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CATEGORY:  Marking

Mr. Miguel Ruiz

Miami International Forwarders

P.O. Box 523730

Miami, Florida 33152-3730

RE:  Country of origin marking of shoe clips; 19 C.F.R. 
10.22;

     subheading 9802.00.80, HTSUS; 19 C.F.R. 
134.34

Dear Mr. Ruiz:

     This is in response to your letter dated March 21, 1994, in

which you seek information with respect to the appropriate

country of origin marking of shoe clips.

FACTS:

     You have submitted a sample of the rhinestone shoe clips

which your client, Grazie Designs, intends to import.  The

article is manufactured in stages with components from various

countries.  The rhinestones from Austria are imported into the

United States and set into a chain which is made in the United

States.  The rhinestone chain will be exported to Guatemala where

it will be cut to required lengths.  The rhinestone chain will be

reconfigured and soldered together to form the top portion of the

shoe clip.  A shoe clip from either France or Hong Kong will then

be soldered to the top portion, forming the completed shoe clip. 

The shoe clip will then be electroplated to produce a silver

appearance.  The shoe clips will be packed in plastic bags

containing fifty (50) pieces and shipped to the United States

where purchasers in the United States will repack the items after

purchasing them from Grazie Designs.  We understand that the shoe

clips ultimately will be sold at retail two to a package.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements

applicable to the imported shoe clips?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.


1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the United States shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the United

States the English name of the country of origin of the article. 

Part 134 of the Customs Regulations implements the country of

origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 
1304.

     Section 10.22, Customs Regulations (19 C.F.R. 
10.22),

provides special marking requirements for goods assembled abroad

from United States components which are eligible for a duty

exemption under subheading 9802.00.80 of the Harmonized Tariff

Schedule of the United States ("HTSUS").  Section 10.22 provides,

in pertinent part, that:

          Assembled articles entitled to the exception are

          considered products of the country of assembly for

          the purposes of the country of origin marking

          requirements of section 304, Tariff act of 1930,

          as amended (19 U.S.C. 1304).

     The first question presented in this case is whether the

processing performed in the foreign country constitutes an

assembly operation within the contemplation of subheading

9802.00.80, HTSUS so that when imported into the United States

the finished shoe clips are eligible for a duty exemption under

subheading 9802.00.80, HTSUS.  In this case, a duty exemption

under subheading 9802.00.80, HTSUS, is appropriate for the chain

in which the rhinestones are mounted since the chain is made in

the United States.  Based on the information provided to Customs

and pursuant to 19 C.F.R. 
10.22, the country of assembly will be

the country of origin of the imported shoe clip because the

operations to be performed in Guatemala to the United States

chain appear to be acceptable assembly operations or operations

incidental thereto.

     In addition, you asked whether it is sufficient to mark only

the outside of the plastic bags which will be used to ship fifty

(50) shoe clips at a time to the United States.  The retail

consumer is the ultimate purchaser of the shoe clips since they

will be sold in pairs.  Therefore, it is not acceptable to mark

the bags in which the clips are imported because the bags will

not reach the ultimate purchasers.  Rather, the completed shoe

clips must be conspicuously, legibly and permanently marked to

indicate the country of origin "Guatemala" to such persons.

     In the alternative, the importer may seek approval of local

Customs officials for a repacking operation conducted under

Customs supervision as provided under section 134.34, Customs

Regulations (19 C.F.R. 
134.34).  Section 134.34 provides that an

exception may be authorized in the discretion of the district

director under section 134.32(d), Customs Regulations (19 C.F.R.


134.32(d)), for imported articles which are to be repacked after

release from Customs custody under the following conditions: (1)

the containers in which the articles are repacked will indicate

the origin of the articles to an ultimate purchaser in the United

states; and (2) the importer arranges for supervision of the

marking of the containers by Customs officers at the importer's

expense or secures such verification, as may be necessary by

certification and the submission of a sample or otherwise, of the

marking prior to the liquidation of the entry.

HOLDING:

      The shoe clips must be marked with Guatemala as the country

of origin because 19 C.F.R. 
10.22 provides that the country of

origin is the country of assembly of articles entitled to a duty

exemption under 9802.00.80, HTSUS.  Alternatively, the importer

is entitled to seek approval from local Customs officials for a

repacking operation conducted under Customs supervision as

provided under section 134.34.

                         Sincerely,

                         John Durant

                         Director, Commercial Rulings Division

