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MAR-2-05 CO:R:C:S  735595 DEC

CATEGORY:  Marking

Ms. Lori J. Levy

Sharretts, Paley, Carter & Blauvelt, P.C.

Sixty-seven Broad Street

New York, New York  10004

RE:  Country of origin marking for cast bronze figurines;

Painting;

     Substantial transformation; HRL 729308; T.D. 89-21; HRL

732964;

     19 C.F.R. 
134.32(m)

Dear Madam:

     This is in response to your letter dated March 9, 1994,

concerning the proposed country of origin markings for United

States purchased cast bronze figurines.

FACTS:

     Goebel Incorporated of Pennington, New Jersey plans to

manufacture various cast bronze figurines in the United States. 

The figurines will be subject to a priming process before export

to Korea where they will be painted.  Upon completion of the

painting process, the figurines will be shipped back to the

United States to be packaged for retail sale.

ISSUE:

     Whether the painting of cast bronze figurines in Korea

constitutes a substantial transformation of the imported articles

for purposes of the country of origin requirements of 19 U.S.C.


1304?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.


1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the United States shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the United

States the English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 
1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297, 302 (1940).

     Part 134 of the Customs Regulations implements the country

of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 
1304. 

Section 134.41(b), mandates that the ultimate purchaser in the

United States must be able to find the marking easily and read it

without strain.

     Section 134.1(d), Customs Regulations, provides that the

"ultimate purchaser" of an imported article is generally the last

person in the U.S. to receive the article in the form in which it

was imported.  In addition, that section provides that a

manufacturer may be the ultimate purchaser of an article if he

subjects it to a process which results in a substantial

transformation of the article.

     "Country of origin" is defined in section 134.1(b), Customs

Regulations, as 

          the country of manufacture, production, or growth of

          any article of foreign origin entering the United

          States.  Further work or material added to an article

          in another country must effect a substantial

transforma-

          tion in order to render such other country the "country

          of origin" within the meaning of this part.

A substantial transformation is said to have occurred when an

article emerges from a manufacturing process with a name,

character, or use which differs from the original material

subjected to the process.  Torrington Co. v. United States, 764

F.2d 1563, 1568 (Fed. Cir. 1985), citing Texas Instruments, Inc.

v. United States, 631 F.2d 778, 782 (CCPA 1982), and Anheuser-Busch Brewing Ass'n v. United States, 207 U.S. 556 (1908).

     In this case, the only issue for consideration is whether

the painting of the bronze figurines in Korea effects a

substantial transformation.  Counsel has correctly cited

substantial precedent supporting a finding that painting under

similar circumstances does not constitute a substantial

transformation.  In Headquarters Ruling Letter 729308, dated

August 12, 1988 (C.S.D. 88-23), Customs concluded that the

painting of earrings in Canada did not result in a substantial

transformation.  In another case, Customs concluded that imported

ceramic "bisque ware" was not substantially transformed by a

domestic hand painting operation.  Headquarters Ruling Letter

732964, dated August 3, 1990.

     In Treasury Decision 89-21, 23 Cust. Bull. 157 (1989), which

Customs issued as a result of Madison Galleries, Ltd., v. United

States, 688 F. Supp., 1544 (CIT 1988), aff'd, 870 F.2d 627 (Fed.

Cir. 1989), Customs stated that the mere decoration of a

porcelain article does not constitute a substantial

transformation.  Despite the Court of International Trade's

finding with respect to that particular article, Customs does not

regard Madison Galleries as establishing a rule of law for

country of origin marking purposes.  In T.D. 89-21, Customs

stated that

          [t]he court's conclusion that the mere decoration of

          porcelainware constitutes a substantial transformation

          runs counter to a substantial line of administrative

          rulings issued by this agency.  However, because this

          secondary determination was unnecessary to an

          adjudication of the essential issue of the case i.e.,

          whether the porcelainware was entitled to duty-free

          entry under GSP, it is considered dicta . . . The

Customs

          Service continues to adhere to its position that the

mere

          decoration of porcelainware does not constitute a

          substantial transformation.

     Based on the above determinations, we are of the opinion

that the painting of the bronze figurines in Korea does not

change the name, character, or use of the figurines in question. 

Section 134.32(m), Customs Regulations, provides that products of

the United States that are exported and returned are excepted

from the marking requirements.  

HOLDING:

     The painting of the United States made bronze figurines in

Korea does not constitute a substantial transformation. 

Accordingly, the United States made figurines are excepted from

marking pursuant to 19 C.F.R. 
134.32(m).

                              Sincerely,

                              John Durant

                              Director, Commercial Rulings

Division

