                            HQ 113089

                         August 17, 1994

VES-3 CO:R:IT:C 113089 BEW

CATEGORY: Carriers

Peter S. Herrick, Esquire

Attorney at Law

222 S. W. 15th Road

Miami, Florida 33129

RE:  Coastwise trade; foreign-flag vessel; gambling; voyage-to-

     nowhere; ferried passenger to high seas on non-coastwise- 

     qualified vessels and seaplanes

Dear Mr. Herrick:

This is reference to your letter of April 20, 1994, in which you

request a ruling as to whether the transportation of passengers

on seaplanes and other vessels from the shore to a casino vessel

located beyond the three-mile limit is a violation of the

coastwise laws.

FACTS:

You state that Key West Casino, Inc., operates a foreign flag

vessel from Key West, Florida, on a voyage-to-nowhere, which does

not violate 46 U.S.C. App. 289.  You state that after the vessel

is beyond the 3-mile limit (the territorial waters), it operates

as a gambling casino while on the high seas.  You state that the

"voyage-to-nowhere" generally lasts from 6 p.m. to 12 p.m.  The

foreign-flag casino vessel returns to Key West where the

passengers disembark.

You further state that while the foreign-flag vessel is on the

high seas and operating as a casino, other vessels and seaplanes

will bring "customers" from the United States to the casino

vessel.  Prior to the time that the casino vessel returns to the

United States, the customers (passengers) who board the casino

vessel while she is at sea, will leave the vessel and return to

the United States on the ferrying vessels and seaplanes where

they will disembark at the point of embarkation. 

ISSUE: 

Whether the use of seaplanes and other vessels to ferry

passengers from the shore to a foreign-flag casino vessel which

is located outside of the 3-mile U.S. territorial sea constitutes

a violation of 46 U.S.C. App. 289. LAW AND ANALYSIS:

Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States either directly or

          by way of a foreign port, under penalty of $200 for

          each passenger so transported and landed.

For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs Regulations.) 

Section 4.80a, Customs Regulations (19 CFR 4.80a) is interpretive

of section 289.

In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs Service

has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.

In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

 In the subject case, the use of the foreign-flag casino vessel to

transport passengers on a voyage-to-nowhere is not a violation of

46 U.S.C. App. 289.     

It is stated that while the said vessel is on a voyage-to-

nowhere, other vessels and seaplanes would be used to ferry

customers (passengers) from a coastwise point to the casino

vessel's location on the high seas, and that these passengers are

returned to the shore on the same vessels and seaplanes.  With

respect to the these vessels and seaplanes, the transportation of

passengers on these vessels would not be in violation of section

289.  However, these vessels and seaplanes are subject to the

entry and clearance requirements provided under the Customs laws

and regulations.

HOLDING:

The use of non-coastwise-qualified vessels, other than the

foreign-flag casino vessel, and seaplanes to ferry passengers

from the shore to a foreign-flag casino vessel which is outside

of the 3-mile U.S.

 territorial sea would not constitute a violation of 46 U.S.C.

App. 289.

                                     Sincerely,

                                     Arthur P. Schifflin

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch    




