                            HQ 735453

                            August 25, 1994

MAR 2-05 CO:R:C:V 735453 AT

CATEGORY: MARKING

Robert T. Keyser, Esq.

International Law Offices

1931 N Street, Suite 300

Sacramento, California 95814-4220

RE:  Country of origin marking requirements for imported ball

     bearings further processed in the U.S.; substantial

     transformation; ultimate purchaser; 19 CFR 134.35 

Dear Mr. Keyser:

     This is in response to your letter dated October 27, 1993,

on behalf of Perfect Fit Industries, Inc. ("PFI"), concerning the

country of origin marking requirements for radial ball bearings

imported from China that are to be further processed in the U.S.

into double shielded ball bearings.  Samples of the imported ball

bearings and finished double shielded bearings were submitted

with your letter.  We regret the delay in responding. 

FACTS:

     You state that PFI intends to import radial bearings which

are made in China, into the United States.  Once imported, PFI

further processes the bearings into double shielded ball

bearings.  The U.S. processing consists of quality checking the

open ball bearing, cleaning the bearing with a solvent, adding

ball bearing grease and a rust inhibitor to the bearing and

encasing the radial ball bearing with two shields (one pair)

forming the finished double shielded ball bearing.  You also

state that the approximate cost of the imported bearings compared

to the total cost of a completed double shielded ball bearing

ranges between 55 to 65 percent depending on the size of the

bearing.  

     An examination of the samples indicates that the imported

radial ball bearings are substantially deep grooved radial

bearings.  They consist of an assembly of one outer ring (race),

an inner ring, several polished steel balls (which you state are

of U.S. origin), and a steel cage or retainer.  In China, all of 
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the parts have been fully machined, heat treated, ground,

polished, honed, the balls and rings have been matched for size

and tolerance levels, and the entire article is lightly

lubricated with oil.  A slot is cut into each side of the

bearings in China for insertion of the metal shields.  The

finished double shielded ball bearing has the same

characteristics as the imported bearing except that a metal

shield is pressed into each side of the bearing.  The function of

the shields is to keep dirt out of the bearing.  

     You contend that the imported bearings are substantially

transformed as a result of the U.S. processing in that the

bearings are unusable in their imported condition.  Only after

the shields have been inserted into the bearing can the bearing

function as a double shielded bearing.  Without the shields, the

imported bearing cannot be commercially used.  Thus, you assert

that the imported bearings are excepted from being marked with

their country of origin "China".  You have also inquired as to

whether the imported bearings which are used in the manufacture

of double shielded bearings in the U.S. are required to be marked

if they are later to be exported to foreign countries.

ISSUE:  

     What are the country of origin marking requirements for

imported bearings which are to be used in the manufacture of

finished double shielded bearings in the U.S. in the manner

described above?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlaender & Co. 27

C.C.P.A. 297 at 302; C.A.D. 104 (1940).

     The country of origin marking requirements for the imported

bearings that are to be further processed by PFI in the U.S.

depends upon whether PFI is the ultimate purchaser of the

imported article.

     The "ultimate purchaser" is defined generally as the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  19 CFR 134.1(d).  If an imported article

will be used in domestic manufacture, the manufacturer may be the

"ultimate purchaser" if he or she subjects the imported article

to a process which results in a substantial transformation of the

article.  However, if the manufacturing process is a minor one

which leaves the identity of the imported article intact, the

consumer or user of the article, who obtains the article after

the processing, will be regarded as the "ultimate purchaser." 19

CFR 134.1(d)(1) and (2).

Substantial Transformation and Domestic Assembly Operations

     For country of origin marking purposes, a substantial

transformation occurs when an article loses its identity and

becomes a new article having a new name, character or use. United

States v. Gibson-Thomsen Co., 27 CCPA 267 (1940); National Juice

Products Association v. United States, 10 CIT 48.  Under this

principle, the manufacturer or processor in the U.S. who converts

or combines the imported article into a different article will be

considered the "ultimate purchaser" of the imported article, and

the article shall be excepted from marking.  However, the

outermost container of the imported article must be marked. 19

CFR 134.35.  Whether a substantial transformation occurs is

determined on a case-by-case basis.

     In determining whether the combining of parts or materials

constitutes a substantial transformation, the issue is the extent

of operations performed and whether the parts lose their identity

and become an integral part of the new article. Belcrest Linen v.

United States, 6 CIT 204, 573 F.Supp. 1149 (1983), aff'd, 2 Fed.

Cir. 105, 741 F.2d 1368 (1984).  Assembly operations which are

minimal or simple, as opposed to complex or meaningful, will

generally not result in a substantial transformation. See,

C.S.D.'s 80-111, 89-110, 89-129, 90-51.

     The issue involved in this case is whether the imported

bearing which is further processed and combined with domestic

metal shields in the U.S. to form a completed double shielded

bearing is substantially transformed into a new article having a

new name, character or use.

     You contend that the imported bearings are substantially

transformed by PFI as a result of the U.S. processing, making PFI

the ultimate purchaser.  Therefore, the imported bearings should

be excepted from marking provided the outermost container which

reaches the ultimate purchaser is marked with the country of

origin "China.  We disagree.

