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CATEGORY:  Carriers

Samuel J. Cohen, Esq.

Zamsky & Cohen

Suite 501, Bank of Guam Building

111 Chalan Santo Papa

Agana, Guam 96910

RE:  Coastwise Trade; Voyage-to-Nowhere; Stationary Platform;    

Guam; 46 U.S.C. App.   289

Dear Mr. Cohen:

     This is in response to your letter dated May 12, 1994,

enclosing your letter to the District Director, U.S. Customs

Service, Honolulu, Hawaii, dated April 25, 1994.  You request a

ruling regarding the application of 46 U.S.C. App.   289 to the

operation of your client's vessel, the M/V SEA PRINCESS.  The

ruling you seek is set forth below.

FACTS:

     The M/V SEA PRINCESS is a foreign-built and documented vessel

operating out of Apra Harbor, Guam.  The vessel engages in the

transportation of passengers on various cruises some of which

constitute valid voyages-to-nowhere and therefore do not violate

46 U.S.C. App.   289.  However, Customs has recently assessed a

penalty against the vessel owners in view of the fact that one of

the cruises offered violates the aforementioned statute.  This

particular cruise embarks passengers in Apra Harbor, proceeds to

and touches the three-mile limit of the U.S. territorial waters,

then re-enters Apra Harbor and moors to two buoys approximately

1/2 mile from the passengers' point of embarkation.  At this

location passengers get off the M/V SEA PRINCESS onto waiting jet

skis and power boats for associated recreational water sports,

eventually returning to the M/V SEA PRINCESS.  Typically, the M/V

SEA PRINCESS remains moored for about three hours then gets

underway again to return to the passengers' point of embarkation

where they disembark.
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     Although the owners of the M/V SEA PRINCESS will, in a

separate correspondence, contest Customs penalty assessment on the

cruise described above, in an effort to prevent future violations

of 46 U.S.C. App.   289 in the continued use of the vessel in Apra

Harbor, Customs is requested to rule whether the following two

scenarios are permissible under the passenger coastwise law.

          1.  Beginning any voyage of the M/V SEA PRINCESS

          from the mooring and ending the voyage at the

          same place.  It is proposed to use a U.S.-flagged

          and built vessel to ferry passengers from the 

          dock to the M/V SEA PRINCESS moored at the buoy

          in the middle of Apra Harbor.  Thereafter, the

          M/V SEA PRINCESS will transport these passengers 

          beyond the 3-mile U.S. territorial sea and return to  

          the mooring buoy.  After returning to the mooring

          buoy, the passengers will then be permitted to use 

          the M/V SEA PRINCESS as a platform for engaging in 

          water sports and activities for 3-5 hours.  After

          finishing such water sports and activities, the 

          passengers will be returned to shore by the use

          of a U.S.-flagged and built vessel as a ferry.

          2.  Use of the M/V SEA PRINCESS as a mere staging

          area for water sports and activities.  To do this,     

     U.S.-flagged and built vessels would transport the          

passengers from the dock to the M/V SEA PRINCESS 

          which would be moored at a mooring buoy inside Apra

          Harbor and would be completely anchored at all times.  

          Thereafter, the passengers would be free for

          the next 3-5 hours to engage in water sports and 

          activities.  Upon completion of such water sports

          and activities, the passengers would thereafter be

          ferried on a U.S.-flagged and built vessel from the

          stationary M/V SEA PRINCESS back to the dock.

ISSUES:

     1.  Whether the use of a foreign-built, foreign-flagged vessel

to transport passengers from a coastwise point within a harbor to

a point beyond the 3-mile U.S. territorial sea and returning to the

same coastwise point where they will use the vessel as a platform

for water sports prior to returning to shore on a U.S.-flagged and

built vessel constitutes a violation of 

46 U.S.C. App.   289.
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     2.  Whether the use of a foreign-built, foreign-flagged vessel

solely as a stationary staging area for water sports whereby the

vessel would remain anchored at all times within a harbor within

the 3-mile U.S. territorial sea with passengers being ferried from

shore to the vessel by a U.S.-flagged and built vessel constitutes

a violation of 46 U.S.C. App.   289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix,   289 (46 U.S.C. App.

  289, the passenger coastwise law), prohibits the transportation

of passengers between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or by way of a foreign port,

in a non-coastwise-qualified vessel (i.e., any vessel other than

one that is built in and documented under the laws of the United

States and owned by persons who are citizens of the United States). 

     The coastwise laws generally apply to points in the U.S.

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in cases

where the baseline and the coastline differ.  Points within the

same harbor are also embraced within the coastwise laws. 

Furthermore, the coastwise laws as applicable to Guam pursuant to

46 U.S.C.   877.

     In regard to the first scenario under consideration, the use

of the M/V SEA PRINCESS in transporting passengers from their point

of embarkation in Apra Harbor to a point beyond the 3-mile U.S.

territorial sea and returning to the point of embarkation to

disembark, without intervening stops, constitutes a voyage-to-

nowhere which, pursuant to a 1912 opinion of the Attorney General

(29 O.A.G. 318 (1912)), does not constitute a violation of 46

U.S.C. App.   289.  The fact that the passengers' point of

embarkation and disembarkation for the M/V SEA PRINCESS is the same

point and happens to be at a location within the harbor and not on

shore does not negate the validity of a valid voyage-to-nowhere.
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     In the second scenario the use of the M/V SEA PRINCESS as a

stationary staging area is also not a violation of 46 U.S.C. App.

  289.  It is stated that during the period in which the vessel

would be used for water sports by the passengers ferried from shore

to its location within Apra Harbor, it would be "...completely

anchored at all times..." (See counsel's April 25, 1994, letter at

p. 3)  Accordingly, the M/V SEA PRINCESS cannot be said to be

transporting passengers between coastwise points.  

     We note that both scenarios discussed above fail to give rise

to a violation of 46 U.S.C. App.   289 with respect to the M/V SEA

PRINCESS in view of the fact that the vessel is not involved in the

transportation of passengers between coastwise points.  With

respect to the vessels ferrying passengers from shore to the M/V

SEA PRINCESS' mooring point within Apra Harbor, such vessels are

transporting passengers between coastwise points and therefore must

be coastwise-qualified (i.e., U.S.-built, owned and documented). 

It appears from the information provided that this is in fact the

case.

HOLDINGS:

     1.  The use of a foreign-built, foreign-flagged vessel to

transport passengers from a coastwise point within a harbor to a

point beyond the 3-mile U.S. territorial sea and returning to the

same coastwise point where they will use the vessel as a platform

for water sports prior to returning to shore on a U.S.-flagged and

built vessel does not constitute a violation of 46 U.S.C. App.  

289.

     2.  The use of a foreign-built, foreign-flagged vessel solely

as stationary staging area for water sports whereby the vessel

would remain anchored at all times within the 3-mile U.S.

territorial sea with passengers being ferried from shore to the

vessel by a U.S.-flagged and built vessel does not constitute a

violation of 46 U.S.C. App.   289.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief




