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FOR-2-01/FOR-2-02-CO:R:C:E 224847 AJS

CATEGORY: Foreign Trade Zone

Mr. Stephen J. Leahy

Leahy & Ward

63 Commercial Wharf

Boston, MA 02110

RE: Conversion of automatic M-14 rifles into semiautomatic rifles

in a foreign trade zone; 19 U.S.C. 81c(a); C.S.D. 84-4.

Dear Mr. Leahy:

     This is in reply to your request of July 15, 1993,

concerning Century Arms, Inc. (Century), and the manipulation of

rifles in a Foreign Trade Zone (FTZ).

FACTS:

     Century intends to import fully automatic M-14 rifles into a

FTZ, at which time the selector switch and the connector assembly

of the M-14 will be removed, thus converting the rifles to semi-

automatic.  These rifles will subsequently be exported.

ISSUE:

     Whether the subject operation is permissible in a FTZ.

LAW AND ANALYSIS:

     FTZs are established under the authority of the FTZ Act of

1934, as amended, 19 U.S.C. 81a-81u.  Section 81c provides for

the admission of merchandise into a FTZ and its treatment and

shipment to customs territory.  Section 81c(a) states: 

          foreign and domestic merchandise of every description,

          except such as is prohibited by law, may, without being

          subject to the customs laws of the United States,

          except as otherwise provided in this chapter, be

          brought into a zone and may be stored, sold, exhibited,
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     broken up, repacked, assembled, distributed, sorted, graded,

     cleaned, mixed with foreign or domestic merchandise, or

     otherwise manipulated, or be manufactured except as

     otherwise provided in this chapter, and be exported . . .

     The fifth provision of section 81c(a) as pertinent here

provides:

          That no operation involving any foreign or domestic    merchandise brought into a zone which operation would be

                                                                 subject to any provision or provisions of . . . chapter 25 

                                                                 . . . of Title 26, if performed in Customs territory . . .

                                                                 shall be permitted in a zone except those operations . . .

                                                                 which were permissible under this chapter prior to July 1,

                                                                 1949.

The manufacture of firearms was not permitted in FTZs before July

1, 1949.  Consequently, if the subject operations is such a

manufacture it would not be permissible under section 81c.  

     Chapter 25 of the Internal Revenue Code of 1939 placed taxes

on the manufacture of pistols, revolvers, machine guns, and

short-barrelled firearms.  The applicable provisions of current

law, the Internal Revenue Code of 1954, are 26 U.S.C. 4181, 4182,

and 5811 et seq.  These provisions tax the manufacture of all

firearms.  In Customs Service Decision (C.S.D.) 84-4, Customs

ruled that the manufacture of all types of firearms, that is,

those covered by 26 U.S.C. 4181, 4182 and 5811 et seq. is

prohibited in a FTZ.

     The Federal firearms laws that appear applicable here are

administered by the Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms

(BATF), with whom we have consulted.  The BATF informed this

office that it had no objections to the modification of the

subject firearms for exportation.  Therefore, we conclude that

the subject firearms are not covered by 26 U.S.C. 4181, 4182 and

5811 et seq. 

     ATF also informed this office that Section 922(o) of the Gun

Control Act of 1968 (GCA), as amended, prohibits the importation

of M-14 automatic rifles into the United States other than for

sale to governmental entities and law enforcement agencies. 

Firearms brought from outside the United States and placed in a

FTZ are not considered imported for purposes of the GCA or the

National Firearms Act, so the licensing and registration

provisions of those Acts are not applicable here.  However, the

firearms are considered imported for purposes of the Arms Export

Control Act of 1976 and are subject to the regulations issued 
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pursuant thereto (27 CFR 47).  An approved permit is required to

import the firearms into the FTZ.  Further, the exportation would

require an export license issued by the Department of State.

HOLDING:

     The subject operation is permissible in a FTZ.  An approved

permit is required for the importation of the merchandise and an

export license is required for its export. 

                                 Sincerely,

                                 John Durant, Director

                                 Commercial Rulings Division

