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CATEGORY:  Entry

Mr. Frederick D. Lawrence

District Director of Customs

9 North Grand Avenue

Nogales, Arizona 85621

RE: Date of Entry; Immediate Delivery; Quota; North American

    Free Trade Agreement Act (NAFTA); 19 CFR 141.68

Dear Mr. Lawrence:

In your letter of May 6, 1994, you request advice on the

applicability of 19 CFR 141.68 regarding the date of entry to the

importation of eggplant in your district.  One of the questions

you raise is whether NAFTA and the implementing statute and

regulations change any of the entry rules for Mexican or Canadian

originating goods.  As you can see from a review of the interim

regulations pertaining to NAFTA (T.D. 94-1) and the NAFTA

Implementation Act (Public Law 103-182), the effects of NAFTA and

its implementing statute and regulations are extremely broad. 

Therefore, we are not attempting to answer, in this ruling, that

general question.  However, in our ruling, we will incorporate

changes effected by NAFTA and its implementing statute and

regulations which affect the specific situation you describe and

the statutes and regulations applicable to that situation.

Our ruling follows.

FACTS:

You state that on the Mexican/United States border all produce is

normally released under the immediate delivery procedures. 

Before implementation of NAFTA, when a vegetable or fruit changed

from a lower duty rate to a higher duty rate, the broker would

request that for a week to 10 days before the change, the

particular product be released under the entry procedures in 19

CFR 141.68(a).

You state that the general rate of duty for eggplant was

increased on April 1, 1994, but that under NAFTA eggplant also

went from a non-quota to a tariff rate quota (citing subheadings

0709.30.4000, 0709.30.2000, 9906.07.35, and 9906.07.36,

Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS)).  You

state that all eggplant entered after April 1 is considered to be

subject to a tariff rate quota and reported as such but, since

the quota is not an absolute one, eggplant may be released

through an immediate delivery or entry procedures in 19 CFR

141.68(a).

You state that in the middle of March, in anticipation of the

April change in duty, some brokers in your district asked that

for the last week in March all of their eggplant releases be

released under 19 CFR 141.68(a).  Eggplant subject to such

requests was released in March and the broker filed the entry

summary in April with a March date of entry and a free rate of

duty.

ISSUES:

(1)  In a situation such as that described in the FACTS portion

of this ruling, when merchandise is released under 19 CFR

141.68(a) in a time period when the merchandise is not under any

quota restrictions but the entry summary is subsequently filed

when the merchandise is subject to a tariff rate quota, what is

the date of entry?

(2)  In the situation described in ISSUE (1), must the

merchandise be entered under the HTSUS tariff rate quota number,

or can the importer enter the merchandise at the lower rate but

still have it be subject to the quota?

LAW AND ANALYSIS:

The effective rates of duty for merchandise imported into the

United States are provided for in 19 U.S.C. 1315.  That statute,

as recently amended by section 633 of title VI of the NAFTA

Implementation Act (Public Law 103-182; 107 Stat. 2057, 2198),

provides, in pertinent part, that:

    (a)  Except as otherwise specially provided for, the rate or

    rates of duty imposed by or pursuant to this chapter or any

    other law on any article entered for consumption or

    withdrawn from warehouse for consumption shall be the rate

    or rates in effect when the documents comprising the entry

    for consumption or withdrawal from warehouse for consumption

    and any estimated or liquidated duties then required to be

    paid have been deposited with the Customs Service by

    written, electronic or such other means as the Secretary by

    regulation shall prescribe, except that--

       (1)  ...

       (2)  any article which is not subject to a quantitative

       or tariff-rate quota and which is covered by an entry for

       immediate transportation made at the port of original

       importation under [19 U.S.C. 1552], if entered for

       consumption at the port designated by the consignee, or

       his agent, in such transportation entry without having

       been taken into the custody of the appropriate customs

       officer under [19 U.S.C. 1490], shall be subject to the

       rate or rates in effect when the transportation entry was

       accepted at the port of original importation ....

Customs Regulations issued under this statute and/or pertinent to

the issues under consideration are set forth, in part, below:

    Under 19 CFR 141.69, "[t]he rates of duty applicable to

    merchandise shall be the rates in effect at the time of

    entry, as specified in 
 141.68, except [in cases not

    pertinent in this case] ...."

    Section 141.68, referred to above, provides the time of

    entry for merchandise imported into the United States. 

    Subsection (a) of section 141.68 provides the general rule

    for establishing the time of entry when entry documentation

    is filed without an entry summary and subsection (b) of

    section 141.68 provides the rule for establishing the time

    of entry when an entry summary serves as both the entry

    documentation and entry summary.  Subsection (c)

    specifically provides for merchandise released under the

    immediate delivery procedure (the time of entry is the time

    the entry summary is filed in proper form, with estimated

    duties attached).  Subsection (d) specifically provides for

    the time of entry for quota-class merchandise (i.e., "[t]he

    time of entry for quota-class merchandise shall be the time

    of presentation of the entry summary or withdrawal for

    consumption in proper form, with estimated duties attached

    or, if the entry/entry summary information and a valid

    scheduled statement date ... have been successfully received

    by Customs via [ABI], without estimated duties attached, as

    provided in [19 CFR 132.11a]").

