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                        November 15, 1994

CLA-2 CO:R:C:S  558754  WAS

CATEGORY:  Classification

Ms. Tracy Ann Ehme

A.W. Fenton Company Inc.

P.O. Box 360614

Columbus, Ohio 43236-0614

RE:  Eligibility of footwear uppers from the Dominican Republic

     for duty-free treatment under the CBERA; U.S. Note 2(b);

     country of origin marking; telex 9264071

Dear Ms. Ehme:

     This is in response to your letter dated September 9, 1994,

on behalf of Rocky Shoes & Boots Co., concerning the eligibility

of footwear parts from the Dominican Republic for duty-free

treatment under the Caribbean Basin Economic Recovery Act (CBERA)

(19 U.S.C. 2701-2706) or under U.S. Note 2(b), subchapter II,

Chapter 98, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS) ("Note 2(b)), and country of origin marking requirements. 

A sample of the merchandise was submitted for our review.

FACTS:

     You state that you propose to ship 100 percent U.S.-origin

materials to the Dominican Republic where they will be made into

footwear uppers.  In the Dominican Republic, the production of

the footwear uppers involves cutting, assembling and stitching

the components together.  Upon completion of the footwear upper,

it is shipped to Puerto Rico where it is made into a completed

shoe.

     You state that the labor costs incurred in the Dominican

Republic are $1.50 per pair; finishing costs incurred in Puerto

Rico are $2.71 per pair; processing time in the Dominican

Republic is 1 1/2 hours; processing time in Puerto Rico is 30

minutes, due to the advanced level of technology present at the

facility.

ISSUES:

     (1) Whether the footwear uppers are eligible for duty-free

treatment under the CBERA.

     (2) Whether the footwear uppers which are produced in the

Dominican Republic from U.S. materials are eligible for duty-free

treatment under Note 2(b).

     (3) What are the country of origin marking requirements for

the footwear uppers from the Dominican Republic?

LAW AND ANALYSIS:

I. Eligibility under the CBERA

     Under the CBERA, eligible articles the growth, product, or

manufacture of designated beneficiary countries (BC's), may enter

the U.S. free of duty if such articles are imported directly to

the U.S. from the BC, and if the sum of (1) the cost or value of

the materials produced in a BC or BC's, plus (2) the direct cost

of processing operations performed in a BC or BC's, is not less

than 35% of the appraised value of the article at the time it is

entered into the U.S.  See 19 U.S.C. 2703(a).  The cost or value

of materials produced in the U.S. may be applied toward the 35%

value-content minimum in an amount not to exceed 15% of the

imported article's appraised value.  See section 10.195(c),

Customs Regulations (19 CFR 10.195(c)).  Materials made in Puerto

Rico are considered to be of U.S.-origin for purposes of the

CBERA.

     The Dominican Republic is a BC for purposes of the CBERA. 

See General Note 7(a), HTSUS.  General Note 7(c), HTSUS, provides

that, unless excluded from eligibility under subdivision (d), an

article from a BC shall be entitled to duty-free treatment under

the CBERA if it is provided for in a subheading for which a rate

of duty of "Free" appears in the "Special" subcolumn followed by

the symbol "E" or "E*", and all the CBERA rules of origin are

satisfied.  General Note 7(d)(iii), HTSUS, excludes from

eligibility textile and apparel articles which consist of certain

materials which are set forth in subsections (A) - (D) of

subsection (d).  The footwear upper at issue in this ruling is

classified in subheading 6406.10.90, HTSUS, which provides for

parts of footwear. . . Uppers and parts thereof. . . Other. 

Footwear uppers classified in this provision are subject to

Textile Category Number 669.  It appears that based on your

description and the sample of the footwear uppers, they would be

considered a textile article as defined in General Note

7(d)(iii), HTSUS, and therefore, ineligible for CBERA treatment.

II. Eligibility under Note 2(b)

     Section 222 of the Customs and Trade Act of 1990 (Public Law

101-382) amended U.S. Note 2, subchapter II, Chapter 98, HTSUS,

to provide for the duty-free treatment of articles (other than

textile and apparel articles, and petroleum and petroleum

products) which are assembled or processed in a Caribbean Basin

Economic Recovery Act (CBERA) beneficiary country (BC) wholly of

fabricated components or ingredients (except water) of U.S.

origin.  This amendment was effective with respect to goods

entered on or after October 1, 1990.

