                            HQ 545201

                        January 27, 1995

VAL CO:R:C:V 545201 LPF

CATEGORY: Valuation

District Director

U.S. Customs Service

300 S. Ferry Street - Room 1001

Terminal Island, CA 90731

RE: Internal Advice Concerning Deduction of Freight Costs from   Appraised Value

Dear Sir:

    This is in response to your request for internal advice

initiated by the Regional Director, Regulatory Audit Division, 

concerning the deduction of freight costs from the appraised

value of telecommunication system components imported by Fujitsu

Business Communications Systems, Inc.  We regret the delay in

responding.    

FACTS:

    Fujitsu Business Communication Systems, Inc. (FBCS) of

Anaheim, CA is a wholly-owned subsidiary of Fujitsu America, Inc.

which in turn is a wholly-owned subsidiary of Fujitsu Ltd. of

Japan (FJ).  The Regulatory Audit Division (RAD), Pacific Region,

conducted an audit of FBCS as part of the national audit of FJ's

U.S. subsidiaries.  

    FBCS imports, manufactures, and sells business

telecommunication switching systems, consisting of two major

product lines, the Starlog system and the F9600 system.  FBCS and

FJ are related parties pursuant to section 402(g) of the Trade

Agreements Act of 1979 (TAA).

    Distribution agreements between FBCS and FJ for Starlog and

F9600 indicated that quoted prices were "CIF, seaport."  The

agreements included provisions to adjust prices in certain cases

of air shipment.  Specifically, the Starlog agreement signed on

January 28, 1988, provides that if air transportation is required

by FBCS, the CIF price will be adjusted accordingly based on

actual cost.  Similarly, the F9600 agreement signed on November

10, 1989, provides that if there is a need for air

transportation, the CIF price will be adjusted accordingly based

on actual cost.  It is our understanding that no distribution

agreement existed prior to 1988, but such importations likewise

were purchased on a CIF basis.

    Accordingly, counsel explains that FJ shipped merchandise to

FBCS by ocean and air carrier under three circumstances.  First, 

when the goods were shipped by ocean carrier, FJ invoiced and

FBCS paid the unadjusted CIF price.  Second, when FBCS required

or needed air transportation, FJ invoiced and FBCS paid an

adjusted CIF price to cover extra costs incurred in shipping by

air rather than by sea.  Third, when FJ elected, on its own

initiative, to ship by air, FJ invoiced and FBCS paid the

unadjusted CIF price, that is, FBCS did not pay any additional

freight-related amount nor did FBCS "book" such an amount as a

"payable."  

    The dispute at issue stems from the entry of merchandise in

the third scenario.  Invoices from FJ to FBCS indicate that

during 1988 FBCS made several disbursements to FJ for the

difference between air and sea freight related to 1987

importations.  Several invoices indicate that air freight was

requested by FBCS while the other invoices contain no such

remark.  It is our understanding, however, that FBCS did not make

any additional payments other than those made in connection with

the 1987 importations and that FBCS had not been billed by FJ for

air freight costs concerning importations during 1988 or any year

thereafter.

    Further, the charges for air freight and insurance which were

claimed as nondutiable, were not indicated on the invoices

pertaining to 1988 and 1989 importations.  Although for the

following years' importations the Customs broker wrote the

purported freight and insurance costs onto the invoices which FJ

submitted to Customs, these charges were not originally included

by FJ on the invoice.

    It is RAD's position that although the importer chose air

transportation, the CIF prices of the air transported merchandise

were not adjusted or, in other words, that the CIF prices of the

air transported merchandise declared to Customs were identical to

the CIF prices of ocean transported merchandise.  Accordingly,

RAD maintains that by deducting the full cost of air freight from

the CIF price which only included ocean freight, FBCS obtained a

lower dutiable value for merchandise transported by air compared

to the same merchandise transported by ocean.

    Initially, RAD informed the importer that the air transported

merchandise would be reappraised utilizing the transaction value

of identical of similar merchandise, that is, the ocean

transported merchandise, because the air transported merchandise 

was being entered at a lower value than the same merchandise

transported by ocean freight.  RAD proposed to compute the 

transaction value of similar merchandise by (1) taking the ratio

of the non-dutiable charges (NDC) over invoice value claimed on

all of fiscal year 1988 ocean entries and (2) allowing this ratio

of NDC over entered value as a deduction from the CIF price of

the air transported merchandise.

    Our office met with counsel on October 26, 1994 concerning

the matter.

ISSUE:

    Based on the facts presented, whether an adjustment can be

made to the transaction value of the merchandise for the

difference between the cost for international air and ocean

freight when FJ, the seller, elected to utilize the former, as

opposed to the latter, although no adjustment was made

accordingly to the CIF price for the merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

    As you are aware, the preferred method of appraisement is

transaction value pursuant to section 402(b) of the Tariff Act of

1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA),

codified at 19 U.S.C. 1401a.  Section 402(b)(1) of the TAA

provides, in pertinent part, that the transaction value of

imported merchandise is the "price actually paid or payable for

the merchandise when sold for exportation to the United States"

plus enumerated statutory additions.