    Under 19 CFR 132.1(d), "presentation" is defined for

    purposes of the Customs Regulations pertaining to quota as

    "the delivery in proper form to the appropriate Customs

    officer of ... [a]n entry summary for consumption, which

    shall serve as both the entry and the entry summary, with

    estimated duties attached ... or ... [a]n entry summary for

    consumption, which shall serve as both the entry and the

    entry summary, without estimated duties attached [if ABI

    procedures, see above, are used] or ... [a] withdrawal for

    consumption with estimated duties attached."  The time of

    presentation of an entry/entry summary for quota purposes is

    the time of delivery in proper form of the above-described

    documents (i.e., the documents listed in the definition of

    "presentation") (see 19 CFR 132.11a).  Under 19 CFR

    132.1(e), "quota-class merchandise" is defined as "any

    imported merchandise subject to limitations under an

    absolute or a tariff-rate quota."

In interpreting these provisions, we are guided by the rule of

interpretation that a general rule will not be held to apply to a

matter specifically dealt with in another part of the same

provision (Ginsberg & Sons, Inc. v. Popkin, 285 U.S. 204, 208

(1932); Green v. Bock Laundry Machine Co., 490 U.S. 504, 524

(1989)).  In this case, in 19 CFR 141.68(d), there is a specific

rule pertaining to quota-class merchandise (we note that such

merchandise includes merchandise subject to limitations under a

tariff-rate quota as well as an absolute quota (19 CFR

132.1(e))).  Under section 141.68(d), the date of entry for

quota-class merchandise is the time of presentation of the entry

summary or withdrawal for consumption in proper form with

estimated duties attached (unless ABI procedures are used, in

which case estimated duties need not be attached).  As the more

specific provision, this provision prevails over the general

provision in 19 CFR 141.68(a) when the merchandise entered is

quota-class merchandise.

We note that this interpretation is consistent with the Customs

Regulations relating to quota (19 CFR Part 132), which treat the

time of presentation as the time of presentation of the

entry/entry summary in proper form, with estimated duties

attached (see 19 CFR 132.1(d) and 132.11a, described above). 

(See also, in this regard, T.D. 78-228.)

In the situation you describe, merchandise (eggplant) from Mexico

(for purposes of this ruling, we assume that the eggplant

qualifies as a good of Mexico under the terms of NAFTA) was

released by Customs before April 1, 1994, but the entry summary

for the merchandise was filed in April.  Under the HTSUS,

eggplant entered during the period from April 1 to June 30,

inclusive, in any year is subject to a tariff-rate quota

(subheadings 0709.30.20, 9906.07.35, 9906.07.36, HTSUS, and U.S.

Note 12 to subchapter VI of chapter 99, HTSUS).  Section

141.68(d) of the Customs Regulations specifically provides, in

pertinent part, that the date of entry for quota-class

merchandise is the time of presentation of the entry summary in

proper form, with estimated duties attached (unless ABI

procedures are used, in which case duties need not be attached). 

Therefore, the date of entry for this merchandise is the date the

entry summary was filed and since that was in April, the

merchandise is subject to the tariff-rate quota.  Since the date

of entry of the merchandise is April, the merchandise must be

entered under the HTSUS tariff provision applicable at that time

(i.e., for eggplant which qualifies as a good of Mexico under the

terms of NAFTA, subheading 0709.30.2000/9906.07.35 or

0709.30.2000/9906.07.36, depending on whether the merchandise is

within the quantitative limits specified in U.S. Note 12 to

subchapter VI of chapter 99).

HOLDINGS:

(1)  In a situation such as that described in the FACTS portion

of this ruling, when merchandise is released in a time period

when the merchandise is not under any quota restrictions but the

entry summary is subsequently filed when the merchandise is

subject to a tariff rate quota, the date of entry is the date

that the entry summary was filed in proper form, with estimated

duties attached (unless ABI procedures are used, in which case

duties need not be attached).

(2)  In the situation described in ISSUE (1), the merchandise

must be entered under the HTSUS tariff provision (for eggplant

entered between April 1 and June 30, inclusive, which qualifies

as a good of Mexico under the terms of NAFTA, subheading

0709.30.2000/9906.07.35, or 0709.30.2000/9906.07.36, depending on

whether the merchandise is within the quantitative limits

specified in U.S. Note 12 to subchapter VI of chapter 99, HTSUS),

applicable at the date of entry (see above).

    The Office of Regulations and Rulings will take steps to

make this decision available to Customs personnel via the Customs

Rulings Module in ACS and the public via the Diskette

Subscription Service, Freedom of Information Act and other public

access channels 60 days from the date of this decision.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division

