the "Jones

Act", provides in part, that no merchandise shall be transported

between points in the United States embraced within the coastwise

laws, either directly or via a foreign port, or for any part of

the transportation, in any vessel other than a vessel built in

and documented under the laws of the United States and owned by

persons who are citizens of the United States (i.e., a coastwise-qualified vessel).  Section 289 of title 46 (46 U.S.C. App. 


 289, the passenger coastwise law which appears to be more

relevant to your concerns) as interpreted by the Customs Service,

prohibits the transportation of passengers between points in the

United States embraced within the coastwise laws, either directly

or by way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel

(see above).  For purposes of 
 289, "passenger" is defined as

"... any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business." (19 CFR 4.50(b)).

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 
 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade. 

(29 O.A.G. 318 (1912))

     In regard to the applicability of 46 U.S.C. App. 
 289 to

the transportation of a photo crew aboard a non-coastwise-qualified vessel not owned by the transporting company, Customs

has held that the mere carriage of technicians aboard such a

vessel is not a sufficient nexus to the vessel's operation,

navigation, ownership or business to conclude they are other than

passengers within the meaning of 19 CFR 
 4.50(b).  Consequently,

their transportation aboard such a vessel between two United

States points constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 
 289. 

(Customs Rulings MA 212, dated July 3,1957; 104007, dated June

26, 1979; and 105979, dated February 9, 1983)  
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     In the present case, however, the vessel is owned  and

operated by the company which is employing the photographers to

produce photos for company business purposes.  In such an

instance, we would find a sufficient connection with the

ownership or business of the vessel and would not consider

persons so engaged to be passengers.

HOLDING:

     The proposed use of the non-coastwise-qualified vessel in

question for the purpose of transporting persons in the employ of

the transporting company between Los Angeles and Honolulu,

Hawaii, would not violate 46 U.S.C. App. 
 289. 

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch  

