                            HQ 558760

                         January 13, 1995

MAR-2-05  CO:R:C:S  558760  WAS

CATEGORY:  Marking

Mr. Stephen R. Handy

Digital Equipment Corporation

50 Nagog Park

Acton, MA  01720-3499

RE:  Country of origin marking; NAFTA; Article 509; laser        printer; 19 CFR 134.46; 

Dear Mr. Handy:

     This is in response to your letter dated September 2, 1994,

concerning the country of origin marking of laser printers

assembled either in the U.S. or Canada with print engines of

Japanese origin and controller boards of Canadian origin.

FACTS:

     You state that Japanese-origin printer engines will be

imported into a NAFTA country, either the U.S. or Canada.  Once

in the NAFTA country, a Canadian-produced controller board will

be installed into each printer engine to create a finished laser

printer.  Toner cartridges, starter kits, and manuals will be

added to the printers before they are packaged for retail sale.

     In a letter to you dated September 16, 1994 (Headquarters

Ruling Letter (HRL) 957017), Customs determined that the finished

laser printers, containing Japanese printer engines, were not

eligible for preferential tariff treatment under the NAFTA.  

     You have asked us to determine whether it is appropriate to

mark the laser printer's container with the words "Assembled in

the U.S." or "Assembled in Canada" (depending upon the actual

site of assembly).

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for the

laser printers?

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134)

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines "country of origin" as the country of

manufacture, production or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.  Further work or material added to an

article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the marking laws and

regulations.  U.S. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27 C.C.P.A. 267

(C.A.D. 98) (1940), the court held that an article used in

manufacture which results in an article having a name, character

or use differing from that of the constituent article will be

considered substantially transformed and the manufacturer or

processor will be considered the ultimate purchaser of the

constituent materials.  In such circumstances, the imported

article is excepted from marking and only the outermost container

is required to be marked (see, section 134.35, Customs

Regulations).

     The first issue that must be addressed is who is the

ultimate purchaser of the imported Japanese-origin printer

engines which are to be assembled with controller boards in the

U.S. to produce laser printers.  19 CFR 134.1(d)(1) states that

if an imported article will be used in manufacture, the

manufacturer may be the ultimate purchaser if he subjects the

imported article to a process which results in a substantial

transformation of the article.  

     In determining whether the combining of parts or materials

constitutes a substantial transformation, the issue is the extent

of operations performed and whether the parts lose their identity

and become an integral part of the new article.  Belcrest Linen

v. United States, 6 CIT 204, 573 F. Supp. 1149 (1983), aff'd, 2

Fed. Cir. 105, 741 F.2d 1368 (1984).  Assembly operations which

are minimal or simple, as opposed to complex or meaningful, will

generally not result in a substantial transformation.  See

C.S.D.'s 80-111, 89-110, 89-129, 90-51; see also C.S.D. 85-25,

which held that the process of incorporating a large number of

fabricated component parts onto a printed circuit board

subassembly constituted a processing sufficiently complex to

result in the subassembly being considered a substantially

transformed constituent material of the final article (matrix

printer) for purposes of the Generalized System of Preferences

(GSP).      

     In the present case, based on the above-referenced C.S.D.'s,

we are of the opinion that the assembly of the Japanese print

engine with the Canadian controller board involves a simple

assembly of two finished components, and therefore, does not

result in a substantial transformation.  The final assembly does

not appear to significantly effect the character of the Japanese

print engine or the Canadian controller board so as to cause

these articles to lose their separate identities.  The print

engine as imported into the U.S. is dedicated to use as a laser

printer and clearly cannot be put to any other use.  The fact

that the laser printer cannot function until the controller board

is installed does not mean that there has been a change of use. 

Accordingly, it is our determination that the assembly of the

print engine and controller board does not result in a

substantial transformation of these articles into a new and

different article with a new name, character or use.  Therefore,

the print engine and controller board must be marked to indicate

their countries of origin.  It is acceptable to indicate that the

final assembly of the laser printer is performed in the U.S.,

provided that the requirements of 19 CFR 134.46 are satisfied,

i.e., that the country of origin marking is in close proximity to

the U.S. reference, is in at least a comparable size, and is

preceded by "made in," "product of," or other words of similar

meaning.

     If the laser printer is being assembled in Canada, prior to

being imported into the U.S., then the NAFTA Marking Rules are

applicable to determine the country of origin of the laser

printer.  The country of origin marking requirements for a "good

of a NAFTA country" are determined in accordance with Annex 311

of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as

implemented by section 207 of the North American Free Trade

Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057)

(December 8, 1993) and the interim amendments to the Customs

Regulations published as T.D. 94-4 (59 Fed. Reg. 109, January 3,

1994) with corrections (59 Fed. Reg. 5082, February 3, 1994) and

T.D. 94-1 (59 Fed. Reg. 69460, December 30, 1993).  These interim

amendments took effect on January 1, 1994, to coincide with the

effective date of the NAFTA.  The Marking Rules used for

determining whether a good is a good of a NAFTA country are

contained in T.D. 94-4 (adding a new Part 102, Customs

Regulations).  The marking requirements for these goods are set

forth in T.D. 94-1 (interim amendments to various provisions of

Part 134, Customs Regulations).

     Section 134.45(a)(2) of the interim regulations, provides

that "a good of a NAFTA country may be marked with the name of

the country of origin in English, French, or Spanish.  Section

134.1(g) of the interim regulations, defines a "good of a NAFTA

country" as an article for which the country of origin is Canada,

Mexico or the United States as determined under the NAFTA Marking

Rules.

