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CATEGORY:  Carriers

David W. Hiott

Fleet Captain

Las Carabelas 

1900 North Chaparral

Corpus Christi, Texas 78401

RE:  Coastwise Trade; Sailing School; 46 U.S.C. App.   289

Dear Mr. Hiott:

     This is in response to your letter dated August 13, 1994,

requesting a ruling regarding the charging of a tuition fee for

crew training classes.  Our ruling on this matter is set forth

below.

FACTS:

     Las Carabelas Columbus Fleet Association (the "Association")

of Corpus Christi, Texas has a lease agreement with Spain for the

operation of the Spanish-flagged vessels NINA, PINTA & SANTA MARIA

for a term of fifty (50) years.  The vessels are owned by the

government of Spain and have been operated by the Association for

crew training classes.  These classes have, heretofore, been

offered free of charge.  The Association now proposes to charge a

tuition fee for the aforementioned classes.

ISSUE:

     Whether the charging of a tuition fee for crew training

classes aboard a foreign-flagged vessel constitutes a use in the

coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App.   289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix,   289 (the passenger

coastwise law), as interpreted by the Customs Service, prohibits

the transportation of passengers between points embraced within

the coastwise laws, either directly or by way of a foreign port,

in any vessel other than a vessel built in, documented under the

laws of, and owned by citizens of the United States.  Pursuant to

  4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)), the word 
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"passenger," for purposes of this provision, is defined as "...any

person carried on a vessel who is not connected with the operation

of such vessel, her navigation, ownership, or business."

     In our interpretation of   289, we have long-held that a

person transported on a vessel as a student in courses such as

oceanography or sailing and seamanship, when the presence of that

person is required on board the vessel as a part of his or her 

course or training, is not a passenger, for purposes of the

coastwise laws.  This is so regardless of whether a fee is charged

for the aforementioned instruction.  Accordingly, the use of the

subject vessels by the Association as described above is not a use

in the coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App. 

  289.

HOLDING:

     The use of a vessel for purposes of offering instruction in

navigation and seamanship, regardless of whether a tuition fee is

charged for such instruction, is not considered a use in the

coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App.   289.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief




