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CATEGORY:  Classification

District Director of Customs

1000 2nd Avenue  Rm. 2200

Seattle, Washington  98104

RE:  Request for Internal Advice 

Dear Sir:

     This is in reply to your memorandum of January 28, 1994,

concerning water resistant garments.  Since general questions

were asked and no specific merchandise or sample has been

presented to rule upon, this letter is not a ruling, but should

be considered a statement of our positions concerning the various

issues you raised affecting the classification of garments

claimed to be water resistant.

     Additional U.S. Note 2, chapter 62, Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), governs the

classification of garments under subheadings in chapter 62 which

specifically provide for "water resistant" garments.   That note

provides, in pertinent part:

     [T]he term "water resistant" means that garments

     classifiable in those subheadings must have a water

     resistance (see ASTM designations D 3600-81 and D 3781-79)

     such that, under a head pressure of 600 millimeters, not

     more than 1.0 gram of water penetrates after two minutes

     when tested in accordance with AATCC Test Method 35-1985. 

     This water resistance must be the result of a rubber or

     plastics application to the outer shell, lining or inner

     lining.

     Some of your questions deal with the interpretation and

application of Customs Headquarters Ruling (HQ) 085974, dated

December 28, 1989, which stated:

       The Customs Service assisted the Office of the United

     States Trade Representative in the drafting of Note 2.  The

     intention of that note, and the United States subheadings

     enumerated therein, was to establish duty neutral provisions

     which would cover a large number of the garments that, prior

          to January 1, 1989, were classifiable under items 376.54 and

                               -2-

     376.56, Tariff Schedules of the United States Annotated

     (TSUSA), and which did not qualify after that date for

     classification under Heading 6210, HTSUSA, which contains

     the provisions carrying forward the duty rates applicable to

     items 376.54 and 376.56.

       Items 376.54 and 376.56, TSUSA, provided for garments

     designed for rain wear, hunting, fishing, and similar uses,

     wholly or almost wholly of fabrics which were coated or

     filled, or laminated with rubber or plastics.  Heading 6210

     provides for garments made up of, among other things,

     fabrics which have been coated, covered, or laminated with

     plastics or rubber.  The two provisions appear on their face

     to cover much of the same merchandise.  However, because the

     legal standards governing what constitutes a coating,

     covering or lamination in the HTSUSA differ from the legal

     requirements for a coating or filling under the TSUSA, a

     substantial amount of the merchandise which was classifiable

     in items 376.54 and 376.56 is not classifiable under Heading

     6210.  .  .  .  

       Under the TSUSA, the Court of International Trade stated

     that, absent statutory authority, Customs could not require

     that a garment pass a water resistance test (commonly called

     the "cup test") for that garment to be classifiable in item

     376.56.  Pacific Trail Sportswear v. United States, 5 CIT

     206 (1983).  According to the court, to be classifiable in

     376.56, a garment must have been made of a plastics coated

     or filled, or laminated fabric which provided protection to

     the wearer from moisture and dampness.  Thus, under the

     TSUSA, the seams [and quilting stitching] of a garment were

     not considered in determining whether a garment was

     classifiable in items 376.54 and 376.56.  

       Since seams (and quilting stitching) were not a factor in

     the classification . . . prior to January 1, 1989, and the

     purpose of Note 2 and the subheadings in Chapter 62 for

     "water resistant" garments was to maintain as much duty

     neutrality between the TSUSA and the HTSUSA as possible,

     Customs is of the view that seams (and quilting stitching)

     should not be subjected to the test required by Note 2

     unless the garment in question contains a highly unusual

     amount of seams (or quilting stitching).

       The test required by Note 2 is made on an eight inch (per

     side) square of fabric.  If it is determined by the

     responsible Customs import specialist that there is a

     question whether a particular garment qualifies under Note 2

     for classification as a "water resistant" garment and an

     eight inch square piece of fabric without seams (or quilting

     stitching) cannot be obtained from the garment, then Customs

          will accept and test a separate swatch of identical fabric.
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     If no such fabric is submitted for Customs to test, the test

     will be performed on a representative section of fabric from

     the garment without regard to whether that fabric contains a

     seam (or quilting stitching). 

