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MAR-2-05 CO:R:C:S  735520 DEC

CATEGORY:  Marking

Mr. William C. Schultz

Schultz Pacific Horticultural Products

P.O. Box 1007

Grants Pass, Oregon  97626

RE:  Country of origin marking for geraniums; 19 U.S.C. 
1304;

     19 C.F.R. 
134.1; 19 C.F.R. 
102.11; 19 C.F.R. 
102.20

     (interim regulation); North American Free Trade Agreement;

     19 C.F.R. 
134.35; Ultimate purchaser

Dear Sir:

     This is in response to your letter dated February 23, 1994,

concerning the appropriate marking of geraniums that you will be

importing into the United States.

FACTS:

     Your company (Schultz Pacific Horticultural Products) is in

the process of importing geraniums from Canada.  These plants

(two to four weeks old) will be imported in individual plastic

containers which are grouped together and placed on flats.  The

plants are sold to various growers by the flat.  Once imported,

the geraniums are planted for a sufficient period of time to

bring them into flower (approximately ten to twelve weeks).  The

geraniums are then transplanted and consolidated into larger

containers for sale.

ISSUE:

     What are the marking requirements of two to four week old

geranium plants and their containers which are imported from

Canada in individual plastic holders for sale by the flat to

growers who plant the geraniums for ten to twelve weeks in the

United States?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.


1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the United States shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or its container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the United

States the English name of the country of origin of the article. 

Part 134 of the Customs Regulations implements the country of

origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 
1304.

     The country or origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311

of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as

implemented by section 207 of the North American Free Trade

Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057)

(December 8, 1993) and the interim amendments to the Customs

Regulations published as T.D. 94-4 (59 Fed. Reg. 109, January 3,

1994) with corrections (59 Fed. Reg. 5082, February 3, 1994) and

T.D. 94-1 (59 Fed. Reg. 69460, December 30, 1993).  These interim

amendments took effect on January 1, 1994, to coincide with the

effective date of the NAFTA.  The marking rules used for

determining whether a good is a good of a NAFTA country are

contained in T.D. 94-4 (adding a new Part 102, Customs

Regulations).  The marking requirements of these goods are set

forth in T.D. 94-1 (interim amendments to various provisions of

Part 134, Customs Regulations).

     Section 134.1(b) of the interim regulations defines "country

of origin" as

          the country of manufacture, production, or growth

          of any article of foreign origin entering the U.S.

          Further work or material added to an article in another

          country must effect a substantial transformation in

order

          to render such other country the "country of origin"

          within the meaning of this part; however, for a good of

          a NAFTA country, the NAFTA Marking Rules will determine

          the country of origin.  (emphasis added).

     Section 134.1(j) of the interim regulations, provides that

the "NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes

of determining whether a good is a good of a NAFTA country. 

Section 134.1(g) of the interim regulations defines a "good of a

NAFTA country" as an article for which the country of origin is

Canada, Mexico or the United States as determined under the NAFTA

marking rules.  Section 134.45(a)(2) of the interim regulations

provides that a "good of a NAFTA country may be marked with the

name of the country of origin in English, French, or Spanish.

     In order to determine the country of origin marking

requirements, we must first apply the NAFTA Marking Rules in

order to determine whether the imported geranium plants are goods

of a NAFTA country prior to being further processed in the United

States.  Part 102 of the interim regulations sets forth the

"NAFTA Marking Rules" for purposes of determining whether a good

is a good of a NAFTA country for marking purposes.  Section

102.11 of the interim regulations sets forth the required

hierarchy for determining country of origin for marking purposes.

     Applying the NAFTA rules of origin set forth in Part 102 of

the interim regulations to the facts of this case, we find that,

for marking purposes, the imported geranium plants are goods of a

NAFTA country prior to being further processed in the United

States.  Section 102.11(a)(3) of the interim regulations is the

applicable rule to apply to these facts.  Sections 102.11(a)(1) &

(2) do not apply because the geraniums are not wholly obtained or

produced exclusively from Canadian materials.  The note which

precedes the applicable change in tariff classifications of

section 102.20(b) of the interim regulations provides that

          Notwithstanding the specific rules of this section,

          an agricultural or horticultural good grown in the

          territory of a country shall be treated as a good of

          that country even if grown from seed or bulbs, root

          stock, cuttings, slips or other live parts of plants,

          imported from a foreign country.

Since the geraniums are grown in the United States for ten to

twelve weeks, they are deemed to be articles of United States

origin under Part 102 of the interim regulations.

     In addition, Section 134.35(b) of the interim regulations

provides that

          a good of a NAFTA country which is to be processed

          in the United States in a manner that would result

          in the good becoming a good of the United States under

          the NAFTA marking rules is excepted from marking.

          Unless the good is processed by the importer or on its

          behalf, the outermost container of the good should be

          marked in accord with this part.

Based on the facts of this case, we find that the imported two to

four week old geranium plants which are planted in the United

States and grown for ten to twelve weeks is further processed in

the United States.  Since the plants are sold by the importer to

the growers, the imported geraniums are not processed by the

importer or on its behalf.  It is the United States growers who

are the ultimate purchasers and for whose benefit the goods are

marked.

     Section 134.1(d) of the interim regulations, provides that

the ultimate purchaser of a good of a NAFTA country is the last

person in the United States who purchases the good in the form in

which it was imported.  The example set forth in section

134.1(d)(1), as amended, states that

          If an imported article will be used in manufacture,

          the manufacturer may be the "ultimate purchaser" if

          he subjects the imported article to a process which

          results in a substantial transformation of the article,

          even though the process may not result in a new or

          different article, or for a good of a NAFTA country, a

          process which results in one of the changes prescribed

          in the NAFTA Marking Rules as effecting a change in the

          article's country of origin.

     Accordingly, these imported geranium plants, which are goods

of a NAFTA country that become United States articles as a result

of being further processed in the United States, are excepted

from marking and only the outermost containers (flats) are

required to be marked with the Canadian country of origin of the

imported geraniums.

HOLDING:

     Two to four week old geranium plants which are imported by

the flat and are grown in the United States for ten to twelve

weeks are articles of the United States.  Pursuant to the NAFTA

Marking Rules, the United States growers are the ultimate

purchasers and only the outermost containers (flats) must be

marked to indicate the Canadian origin of the imported contents.

                              Sincerely,

                              John A. Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