     Note 2(b) provides as follows:

     (b)  No article (except a textile article, apparel article,

          or petroleum, or any product derived from petroleum,

          provided for in heading 2709 or 2710) may be treated as

          a foreign article, or as subject to duty, if--

          (i) the article is--

               (A)  assembled or processed in whole of fabricated

                    components that are a product of the United

                    States, or

               (B)  processed in whole of ingredients (other than

                    water) that are a product of the United

                    States, in a beneficiary country; and

          (ii) neither the fabricated components, materials or

               ingredients, after exportation from the United

               States, nor the article itself, before importation

               into the United States, enters the commerce of any

               foreign country other than a beneficiary country.

     As stated in this paragraph, the term "beneficiary country"

     means a country listed in General Note 7(a), HTSUS.

     General Note 2, HTSUS, states that "[t]he term 'customs

territory of the United States' as used in the tariff schedule,

includes only the States, the District of Columbia and Puerto

Rico."

     Although Note 2(b)(i)(A) and (B) are separated by the word

"or", it is our opinion that Congress did not intend to preclude

free treatment under this provision to an article which is

created in a BC both by assembling and processing U.S. fabricated

components and by processing U.S. ingredients.

     Pursuant to General Note 3(c)(v)(A), HTSUS, the Dominican

Republic has been designated as a BC for CBERA purposes.  We have

previously held that footwear and parts of footwear are eligible

articles under Note 2(b), regardless of whether they are subject

to textile agreements.  See T.D. 91-88, 25 Cust. Bull. 45 (1991). 

Customs has followed this position on footwear and parts of

footwear in HRL's 555742 dated November 5, 1990, and 555788 dated

September 9, 1991.  These rulings allowed duty-free treatment

under Note 2(b) to footwear and footwear uppers made, at least in

part, of textile materials.

     In HRL 556487 dated April 1, 1992, footwear uppers and socks

were manufactured in the Dominican Republic using materials which

originated entirely in the U.S.  The uppers and socks were

shipped to Puerto Rico directly from the Dominican Republic

where, in some instances, they were manufactured into completed

footwear.  We held that the footwear uppers and socks were

eligible articles under Note 2(b).  Moreover, we stated that the

footwear uppers, which were assembled and processed in the

Dominican Republic entirely from U.S.-origin components and

ingredients and were either imported into Puerto Rico fully-assembled, unassembled or in separate components, may enter duty-free pursuant to Note 2(b), provided the documentation

requirements set forth in Headquarters telex 9264071 dated

September 28, 1990, were satisfied.

     We believe that the facts in the instant case are closely

analogous to HRL 556487.  In regard to the operations performed

in the Dominican Republic, we believe that the assembly and

processing operations which consist of cutting fabric to shape

and assembling the cut pieces are encompassed by the operations

specified in Note 2(b).  Therefore, if, in fact, all of the

materials used to produce the footwear uppers are of U.S. origin

and have been shipped directly to the Dominican Republic, and the

articles at issue are shipped directly to Puerto Rico without

entering into the commerce of any foreign country other than a

BC, the footwear uppers will be entitled to duty-free treatment

under Note 2(b), provided all documentation requirements are met.

III. Country of Origin Marking Requirements under Note 2(b)

     With regard to the country of origin marking requirements

for the footwear uppers which are eligible for duty-free

treatment under Note 2(b), the Director of the Office of Trade

Operations, Headquarters, issued instructions to Customs field

offices in Headquarters telex 9264071 dated September 28, 1990. 

The following paragraph on country of origin marking appears in

the telex:

     Since the language of this provision prohibits us from

     treating these articles as foreign, there appears to be no

     basis for requiring that the articles be marked with the

     Caribbean country of processing or assembly.  If so desired,

     however, they may be marked "Assembled in (name of CBI

     country) of U.S. components" or other similar wording. 

     Whether or not the articles can be marked as products of the

     United States must be decided by the Federal Trade

     Commission (FTC).  Until further instructions are issued,

     marking requirements should be limited to these guidelines.

     Therefore, based on the conclusion set forth above in telex

9264071, the footwear parts which you intend to import from the

Dominican Republic which qualify for duty-free treatment under

Note 2(b) are not required to be marked as a product of the

Dominican Republic.  

HOLDING:

     Based on the information and sample provided, we are of the

opinion that the footwear uppers do not qualify for duty-free

treatment under the CBERA.  However, the footwear uppers will be

eligible for duty-free treatment under Note 2(b), provided that

the direct shipment and documentary requirements which are set

forth in Headquarters telex 9264071 dated September 28, 1990

(copy enclosed) are satisfied.  Finally, articles which qualify

for duty-free treatment under Note 2(b) are not required to be

marked with the country of origin.  

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

Enclosure

