                            HQ 558855

                        December 20, 1994

MAR-2-05 CO:R:C:S  558855  WAS

CATEGORY:  Marking

Mr. David L. Seithel

Waters Shipping Company

P.O. Box 216

Charleston, S.C.  29402

RE:  Country of origin marking of wearing apparel which is cut to

     size and sewn in the U.S. from imported fabric; 19 CFR

     12.130; 19 CFR 134.35(a)

Dear Mr. Seithel:

     This is in reference to your letter dated October 11, 1994,

on behalf of Sun West Trading, Inc., concerning the country of

origin marking of apparel which is cut to size and sewn in the

U.S. from foreign-origin fabric.

FACTS:

     You state that dyed or bleached knit cotton jersey fabric

from Pakistan will be imported into the U.S. where it will be cut

to size and sewn into wearing apparel entirely in the U.S.  You

state that the imported fabric is classified under subheading

6002.92.9000, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS).  You ask whether the finished apparel must be marked

"Made in the U.S.A. of imported fabric" or whether "Made in

U.S.A." is an acceptable country of origin marking.

ISSUE: 

     What are the country of origin marking requirements

applicable to the above-described wearing apparel?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the good is the product.  The evident

purpose is to mark the good so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27

C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.41(b), Customs Regulations (19 CFR

134.41(b)), mandates that the ultimate purchaser in the U.S. must

be able to find the marking easily and read it without strain.

     Pursuant to section 134.35(a), Customs Regulations (19 CFR

134.36(a)), an article used in the United States in manufacture

which results in an article having a name, character, or use

differing from that of the imported article, will be within the

principle of the decision in the case of United States v. Gibson-Thomsen Co, Inc., 27 C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98).  Under this

principle, the manufacturer or processor in the United States who

converts or combines the imported article into the different

article will be considered the "ultimate purchaser" of the

imported article within the meaning of section 304(a), Tariff Act

of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304(a)), and the article will be

excepted from marking.  However, according to this provision, the

outermost containers of imported articles which are excepted from

marking must be marked in accord with this part.

     Section 12.130, Customs Regulations (19 CFR 12.130), sets

forth the principles for making country of origin determinations

for textile and textile products subject to section 204 of the

Agricultural Act of 1956, as amended (7 U.S.C. 1854) ("section

204").  According to T.D. 90-17, published in the Federal

Register on March 1, 1990, (55 FR 7303), the rules of origin for

textile and textile products contained in 19 CFR 12.130 are

applicable to such merchandise for all purposes, including duty

and marking.  Customs has determined that 19 CFR 12.130 will be

applied to determine the country of origin of all imported

articles which are classified in Section XI, Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTSUS), or to any imported article

classified outside of Section XI, HTSUS, under a subheading which

has a textile category number associated with it.  Because the

subject merchandise would be classified under Section XI, HTSUS,

19 CFR 12.130 will be used in making the country of origin

determination.

     Pursuant to 19 CFR 12.130, the standard of substantial

transformation governs the determination of the country of origin

where textile and textile products are processed in more than one

country.  The country of origin of textile products is deemed to

be that foreign territory, country, or insular possession where

the article last underwent a substantial transformation. 

Substantial transformation is said to occur when the article has

been transformed into a new and different article of commerce by

means of substantial manufacturing or processing operations.  In

other words, for textiles governed by 19 CFR 12.130, there is a

two part substantial transformation test: (1) a new and different

article of commerce; and (2) a substantial manufacturing or

processing operation.

     Section 12.130(d)(1) states that a new and different article

of commerce will usually result from a manufacturing or

processing operation if there is a change in: (i) commercial

designation or identity, (ii) fundamental character or (iii)

commercial use.

     The factors to be applied in determining whether or not a

manufacturing operation is substantial are set forth in 19 CFR

12.130(d) and (e).  Section 12.130(d)(2) lists some of the

factors considered in determining whether a substantial

manufacturing or processing operation has occurred.  These

factors include: the physical change in the material or article;

the time involved in the processing; the complexity of the

operation; the level or degree or skill and technology required

in the operation; and the value added to the article or material

in the non-U.S. based operation versus the value added to the

article or material in the U.S.

     Section 12.130(e)(1)(iv) states that an article usually will

be a product of a particular country, when it has undergone in

that country:

     cutting of fabric into parts and the assembly of those parts

     into the completed article

     Based on section 12.130(e)(1)(iv), the cutting of the

foreign fabric into shapes and sizes suitable for assembly into a

garment and the subsequent assembly of those parts by sewing in

the U.S. results in a substantial transformation of the foreign

fabric.  Thus, the country of origin of the wearing apparel under

these facts is the U.S.  See HRL 956619 dated September 23, 1994

(the country of origin of fabric from either Hong Kong, China or

a third country which is cut and sewn into finished garments in

Hong Kong is Hong Kong); HRL 956033 dated June 13, 1994 (T-shirts

which are cut and sewn in the Dominican Republic from imported

fabric constitute a substantial transformation causing the

Dominican Republic to be the country of origin of the T-shirts). 

Accordingly, the wearing apparel is excepted from country of

origin marking pursuant to section 134.35, Customs Regulations

(19 CFR 134.35), although, the outermost container of the

imported fabric must be marked in accord with 19 CFR Part 134.

     The use of legends such as "Made in U.S.A." or "Made in

U.S.A. of foreign fabric" on textile products is governed by the

Textile Fiber Products Identification Act (15 U.S.C. 70), which

is administered by the Federal Trade Commission (FTC).  Since

Customs does not issue rulings or decisions interpreting FTC

guidelines, we suggest that you contact the FTC, 6th and

Pennsylvania, N.W., Washington, D.C. 20580, for information

regarding the propriety of the proposed legends.

HOLDING:

     The cutting of the imported foreign fabric into garment

parts and the assembly of those parts in the U.S. results in a

substantial transformation of the foreign fabric.  Therefore, the

U.S. processor is the ultimate purchaser and the apparel is

excepted from country of origin marking.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

