                            HQ 545519

                          June 30, 1994

VAL CO:R:C:V  545519 er

CATEGORY: VALUATION

District Director

Seattle District

RE:  Request for Internal Advice 105/93 Concerning the

     Dutiability of Certain Commissions.

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum dated December 10,

1993, forwarding a request for internal advice dated July 27, 1993,

submitted by Billy J. Gwin of Geo. S. Bush & Co., Inc. on behalf of

their client, Ace Novelty Co. ("Ace").  We regret the delay in

responding.

FACTS:

     The dutiability of the buying commissions paid by Ace to

various buying agents has been a matter of disagreement between

Customs' offices at Seattle, Los Angeles and Chicago.  It is

Seattle's position that the buying commissions are not dutiable;

however, both Los Angeles and Chicago disagree, believing that the

monies paid to the buying agents are dutiable as part of the price

actually paid or payable for the imported merchandise.  

     It is the practice of the buying agents to prepare the

invoices itemizing the imported merchandise.  The invoices identify

ACE as the purchaser and consignee, and specify that the

merchandise was shipped on purchaser's account and risk.  The

invoices also identify the manufacturer from whom the merchandise

is purchased and the number of the purchase order originally issued

from ACE that initiated the sale between the manufacturer and ACE. 

Next to each merchandise itemization, a unit price appears, which

price includes the x percent (x%) buying commission payable to the

buying agent responsible for preparing the invoice.  The last page

of the invoice reveals a total FOB (country of exportation) value,

commission included.  Below the total FOB value, the amount for the

buying commission is identified and is calculated at x percent (x%)

of the total FOB (country of exportation) value.  Underneath the

amount for the buying commission is the figure representing the FOB

value less the buying commission, which amount is described on the

invoice as the total Ex-factory value.  

     Because the amounts for the commissions are included in the

itemized unit value amounts listed on the invoice prepared by the

buying agent, and are deducted from the total FOB invoiced value,

it is Los Angeles' and Chicago's position that the buying

commissions constitute part of the price actually paid or payable

for the merchandise.  Seattle's position is that before any

commission may be considered nondutiable, the bona fides of the

claimed agency relationship between the buyer and the agent must be

examined, and that if Customs is satisfied that the buying

commissions are bona fide, then the fact that the commission

amounts are included in the invoiced unit values, and deducted from

the total FOB invoiced value, does not disqualify them from

nondutiable status.

ISSUE:

     Whether buying commissions calculated based on a percentage of

the total invoiced FOB value, and deducted from the total invoiced

FOB value, are deductible from the price actually paid or payable.

LAW AND ANALYSIS:

     We assume the merchandise is appraised under transaction value

as provided for under section 402(b) of the Tariff act of 1930, as

amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401a). 

Section 402(b)(1) of the TAA provides, in pertinent part, that the

transaction value of imported merchandise is the "price actually

paid or payable for the merchandise when sold for exportation to

the United States", plus enumerated additions.

     The "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as the "total payment (whether director or

indirect, and exclusive of any costs, charges, or expenses incurred

for transportation, insurance, and related services incident to the

international shipment of the merchandise . . .)  made, or to be

made, for the imported merchandise by the buyer to, or for the

benefit of, the seller."

     Bona fide buying commissions are not an addition to the price

actually paid or payable.  Pier 1 Imports, Inc. v. United States,

708 F.Supp. 351, 354, 13 CIT 161, 164 (1989); Rosenthal-Netter,

Inc. v. United States, 679 F.Supp. 21, 23 12 CIT 77, 78 (1988);

Jay-Arr Slimwear, Inc. v. United States, 681 F.Supp. 875, 878, 12

CIT 133 136 (1988).

     The existence of a bona fide buying commission depends upon

the relevant factors of the individual case.  Eg., J.C. Penney

Purchasing Corp. v. United States, 451 F.Supp. 973, 983 (Cust. Ct.

1978).  The importer has the burden of proving the existence of

bona fide buying commissions.  Rosenthal-Netter, 679 F.Supp. at 23;

New Trends, Inc. v. United States, 645 F.Supp. 957, 960, 10 CIT 637

(1986).

     In a general notice published in the Customs Bulletin on March

15, 1989, Customs provided an explanation of its position on buying

commissions.  The following excerpts illustrate that position:

     While bona fide buying commissions are nondutiable,

     evidence must be submitted to Customs which clearly

     establishes that fact.  In this regard, Headquarters

     Ruling Letter 542141, dated September 29, 1980, also

     cited as TAA No. 7, provides:

          ...an invoice or other documentation from the

          actual foreign seller to the agent would be

          required to establish that the agent is not a

          seller and to determine the price actually

          paid or payable to the seller.  Furthermore,

          the totality of the evidence must demonstrate

          that the purported agent is in fact a bona

          fide buying agent and not a selling agent or

          an independent seller.

     In determining whether an agency relationship exists, the

primary consideration is the right of the principal to control the

agent's conduct with respect to those matters entrusted to the

agent.  J.C. Penney, 451 at 983.  The existence of a buying agency

agreement has been viewed as supporting the existence of a buying

agency relationship.  Dorco Imports v. United States, 67 Cust. Ct.

