                            HQ 545877

                          March 23, 1995

VAL CO:R:C:V  545877 EK

CATEGORY:  Valuation

District Director

Chicago, Illinois  60607

RE:  Protest No. 3901-94-102436; Packing Costs; Container Stuffing Charges

Dear Sir:

     This is in response to the above-referenced protest and application for further review

regarding your decision in the valuation of  merchandise imported by Oriental Trading Company,

Inc.  

FACTS:

     The imported merchandise was appraised pursuant to transaction value, section 402(b) of

the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA).  Customs

appraised the merchandise based upon the price actually paid or payable for the merchandise plus

an amount invoiced for container stuffing charges.  The importer indicates that these stuffing

charges were paid to a container freight station on behalf of the steamship line, and that they

should be considered as part of ocean freight expenses, and therefore, not dutiable.  

ISSUE:

     Whether the container stuffing charges were appropriately added to the price actually paid

or payable in determining transaction value.  

LAW AND ANALYSIS:

     Transaction value is applicable in appraising the imported merchandise in this case.  

Transaction value is defined in section 402(b)(1) of the TAA as "the price actually paid or payable

for the merchandise when sold for exportation to the United States",  plus any costs that are

incurred by the buyer for packing. Packing costs are defined in section 402(h)(3) of the TAA as

the "cost of all containers and coverings of whatever nature and of packing, whether for labor or

materials, used in placing merchandise in condition, packed ready for shipment to the United

States."  
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     The container stuffing charges at issue are considered to be "packing costs" and were

added to the price actually paid or payable.  The importer's position that these costs should be 

considered as part of the ocean freight expenses has not been substantiated.  It is our conclusion

that they are in fact packing costs in that they are costs incurred in placing merchandise in

condition, packed ready for shipment to the United States.  The fact that the payment is not made

to the seller is irrelevant.  Packing costs are to be added to the price actually paid or payable even

though they are paid to a party other than the seller. 

HOLDING:

     The protest should be denied in full.  In accordance with Section 3A(11)(b) of Customs

Directive 099 3550-065, dated August 4, 1993, Subject:  Revised Protest Directive, this decision

should be mailed by your office to the protestant no later than 60 days from the date of this letter. 

Any reliquidation of the entry in accordance with the decision must be accomplished prior to

mailing of the decision.  Sixty days from the date of the decision the office of Regulations and

Rulings will take steps to make the decision available to customs personnel via the Customs

Rulings Module in ACS and the public via the Diskette Subscription Service, Freedom of

Information Act and other public access channels.  

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

