                          HQ 735447

                          December 2, 1994                                                           

Mar-2-05 CO:R:C:S 735447 AT

CATEGORY: Marking

Mr. Jack Flynn

Rudolph Miles & Sons, Inc.

4950 Gateway East

P.O. box 11057

El Paso, Texas 79983

RE:  Country of origin marking requirements for packaged

flashlight bulbs from

       Mexico; Article 509; NAFTA Marking Rules; section 134.1(d)

of the interim

       regulations; section 102.11(a) and (b) of the interim

regulations; section 102.20

       of the interim regulations; section 102.14 of the interim

regulations

Dear Mr. Flynn:

    This is in response to your letter dated December 1, 1993,

on behalf of BRK Electronics ("BRK"), requesting a ruling on the

country of origin marking requirements for flashlight bulbs

imported from Mexico to be distributed and sold in the U.S. 

Sample flashlight bulbs and their retail containers were

submitted for review.  We regret the delay in responding.

FACTS:

    According to your submission, BRK intends to import

flashlight bulbs from Mexico into the U.S. for retail sale. The

flashlight bulbs are manufactured in Japan, China and the U.S.,

and prior to importation, are repackaged into retail containers

in Mexico.  You state that approximately 75 percent of the bulbs

will be produced in Japan, 10 percent in China and 15 percent in

the U.S.  The flashlight bulbs 

themselves are marked with their country of origin on the metal

portion of the bulb in lettering approximately 3 points (a point

is a unit of measurement approximately equal to 0.01384 inches or

nearly 1/72 inches).  The country of origin marking cannot be

easily seen through the retail container.

    You contend that because of anticipated fluctuations in

supply from the various manufacturers in the three countries, and

because of a commingling inventory system and other variables, it

would be extremely difficult, if not impossible, to correctly and

individually separate, segregate and mark the bulbs and the

retail containers prior to packaging.  For control purposes and

cost effectiveness, a single, all-purpose retail package,

including a single country of origin marking is preferred.  Based

upon these considerations, you have requested whether the

proposed marking "Bulb Made in Japan, China or the United States"

is an acceptable country of origin marking for the imported

flashlight bulbs. 

ISSUE: 

    What are the country of origin marking requirements for

imported flashlight bulbs manufactured in Japan, China and the

U.S., that are repackaged in Mexico into retail containers for

sale in the U.S.?

LAW AND ANALYSIS:

    The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134)

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

    The country of origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311

of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as

implemented by section 207 of the North American Free Trade

Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057)

(December 8, 1993) and the interim amendments to the Customs

Regulations published as T.D. 94-4 (59 Fed. Reg. 109, January 3,

1994) with corrections (59 Fed. Reg. 5082, February 3, 1994) and

T.D. 94-1 (59 Fed. Reg. 69460, December 30, 1993).  These interim

amendments took effect on January 1, 1994, to coincide with the

effective date of the NAFTA.  The Marking Rules used for

determining whether a good is a good of a NAFTA country are

contained in T.D. 94-4 (adding a new Part 102, Customs

Regulations).  The marking requirements of these goods are set

forth in T.D. 94-1 (interim amendments to various provisions of

Part 134, Customs Regulations).

    Section 134.1(b) of the interim regulations, defines

"country of origin" as 

         the country of manufacture, production, or growth of 

any article of foreign

         origin entering the U.S.   Further work or material

added to an article in

         another country must effect a substantial

transformation in order to render

         such other country the "country of origin within this

part; however, for a

         good of a NAFTA country, the NAFTA Marking Rules will

determine the

         country of origin. (Emphasis added).

    Section 134.1(j) of the interim regulations, provides that

the "NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes

of determining whether a good is a good of a NAFTA country. 

Section 134.1(g) of the interim regulations, defines a "good of a

NAFTA country" as an article for which the country of origin is

Canada, Mexico or the United States as determined under the NAFTA

Marking Rules.  Section 134.45(a)(2) of the interim regulations,

provides that a "good of a NAFTA country" may be marked with the

name of the country of origin in English, French or Spanish. 

    In this case, flashlight bulbs which are manufactured in

Japan, China and the U.S., are repackaged into retail containers

in Mexico.  Thus, in order to determine the appropriate marking

requirements for the imported flashlight bulbs we must determine

under the NAFTA Marking Rules the country of origin of the

repackaged bulbs imported from Mexico.

    Part 102 of the interim regulations, sets forth the "NAFTA

Marking Rules" for purposes of determining whether a good is a

good of a NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of

the interim regulations, sets forth the required hierarchy for

determining country of origin for marking purposes.  Section

102.11(a) of the interim regulations states that "[t]he country

of origin of a good is the country in which: 

       (1)  The good is wholly obtained or produced;

       (2)  The good is produced exclusively from domestic

materials; or

       (3)  Each foreign material incorporated in that good

undergoes an applicable

             change in tariff classification set out in section

102.20 and satisfies any

             other applicable requirements of that section, and

all other requirements

             of these rules are satisfied." 

"Foreign Material" is defined in section 102.1(e) of the interim

regulations as "a material whose country of origin as determined

under these rules is not the same country as the country in which

the good is produced."

    Since the flashlight bulbs are produced in Japan, China and

the U.S. (foreign as defined in section 102.1(e) of the interim

regulations) the bulbs are neither wholly obtained/produced nor

produced exclusively from domestic materials.  Therefore,

paragraphs (a)(1) and (a)(2) of section 102.11 cannot be used to

determine the country of origin of the repackaged bulbs.  Thus,

paragraph (a)(3) of section 102.11 is the applicable rule that

next must be applied to determine the origin of the finished

article. 