     In National Hand Tool Corp., v. United States, Slip Op. 92-

61 (April 27, 1992), aff'd, 989 F.2d 1201 (1993), the Court of

International Trade held that imported hand tool components which

were used to produce flex sockets, speeder handles and flex

handles were not substantially transformed when further processed

and assembled in the U.S.  One of the factors considered by the

court in reaching its conclusion was whether the use of the

imported components changed as a result of the processing and

assembling operations performed in the U.S.  In finding that the

use of the imported components did not change, the court stated

that the use of the imported articles was predetermined at the

time of importation; each component was intended to be

incorporated in a particular finished mechanic's hand tool. 

Although the court recognized that only one predetermined use of

imported articles does not preclude the finding of substantial

transformation (See, Torrington Co., v. United States, 764 F.2d.

1563 (1985)), it went on to say that the determination of

substantial transformation must be based on the totality of the

evidence.

     Similarly, based on the totality of the evidence in this

case, we find that the U.S. operations do not substantially

transform the imported bearings.  

     Arguably, there may be a change in the name of the imported

bearing after the U.S. processing is performed, in that it is a

radial bearing before, and double shielded bearing after the

processing.  However, a change in the name of the product is the

weakest evidence of a substantial transformation.  See, Uniroyal,

Inc. v. United States, 3 CIT 220, 542 F.Supp. 1026 (1982), aff'd,

702 F.2d. 1022 (Fed. Cir. 1983).  Also, the fact remains that

both the imported and completed bearings are still referred to as

bearings, although the completed bearing is specifically referred

to as a double shielded bearing.

     What is critical in ascertaining whether a substantial

transformation has occurred is whether, based on the totality of

the evidence, there has been a change in the character or use of

the imported article after the U.S. processing.

     A review of the samples of the imported bearings and the

completed double shielded bearings indicates that the imported

bearing is an essentially finished article.  No further

processing needs to be performed to the individual bearing except

finishing operations such as quality checking, cleaning, and

adding bearing grease and rust inhibitor.  The process of

inserting the two metal shields into the imported bearings is a

very simple one which involves merely pressing the shields in. 

In fact, the requisite grooves in which the shields are inserted

have already been pre-machined into the imported bearings.  Like

the hand tool components in National Hand Tool, the use of the

imported bearings is predetermined at the time of importation. 

Each bearing is intended to be inserted with metal shields to

make a completed double shielded bearing.   This is supported by

the fact that the requisite grooves for inserting the metal

shields have been pre-machined into the imported bearing to ease

the insertion process.  Also, the use of the imported bearing

does not change as a result of the insertion of the metal

shields.  The primary use of the bearing is to reduce friction,

which both the imported bearing as well as the double shielded

bearing can perform.  The only feature the metal shields adds to

the bearing is the ability to keep dirt out.  Also, we have been

advised by the National Import Specialist, Glass & Metals Branch,

New York Seaport, that the imported bearings are representatives

of the most popular bearing "family" imported into the U.S. - the

6000 series deep groove radial bearing.  This bearing group is as

commonly sold without shields as it is with shields.  

     The imported bearings do not change in character as a result

of the U.S. processing.  After being assembled with the metal

shields, the bearings retain their original shape and form.  

There is no change in the microstructure or chemical composition

after assembly.  See,  Ferrostaal Metals Corp., v. United States,

11 CIT 470, 664 F.Supp. 535 (1987).  In addition, the imported

bearing is not an insignificant component, but is the essential

component, representing approximately 55 to 65 percent of the

total cost to manufacture the completed product.   

     Accordingly, the imported radial bearings are not

substantially transformed when they are used to produce completed

double shielded bearings.  Therefore, PFI is not the ultimate

purchaser of the imported bearings.  Rather, the ultimate

purchaser is the person(s) who purchases the completed double

shielded bearings in the U.S., and the imported bearings must be

conspicuously, legibly and permanently marked to indicate the

country of origin "China" to such person(s).  

     In the alternative, the importer may seek approval of local

Customs officials for a repacking operation conducted under

Customs supervision as provided under 19 CFR 134.34.  Section

134.34, Customs Regulations (19 CFR 134.34), provides that an

exception may be authorized in the discretion of the district

director under 19 CFR 134.32(d) for imported articles which are

to be repacked after release from Customs custody under the

following conditions: (1) The containers in which the articles

are repacked will indicate the origin of the articles to an

ultimate purchaser in the U.S.; and (2) The importer arranges for

supervision of the marking of the containers by Customs officers

at the importer's expense or secures such verification, as may be

necessary by certification and the submission of a sample or

otherwise, of the marking prior to the liquidation of the entry. 

     If approval is granted by the district director under 19 CFR

134.34, it would be acceptable to mark the finished article (or

its container) with a single, centrally-located, country of

origin marking that denotes the foreign bearing as well as the

U.S. components.     

     We note that the marking requirements set forth in 19 U.S.C.

1304 and 19 CFR Part 134 do not apply to articles which are to be

exported from the U.S. to another foreign country, but only apply

to foreign articles imported into the U.S.  Therefore, the

marking requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134 are

not applicable to the imported bearings which are to be processed

in the U.S. and later exported.     

HOLDING:

     Imported radial bearings which are used by PFI to

manufacture double shielded radial bearings in the U.S. in the

manner described above, are not substantially transformed as a

result of the U.S. operations.  Thus, PFI is not the ultimate

purchaser of the imported bearings and the bearings must be

individually marked with their country of origin "China", unless

the district director at the port of entry approves marking after

importation pursuant to 19 CFR 134.34.  

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