     Part 102 of the interim regulations, sets forth the "NAFTA

Marking Rules" for purposes of determining whether a good is a

good of a NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of

the interim regulations, sets forth the required hierarchy for

determining country of origin for marking purposes.  Section

102.11(a) of the interim regulations states that "[t]he country

of origin of a good is the country in which:

     (1)  The good is wholly obtained or produced;

     (2)  The good is produced exclusively from domestic

          materials; or

     (3)  Each foreign material incorporated in that good

          undergoes an applicable change in tariff classification

          set out in section 102.20 and satisfies any other

          applicable requirements of that section, and all other

          requirements of these rules are satisfied."

     Pursuant to section 102.11(a)(3) of the interim rules, the

country of origin of a good is the country in which each foreign

material incorporated in that good undergoes an applicable change

in tariff classification set out in section 102.20.  Section

102.20 of the interim rules, sets forth the specific tariff

classification changes and/or other operations, which are

specifically required in order for country of origin to be

determined on the basis of operations performed on the foreign

materials contained in a good.  In the instant case, as the laser

printers are classified in subheading 8471.92.39, HTSUS, the

change in tariff classification must be made in accordance with

section 102.20(p), Section XVI: Chapters 84 through 85,

subheading 8471.92, HTSUS, of the interim regulations, which

states in part that:

     A change to subheading 8471.92 through 8472.90 from any

     other subheading, except when resulting from a simple

     assembly.

     Therefore, each foreign material incorporated in the laser

printer must come from a different subheading than 8471.92,

HTSUS.  In the instant case, since the Japanese printer engines

are classifiable under subheading 8471.92, HTSUS, the specified

change in tariff classification does not occur.  Therefore, the

country of origin of the good cannot be determined on the basis

of section 102.11(a)(3) of the interim Marking Rules.

     Section 102.16 of the interim Marking Rules does not apply

since the good is not imported into Canada or the United States

in an unassembled or disassembled form and is not classified as

an assembled good pursuant to General Rule of Interpretation 2(a)

of the HTSUS.

     Therefore, section 102.11(b) is the next rule that must be

applied in the Marking Rules of origin hierarchy.  Section

102.11(b) states as follows:

     Except for a good that is specifically described in the

     Harmonized System as a set, or is classified as a set

     pursuant to General Rule of Interpretation 3, where the

     country of origin cannot be determined under paragraph (a),

     the country of origin of the good:

          (1)  Is the country or countries of origin of the

               single material that imparts the essential

               character of the good, or

          (2)  If the materials that imparts the essential

               character of the good is fungible, has been

               commingled, and direct physical identification of

               the origin of the commingled material is not

               practical, the country or countries of origin may

               be determined on the basis of an inventory

               management method provided under the Appendix to

               part 181 of the Customs Regulations.

     In our opinion, the single material that imparts the

essential character of the laser printer is the printer engine. 

Since the printer engine is a product of Japan, the country of 

origin of the laser printer is Japan pursuant to section

102.11(b) of the interim Marking Rules.

     Section 102.19, Customs Regulations (19 CFR 102.19) does not

apply.  This provision states that:

     Notwithstanding any provision of these rules other than

     section 102.11(a) or (b) or section 102.14, if a good

     originates under Chapter Four of the NAFTA, and the country

     of origin of that good is not determined to be a single

     NAFTA country under section 102.11(a) or (b), the country of

     origin of the good is the last NAFTA country in which the

     good underwent production other than minor processing. . . 

In the instant case, as we have already determined in HRL 957017

that the good does not originate under Chapter Four of the NAFTA,

the country of origin of the good for purposes of marking cannot

be either the U.S. or Canada.

     Therefore, the proposed country of origin marking "Assembled

in the U.S." or "Assembled in Canada" is not acceptable.  The

laser printers or their containers must be marked to indicate

Japan as their country of origin.  If, however, any reference is

made to the processing performed in either the U.S. or Canada,

the requirements of 19 CFR 134.46 are triggered.  Section 134.46

provides that when the name of any city or locality in the U.S.,

or the name of any foreign country or locality other than the

country or locality in which the article was manufactured or

produced, appears on the imported article or its container, there

shall appear, legibly and permanently, in close proximity to such

words, letters, or name, and in at least a comparable size, the

name of the country of origin preceded by "Made in", "Product

of", or other words of similar meaning.  The purpose of this

section is to prevent the possibility of misleading or deceiving

the ultimate purchaser as to the origin of the imported article.  

HOLDING:

     Based on the information provided, we are of the opinion

that, under the first scenario, the assembly of the Japanese-origin print engine and Canadian-origin controller board into a

laser printer in the U.S. does not result in a substantial

transformation of these articles into a new and different article

of commerce, having a new name, character or use.  Therefore, the

print engine and controller board must be marked to indicate

their countries of origin when imported into the U.S.  It is

acceptable to indicate that the final assembly of the laser

printer will be performed in the U.S., provided that the

requirements of 19 CFR 134.46 are satisfied, i.e., that the

country of origin marking is in close proximity to the U.S.

reference, is in at least a comparable size, and is preceded by

"Made in," "Product of," or other words of similar meaning.  

     Under the second scenario, where the laser printers are 

being assembled in Canada from Japanese-origin printer engines

and Canadian-origin controller boards, the country of origin is

Japan, and the printers (or their container) must be so marked. 

If the phrase "Assembled in Canada" appears on the printer or its

container, the requirements of 19 CFR 134.46, as described above,

must be satisfied. 

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.  

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