    The flashlight bulbs are classified under subheading

8539.20, HTSUS.  The repackaged flashlight bulbs are classified

in the same subheading.  The applicable change in tariff

classification set out in section 102.20(p), Section XVI,

Chapters 84 through 85, 8539.10-8539.40 of the interim

regulations provides:

       8539.10-8539.40 .... A change to subheading 8539.10

through 8539.40 from

                                   any other subheading,

including  another subheading

                                   within that group.

    In this case, since the foreign flashlight bulbs (Japan,

China and U.S.) are classified under subheading 8539.20 HTSUS

both before and after the repacking operations in Mexico, they do

not undergo the applicable change in tariff classification set

out in section 102.20(p), and, as a result, section 102.11(b) of

the hierarchial rules must be applied next to determine the

country of origin of the repackaged flashlight bulbs.

    Section 102.11(b) of the interim regulations provides that:

       Except for a good that is specifically described in the

Harmonized System as

       a set, or is classified as a set pursuant to General Rule

of Interpretation 3,

       where the country of origin cannot be determined under

paragraph (a), the

       country of origin of the good:

          (1) Is the country or countries of origin of the

single material that imparts

               the essential character of the good, or

          (2) If the material that imparts the essential

character of the good is

               fungible, has been commingled, and direct

physical identification of

               the origin of the commingled material is not

practical, the country or

               countries of origin may be determined on the

basis of an inventory

               management method provided under the Appendix to

part 181 of the

               Customs Regulations. 

    Applying section 102.11(b)(1) to the facts of this case, we

find that the single material that imparts the essential

character of the repackaged flashlight bulbs is the foreign

origin flashlight bulbs from Japan, China and the U.S. 

Therefore, pursuant to section 102.11(b)(1), the country of

origin of the repackaged flashlight bulbs for marking purposes is

Japan, China and the U.S.  (We note that provided the conditions

set forth in section 102.11(b)(2) are satisfied, BRK may use an

inventory management method prescribed in (b)(2) to determine the

country or countries of origin of the repackaged flashlight

bulbs).

    However, with respect to the U.S. origin repackaged

flashlight bulbs, section 102.14 of the interim regulations

provides in pertinent part that 

         no good, last advanced in value or improved in

condition outside the United

         States has United States origin.  If under any other

provisions of this part

         such a good is determined to be a good of the United

States, that

         determination will be disregarded and the country of

origin of the good will

         be the last foreign country in which the good was

advanced in value or

         improved in condition.  (Emphasis added).

    "Advanced in value" is defined in section 102.1(a) as "an

increase in the value of a good as a result of production with

respect to that good, other than by means of those "minor

processing" operations described in paragraphs (m)(5), (m)(6) and

(m)(7) of this section".  "Improved in Condition" is defined in

section 102.1(i) as "the enhancement of the physical condition of

a good as a result of production with respect to that good, other

than by means of those "minor processing" operations described in

paragraphs (m)(5), (m)(6) and (m)(7) of this section".  The minor

processing operations described in paragraphs (m)(5), (m)(6) and

(m)(7) of section 102.1, include unloading, reloading or any

other operation necessary to maintain the good in good condition;

putting up in measured doses, packing, repacking, packaging,

repackaging; and testing, marking, sorting or grading.

    In this case, we find that the U.S. origin repackaged

flashlight bulbs are not advanced in value or improved in

condition as a result of the repackaging operation performed in

Mexico since the repackaging operation is considered to be minor

processing as defined in paragraphs (m)(5), (m)(6) and (m)(7) of

section 102.1.  Accordingly, pursuant to section 102.14, the

country of origin of the U.S. origin repackaged flashlight bulbs

is the U.S. for purposes of the country of origin marking

requirements of 19 U.S.C. 1304.

    Since the origin of the repackaged flashlight bulbs imported

from Mexico can be either Japan, China or the U.S., or a

combination of bulbs from all three countries depending upon the

circumstances, the next question which must be addressed is

whether it is acceptable to mark the retail container in which

the flashlight bulbs are repackaged with the proposed phrase

"Bulb Made in Japan, China or the United States".  The proposed

marking must reasonably indicate to the ultimate purchaser of the

flashlight bulbs the origin(s) of such article in order for it to

be an acceptable country of origin marking under 19 U.S.C. 1304.

    In C.S.D. 89-111, Customs considered whether a country of

origin marking which designated two countries in the alternative

(either/or) as the country of origin of the imported article was

sufficient to satisfy the requirements of 19 U.S.C. 1304 and

found that alternative marking was deficient for the reason that

it did not clearly indicate the actual country of origin.  See

also, HQ 734011 (May 14, 1991) (alternative marking of brass

hardware and plumbing kits, etc., stated in terms such as "one or

more" or "and/or" does not generally afford ultimate purchasers

the specific indication of the actual country of origin required

by 19 U.S.C. 1304).

    Similarly, in this case, we find that the proposed marking

"Bulb Made in Japan, China or the United States" does not clearly

indicate the actual country of origin of the flashlight bulbs to

the ultimate purchaser as required by 19 U.S.C. 1304. 

Accordingly, the proposed marking "Bulb Made in Japan, China or

the United States" is not an acceptable country of origin marking

for the imported flashlight bulbs. 

HOLDING:

    Pursuant to section 102.11(b)(1) and 102 .14, of the interim

regulations amendments to the Customs Regulations, the country of

origin of the repackaged flashlight bulbs imported from Mexico is

the country where the bulbs are manufactured -- either Japan,

China or the U.S.  Marking the repackaged containers with the

proposed marking "Bulbs Made in Japan, China or the U.S." is not

an acceptable country of origin marking for the imported

flashlight bulbs. 

    A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                          Sincerely,

                          John Durant, Director

                          Commercial Rulings Division