    The "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as the "total payment (whether direct or

indirect, and exclusive of any costs, charges, or expenses

incurred for transportation, insurance, and related services

incident to the international shipment of the merchandise...)

made, or to be made, for the imported merchandise by the buyer

to, or for the benefit of, the seller."

    In this case, we are to determine whether the amount excluded

from the transaction value should include the difference between

the cost for international air and ocean freight.  It is

counsel's position that the value law requires Customs to deduct

from the CIF price the actual costs of air transportation to

determine a transaction value.

    In Headquarters Ruling Letter (HRL) 544538, issued December

17, 1992, Customs acknowledged that pursuant to section

402(b)(4)(A) the cost of international transportation is to be

excluded from the price actually paid or payable for imported

merchandise.  However, Customs explained that in determining the

cost of the international transportation or freight, it always

looked to documentation from the freight company, as opposed to

the documentation between the buyer and the seller which often

contains estimated freight costs or charges.  In essence, Customs

requires documentation from the freight company because the

actual cost, and not the estimated charges, for the freight is

the amount that Customs excludes from the price actually paid or

payable.  Furthermore, in HRL 543827, issued March 9, 1987,

Customs determined that the proper deduction from the price

actually paid or payable for marine insurance was the amount

actually paid to the insurance company by the seller, as opposed

to the amount paid by the related importer/buyer.  

    In the instant case, when FJ elected, on its own initiative,

to ship by air, supposedly FJ still invoiced and FBCS still paid

the unadjusted CIF price for ocean freight.  In other words, FBCS

did not pay any additional freight-related amount nor did FBCS

"book" such an amount as a "payable."  Hence, the "actual" cost

for the freight apparently was paid by FJ to the freight company. 

It should be noted that this arrangement is different from that

considered in HRL 543213, issued May 23, 1984, where the parties

agreed that the price for the merchandise would be adjusted to

reflect shipment by air as opposed to parcel post.  

    In cases such as Esprit v. United States, Slip Op. 93-43 (Ct.

Int'l Trade, decided March 26, 1993), and decisions such as HRL

545121, issued January 31, 1994, it was held that adjustments for

air freight charges, as compared to the originally agreed-upon

ocean freight charges, could not be made to the transaction

value.  It is important to note that these cases involved

merchandise that was shipped on an FOB basis.  Accordingly, it

was determined that the price actually paid or payable for the

merchandise did not include such freight charges in the first

place.  

    Among other things, Customs has recognized the differences

between FOB and CIF shipment terms with regard to the treatment

of freight charges.  In particular, "Free on Board" means that

the seller fulfills his obligation to deliver when the goods have

passed over the ship's rail at the named port of shipment.  This

means that the buyer has to bear all costs and risk of loss or

damage to the goods from that point.  On the other hand, "Cost,

Insurance and Freight" means that the seller is obligated to pay

the costs and freight necessary to bring the goods to the named

port of destination as well as to procure and pay for marine 

insurance against the buyer's risk of loss of or damage to the 

goods during the carriage.  See International Chamber of

Commerce, Incoterms, at 38, 44, and 50 (1990).

    Based on this understanding of FOB and CIF, Customs considers

freight charges to be included in the CIF price for goods, but

considers such charges to be separate from the FOB price for

goods.  Accordingly, we consider the CIF price for the

merchandise at issue to include the freight charges as agreed

upon by the parties.  Regardless as to the costs that will be

borne by the importer for such freight charges (depending on the

scenario as agreed-upon by the parties) the amounts actually paid

to the freight company are to be excluded from the price actually

paid or payable for the merchandise.  We reiterate, however, that

Customs may require documentation from the freight company to

substantiate the importer's claims as to the actual amounts which

are excluded.  It should be noted that the fact that FJ's

invoices to FBCS may not separately identify the cost of air

freight and insurance charges does not bar Customs from excluding

such charges from the transaction value.  In particular, section

402(b)(3) indicates that this requirement applies to charges for

the transportation of merchandise after importation. 

    We recognize that the issue concerning adjustments for the

difference between air and ocean freight should only arise in the

third scenario, that is when FBCS pays the unadjusted CIF price

when FJ elected, on its own initiative, to ship by air.  However,

if it is believed that, contrary to its agreement, FBCS likewise

paid the unadjusted CIF price when air transportation was

required or needed by FBCS (the second scenario discussed in the

facts), the relationship, in general, between the parties should

thoroughly be examined in order to determine whether that

relationship influenced the price actually paid or payable for

the merchandise.  Based on the information available at this

time, our office currently cannot make such a determination.

HOLDING:  

    Based on the facts presented, an adjustment can be made to

the transaction value, insofar as it is the appropriate method of

appraisement, for the difference between the actual cost for

international air and ocean freight reflected by the amount paid

to the freight company.

    You should advise the internal advice applicant of this

decision and forward them a copy.

    Sixty days from the date of this letter the Office of

Regulations and Rulings will take steps to make the decision

available to Customs personnel via the Customs Rulings Module in 

ACS and the public via the Diskette Subscription Service, Freedom

of Information Act, and other public access channels.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