503, 512, R.D. 11753 (1971).  In addition, the courts have examined

such factors as:  whether the purported agents' actions were

primarily for the benefit of the principal; whether the principal

or the agent was responsible for the shipping and handling and the

costs thereof; whether the importer could have purchased directly

from the manufacturers without employing an agent; whether the

intermediary was operating an independent business, primarily for

its own benefit; and whether the purported agent was financially

detached from the manufacturer of the merchandise.  Rosenthal-

Netter, 679 F.Supp. 21, 23 (1988); New Trends, 645 F.Supp. 957,

960-962.

     In the instant case, Seattle is satisfied that the duties

performed by the agents are those typically performed by bona fide

buying agents.  In reaching this conclusion, Seattle examined the

buying agency agreements between the parties, copies of

manufacturers' invoices and payment records.  The buying agency

agreements specify that the agent will arrange for  shipment of the

merchandise, visit manufacturers and/or other agents of the buyer,

collect samples, submit the samples to the buyer, report regularly

to the buyer about the market situation and availability of

merchandise and obtain price quotes.  Upon receipt of written

instructions from the buyer, the agent places orders on behalf of

the buyer, verifies that the quantity, quality and condition of

merchandise conform to specifications and inspects finished

products prior to packing.  The agreement further states that the

agent will never act as a seller in the transactions involving ACE. 

As noted above, the invoices identify the manufacturer of each unit

of merchandise listed. 

     Neither Chicago nor Los Angeles discussed whether the agency

relationship appeared to be bona fide in any or all respects, aside

from the method of invoicing.  In a memorandum dated January 4,

1994, the National Import Division agrees with Seattle's position

that the buying commission should not be considered dutiable when

the only factor that would cause Customs to find otherwise is an

invoicing practice.  

     The facts in the instant case are very similar to those in

Monarch Luggage Co., Inc. v. United States, Slip Op. 89-91 (June

28, 1989).  There the court found that the evidence submitted did

establish that the agents were bona fide buying agents.  However,

with respect to certain entries, the invoices submitted indicated

that the commissions were calculated by dividing the FOB price by

a specific figure.  The commissions were then deducted from the

invoiced FOB price of the merchandise.  Citing to BBR Prestressed

Tanks, Inc., et al. v. U.S., 64 Cust. Ct. 787, 788, A.R.D. 265

(1970), the court found that because the amounts attributable to

the buying commissions were part of the price actually paid or

payable for the merchandise, the amounts were properly included in

the dutiable value of the imported merchandise.  For the other

entries made after late 1981, a different invoicing method was used

whereby the commission was calculated by multiplying the FOB price

by a certain amount, and remitting the commission amount separately

by check from the buyer to the agent.  Under these circumstances

the court found that the commissions became an amount separate from

and in addition to the price for the merchandise.  Thus, these

commissions were properly excluded from the dutiable value of the

merchandise.

     In the instant case, as in Monarch, there appears to be no

question, as far as Seattle is concerned, that the agents are bona

fide agents.  However, in view of the court's decision in Monarch,

because the subject buying commissions are calculated by deducting

an amount from the invoiced FOB total, the commissions must be

included in the dutiable value of the merchandise.  If these

amounts were calculated by adding an amount to the invoiced total

it would appear that the commissions would not be dutiable, because

in all other respects, the bona fides of the agency relationship

are satisfied.  As noted by the court in Monarch, a mere change in

the method of invoicing, if it is only in form and really not in

substance, would not suffice to change [the party] from a selling

agent, if it had been one, to a buying agent."  Monarch at 525. 

However, where the form follows the actual substance, then the

change in invoicing techniques from a previously unacceptable

method to a method which does not include the commissions in the

price actually paid or payable, may serve to render nondutiable

those commissions which are bona fide.  

     The "form" of the invoicing is a significant factor in

deciding whether the commissions paid to bona fide buying agents

are nondutiable.  Where those commissions are deducted from the

total FOB invoiced value of the goods, they are dutiable and

Customs has no authority to treat them as anything other than

dutiable as part of the price actually paid or payable for the

imported merchandise.  See, TAA 7; HRLs 542362, 542176, 542358,,

542785, 543023, 543292, and 544426.

     As a reminder concerning the determination regarding the

existence, or not, of a bona fide buying agency relationship, such

a decision is always factually specific.  Thus, the actual

determination concerning the agency will be made by the appraising

officer at the port of entry and will be based on the entry

documentation submitted.  The totality of the evidence must

therefore demonstrate that the purported agent is in fact a bona

fide buying agent and not a selling agent nor an independent

seller.  See, 23:11 Cust. Bull. & December 9, General Notice dated

March 15, 1989; HRL 542121 (September 29, 1991).  The manner of

invoicing is an issue which is separate from the determination

regarding the bona fides of an agency relationship, but,

nonetheless, must be properly performed if bona fide buying

commissions are to be nondutiable.

HOLDING:

     Where buying commissions are calculated by deducting an amount

from the total FOB invoiced value, such commissions are dutiable as

part of the price actually paid or payable, regardless of whether

the buying agency relationship is bona fide in all other respects.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division