(Italics added)

     In regard to the above quoted language, you ask (1) what

constitutes "a highly unusual amount of seams (or quilting

stitching)", and (2) what is meant by a "swatch of identical

fabric".   

     First, we note that the quoted paragraph about a "swatch of

identical fabric" was intended to apply primarily to garments

which, under normal conditions, do not contain an adequate amount

of unseamed (or unquilted) fabric to conduct the tests required

by Additional U.S. Note 2.  These garments are, in particular,

infants' and children's apparel, and other apparel which, due to

size, do not contain a sufficient area of fabric to be tested.  

     It is our view that the paragraph in HQ 085974 containing

the phrase "a highly unusual amount of seams" refers to

multifabric (usually of different colors) garments which were

becoming popular in 1989.  Instead of jackets having the then

normal five to seven main outer shell components (including

sleeves), they began having 8 to 12, and sometimes more.  In

these multifabric outer shells, many of the fabrics are too small

to test, even on the larger adult sizes.  

     Thus, the phrase "a highly unusual amount of seams" was

intended to refer to mostly adult garments which contained a

number of fabrics too small to test.  What constitutes "a highly

unusual amount of seams" is a subjective determination.  It was

anticipated that the responsible field import specialist and/or

Customs laboratory personnel would use their knowledge,

experience, and common sense in assessing the number of seams or

quilting stitching on garment.

     In retrospect, it appears that HQ 085974 may have

discriminated between the two classes of garments discussed above

by suggesting that a representative swatch may be tested for one

class of goods while the other class of garments should be tested

in their condition as imported.  It is our view that any time a

garment does not contain a sufficient area of fabric to allow

testing for water resistance without including a seam or quilting

stitches, an attempt should be made to obtain a swatch of

identical fabric for testing.  If such a swatch is not furnished,

then the fabric which contains a plastics application should be

tested in its condition as found in the garment (including seams,

but minus any padding if the fabric is quilted).  

     The procedure of allowing an importer to furnish a swatch

goes back to the 1970's (e.g. see HQ 018745, dated July 27, 1972;
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HQ 061826, dated February 4, 1980; and, in particular, HQ 070610,

dated February 17, 1983).    

     No headquarters administrative ruling, of which we are

aware, has set out definitive criteria for determining whether a

swatch meets the "identical fabric" standard.  Any such criteria

must, of course, be reasonable.  It appears to this office that

it would be unreasonable to reject a swatch solely because that

swatch was not produced at the same time as the original fabric. 

In this regard, we note that even samples taken from the same

roll fabric may have different test results.  The rejection of

swatches supplied after importation should be based on a

difference in the physical characteristics between the fabric(s)

comprising the subject garments and the submitted swatch(es). 

That difference should be articulateable--e.g. different

materials, weight, yarn count, yarn number, etc.

     A difference in color is indicative of the fabric coming

from a different roll.  However, we have received information

from our Office of Laboratory and Scientific Services that a

difference in color, by itself, should not significantly affect

test results.   Accordingly, a difference in color, by itself,

should not be a justification to reject the test results of an

after supplied swatch. 

     We adhere to the position stated in HQ 951756, dated June

15, 1993, that, at the responsible import specialist's

discretion, the testing results for water resistancy may be

applied to other shipments of identical merchandise.  In this

context, "identical merchandise" means same garments from same

supplier made from same fabric(s).  A difference in size(s) or

minor differences in construction should not prevent garments

from being "identical merchandise".  Also, in this context, "same

supplier" means the same producer of the fabric (which may not be

the same entity producing the garments from that fabric).  We do

not believe that requiring the "same supplier" is overly strict

because differences in manufacturing technique and equipment may

result in very different products. 

     We trust the above information responds to all of your

questions and concerns.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

