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MAR-2-05 CO:R:C:S  558735 DEC

CATEGORY:  Marking

Ms. Alison Leavitt

President, Chase, Leavitt (CHB), Incorporated

Ten Dana Street

Portland, Maine 04112

RE:  Country of origin marking for shoe boxes; Box will contain imported shoes;

     19 CFR 134.46; T.D. 86-129

Dear Madam:

     This is in response to your letter dated September 2, 1994, on behalf of your

client, G.H. Bass & Company, concerning the country of origin marking requirements of

shoe boxes containing imported shoes.

FACTS:

     G.H. Bass & Company intends to import shoes into the United States from

various countries.  The shoe cartons that are the subject of this ruling request will be

filled with shoes from various countries including China, Taiwan, Korea, Hong Kong,

and Brazil.  For purposes of this ruling, we are assuming that the various shoes will be

properly marked with their respective country of origin.  The shoe carton at issue

contains a men's and women's shoe size chart on its bottom.  The word "America"

appears as an item in the chart referring to the appropriate shoe size as compared to

other standards of measure in the United Kingdom, Mexico, Europe, and Japan.  In

addition, a legend describing the humble beginnings of G.H. Bass & Company appears

on the inside panel of the shoe carton cover.  The legend uses the word "America" in

its text.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements applicable to the shoe

boxes imported containing shoes as described above?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 
1304), provides

that, unless excepted, every article of foreign origin imported into the United States

shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the United States the English name of the country of origin of the

article.  Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 
1304 was "that the ultimate

purchaser should be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  The evident purpose is to mark

the goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing

where the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if such marking

should influence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297, 302

(1940).  Part 134 of the Customs Regulations implements the country of origin marking

requirements and exceptions of 19 U.S.C. 
1304.  Section 134.41(b), Customs

Regulations (19 CFR 134.41(b), mandates that the ultimate purchaser in the United

States must be able to find the marking easily and read it without strain.

     The marking requirements for unsealed disposable containers of imported

merchandise are set forth in 19 CFR 134.24(d)(3), Customs Regulations (19 CFR

134.24(d)(3).  This section provides that ". . .if the container is normally opened by the

ultimate purchaser prior to purchase, only the article need be marked."  Marking of

containers is also unnecessary if "the article is so marked that the country of origin is

clearly visible without unpacking the container."  19 CFR 134.24(d)(3).  In

Headquarters Ruling Letter (HRL) 732271, dated April 27, 1990, Customs ruled that

unsealed cartons containing properly marked crystal glassware do not have to be

marked with the country of origin because pieces of crystal glassware are the kinds of

articles that an ultimate purchaser would remove from the carton to examine prior to

purchase.  We noted in that ruling that a number of factors must be considered in

determining if the article involved is something that the ultimate purchaser would take

out of its carton to examine prior to purchase.  Some of these factors are:

     1.   Whether a prospective purchaser will want to remove the

          article from its container to inspect it to find out exactly what

          he or she may be buying; and

     2.   Whether the article is the type which a prospective purchaser would be

          likely to remove from its container in order to examine it prior to purchase

          to see if it was broken or chipped.

We also noted that crystal glassware is the type of article likely to be put on display in 

the store and that in the unlikely event the ultimate purchaser does not open the carton

prior to purchase, he or she would see the country of origin marking on the display

item.

     Customs has determined that shoes and other footwear are articles that

individuals will typically remove from their box to see what they are buying prior to their

purchase.  Furthermore, like the crystal in HRL 732271, shoes are often displayed in

stores so that consumers can observe them prior to purchase.  Consumers usually will

look at shoes prior to purchase to examine the style and color, to glance at the size

information, and to observe the workmanship.  In addition, consumers typically try on a

pair of shoes before purchasing them to check for comfort and fit.  Consequently, they

are likely to see the country origin marking, if it is legible and in a conspicuous location.

     In this case, if the shoes of foreign origin are conspicuously and legibly marked

with their country of origin, then marking the unsealed shoe box with the country of

origin of the shoes is unnecessary, provided that these boxes have no references to

localities other than the shoes' country of origin printed on them.  Customs has

previously ruled that cardboard shoe boxes are disposable containers excepted from

marking with their own country of origin under 19 CFR 134.24(c)(1).  See HRL 732283,

dated January 19, 1990.

     However, you have asked for a ruling on the marking requirements of shoe

cartons that contain references of localities other than the actual country of origin of the

articles contained in the cartons.  In connection with this issue, section 134.46,

Customs Regulations (19 CFR 134.46), provides that 

          In any case in which the words "United States," or "American,"

          the letters "U.S.A.," any variation of such words or letters, or the

          name of any city or locality in the United States, or the name of

          any foreign country or locality other than the country or locality in

          which the article was manufactured or produced, appear on an

          imported article or its container, there shall appear, legibly and

          permanently, in close proximity to such words, letters or name, and

          in at least a comparable size, the name of the country of origin

          preceded by "Made in," "Product of," or other words of similar meaning.

     In T.D. 86-129, Customs specifically addressed the issue of the applicability of

section 134.46 in instances where the name of a country or locality other than the

country of origin appears on imported footwear or its container (shoe box).  T.D. 86-129

sets forth the policy that

          no shoe box will be treated as properly marked if the full or

          abbreviated name of a country or locality other than the country

          of origin appears anywhere on the shoe box in any context

          (including, but not limited to, a size reference) and the requirements

          of section 134.46, Customs Regulations are not satisfied.  To satisfy

          the close proximity requirement, the country of origin preceded by the

          words "Made in" or "Product of" must appear near to and on the same

          panel as the name of the country or locality other than the country of

          origin.  If the name of the country or locality other than the country of

          origin appears on a side or top panel of the shoe box, marking the

          bottom of the box will not be acceptable.

     Therefore, Customs position as set forth in T.D. 86-129 is that the requirements

of section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46), are applicable whenever the

full or abbreviated name of a country or locality other than the country of origin appears

anywhere on the container of imported footwear regardless of whether the reference is

with respect to shoe sizes or to the history of the manufacturer.

     A possible alternative to satisfy the requirements of section 134.46 in this case

is to attach product stickers stating the country of origin of the shoes to the bottom

panel of the shoe carton containing the size comparison chart and to the inside panel

of the shoe carton in close proximity to the reference to America.  See HRL 734702,

dated November 25, 1992.

HOLDING:

     Imported shoe cartons bearing a reference to a country or locality other than the

country of origin of the shoes contained in the cartons must be marked with the country

of origin of the shoes, preceded by the words "Made in", "Product of", or words of

similar meaning near to and on the same panel as the name of the country or locality

other than the country of origin.  Thus, the references to America on the size chart and

on the inside panel of the shoe carton cover are unacceptable under 19 U.S.C. 
1304

in the absence of a marking in close proximity to the American reference stating the

shoe's country of origin.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents filed at the

time this merchandise is entered.  If the documents have been filed without a copy, this

ruling should be brought to the attention of the Customs officer.

                         Sincerely,

                         John Durant

                         Director, Commercial Rulings Division

